W tym markecie kupisz najtańsze jajka na Wielkanoc. Aż trudno uwierzyć

Sprawdziliśmy, gdzie można nabyć najtańsze jajka. Markety ruszyły z promocjami wielkanocnymi, tym samym wiele z nich obniżyło ceny jajek. Część z ofert wkrótce wygaśnie, więc jeśli chcesz nabyć jajka w okazyjnej cenie, rzuć okiem na nasz przegląd. Poniżej przedstawiamy aktualne ceny w popularnych sieciach handlowych: Biedronce, Lidlu, Auchanie, Carrefourze, Kauflandzie, Aldim i Netto. 

ObrazekFreepik

Ekologiczne, z chowu na wolnym wybiegu czy ściółkowe, a nawet przepiórcze. Oferta jest szeroka, zakres cen również. Chcąc nabyć jajka w promocyjnej cenie, upewnij się, że posiadasz kartę lojalnościową danego sklepu - w większości promocje są skierowane wyłącznie dla ich posiadaczy. Z zestawienia wynika, że 10 sztuk najtańszych jajek - ściółkowych - kupimy już za lekko ponad 6 zł. Ceny droższych - ekologicznych - zaczynają się od ok. 8 zł wzwyż. Sprawdź, gdzie nabyć najtańsze jajka.

Wielkanoc 2023. Gdzie kupimy najtańsze jajka? Przegląd cen z popularnych sklepów

  • Biedronka: od 3 do 8 kwietnia kupimy 9 sztuk jaj od kur z chowu ekologicznego za 9,49 zł. W tym przypadku wprowadzono limity: posiadając kartę Moja Biedronka, nabyć można dwa opakowania na dzień.
  • Lidl: 10 sztuk jaj od kury złotej nioski (M, klasa A) kosztuje 6,35 zł pod warunkiem zakupu dwóch zgrzewek. Natomiast za 8 sztuk jaj ekologicznych, również przy zakupie dwóch wytłaczanek zapłacić trzeba 8,89 zł. Promocja obowiązuje od 3 do 5 kwietnia.
  • Auchan: do 8 kwietnia za niecałe 20 zł można nabyć 20 sztuk jaj (L) od kur z wolnego wybiegu. Hipermarket ma również w swojej ofercie m.in. jaja przepiórcze - 16 sztuk za 10, 39 zł oraz ekologiczne za 7,85 zł (6 sztuk) lub 10 sztuk za 14 zł.
  • Carrefour: do 10 kwietnia ekologiczne jajka (10 szt.) kupimy za 12,99 zł. Na promocji są również jaja z chowu na wolnym wybiegu (M). Zgrzewka kosztuje 17,99 zł, a znajduje się w niej 20 sztuk jaj.
  • Kaufland: przy zakupie dwóch opakowań jaj z chowu na wolnym wybiegu (klasa M) zapłacimy 8,49 zł. W jednym opakowaniu znajduje się 10 sztuk jaj. Cena regularna, przy zakupie jednej zgrzewki, wynosi 10,49 zł. Natomiast 10 sztuk jaj ściółkowych białych (klasa L) kosztuje 8,99 zł. Promocja obowiązuje od 5 do 12 kwietnia.
  • Aldi: 10 sztuk jaj ekologicznych kosztuje 12,99 zł, a z chowu na wolnym wybiegu - 10,49 zł. Są to ceny regularne.
  • Netto: do 10 kwietnia cena 10 sztuk jaj z chowu na wolnym wybiegu (M) wynosi 7,99 zł. Zgrzewka tych w rozmiarze "L" jest droższa o 1 zł. 10 sztuk jaj ściółkowych kosztuje: M - 6,49 zł i L - 7, 79 zł.
Obrazek
Gdzie są najtańsze jajka? Sprawdziliśmy gazetki promocyjne m.in. w Carrefourze (po lewej) i Lidlu (po prawej) - Pyszności; Fot. carrefour.pl/lidl.pl

A, B, C. Co mówią nam te litery na jajkach?

Co oznaczają litery A, B i C, znajdujące się na opakowaniach jaj? To tzw. klasy, czyli oznaczenia jakościowe, które określają jakość jaja w oparciu o jego wygląd, świeżość i właściwości organoleptyczne (np. smak, zapach). Warto jednak wziąć pod uwagę, że klasy nie określają zawartości składników odżywczych w jajach ani nie gwarantują bezpieczeństwa żywności. Dlatego ważne jest, aby kupować jaja od zaufanych źródeł i przechowywać je odpowiednio, aby uniknąć zagrożeń dla zdrowia.

  • Jaja klasy A to najwyższa jakość, posiadają jasną i jednolitą skorupkę, regularny kształt oraz ścisłą błonę wewnętrzną, która zapobiega wnikaniu powietrza i zapachów. Żółtko i białko powinny być w pełni skondensowane i posiadać właściwy zapach.
  • Jaja klasy B to jakość niższa niż klasy A, ale nadal nadające się do spożycia. Mogą mieć lekko nierówną skorupkę lub nieco odkształcony kształt, ale muszą mieć całkowicie zintegrowaną błonę wewnętrzną. Żółtko i białko mogą być nieco rozproszone, ale nadal powinny być spożywcze.
  • Jaja klasy C to najniższa jakość i są zwykle używane do przetworzenia (np. do produkcji ciastek lub makaronu). Mogą mieć nierówną skorupkę, zgniłe lub uszkodzone błony, a żółtko i białko mogą być wyraźnie rozdzielone.

Kod na skorupce jajka. Co oznacza?

Numer kodu na skorupce to identyfikator jaja, który zawiera informacje o jego produkcji. Składa się z kilku cyfr i liter. Dzięki niemu można poznać informacje o tym, jakie warunki hodowlane miały kury, które zniosły jajko oraz gdzie i kiedy zostało ono wyprodukowane. Jaja kurze klasy A, czyli przeznaczone do handlu detalicznego, muszą być oznaczone na skorupie takimi numerami wyróżniającymi. Przykładowo, jeżeli jajko posiada na skorupce kod: 1-PL 10101325 - oznacza on kolejno:

  • 1 - system hodowli: "0"- jaja z produkcji ekologicznej, "1"- z chowu na wolnym wybiegu, "2" - z chowu ściółkowego, a "3" - z chowu klatkowego;
  • PL - kraj pochodzenia;
  • 10 - województwo, w którym działa ferma;
  • 10 - kod powiatu;
  • 13 - zakres i rodzaj działalności firmy;
  • 25 - kod fermy w danym powiecie;

Zobacz także nasz wielki test chrzanów z supermarketów 2023. Który z nich jest najlepszy?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej