Przy zakupie wiele osób zwraca uwagę na kolor skorupki jaja. Uważają, że ma on duże znaczenie

Skorupka jajka może mieć przeróżny kolor. Czym różnią się od siebie jajka i czy warto zwracać na to uwagę podczas zakupów? Odpowiedź może cię zaskoczyć.

ObrazekAdobe Stock
Ewa

Podczas Wielkanocy na naszych stołach królują jajka pod różnymi postaciami. W chrześcijaństwie jajko łączone jest ze zmartwychwstaniem, czyli zwycięstwem życia nad śmiercią. W czasie Paschy Polacy zjadają średnio 18-20 jaj. Podczas wybierania ich w sklepie zwracamy uwagę na kod (sposób hodowli kur), cenę oraz... wygląd. Skorupka skorupce nierówna - czy naprawdę warto zwracać na nią uwagę?

Skorupka jajka

Badania konsumenckie wykazały, że podczas zakupów najchętniej sięgamy po jaja z brązową skorupką. Ankietowani uznali, że takie jaja mają najwięcej walorów smakowych. Biała skorupa ma być z kolei efektem modyfikacji genetycznych. Okazuje się, że takie myślenie to często powielany błąd.

Skorupka jajka - Pyszności, źródło: Canva
Skorupka jajka - Pyszności, źródło: Canva

Barwa skorupki jajka nie ma wpływu na jego smak ani wartości odżywcze, i nie daje żadnych informacji o jakości samego jaja. Jest to jedynie zewnętrzna cecha, która wynika z genetycznych procesów i związana jest z obecnością barwnika w skorupce jajka. Jaja białe są po prostu pozbawione tego barwnika. Kolor skorupki jajka nie ma większego znaczenia niż kolor piór kury, która je złożyła. A kolor piór, jak kolor włosów - jest jedynie cechą osobniczą. Im ciemniejsze pióra kury, tym ciemniejsze będą skorupki jaj.

Czy jajka są zdrowe?

Wciąż panuje wiele przekonań, jakby jajka miały być średnio zdrowym produktem. Nic bardziej mylnego - są bogate w wiele witamin i minerałów, takich jak żelazo, miedź, cynk i selen. Z kolei witaminy z grupy B, w szczególności witamina B2, są niezwykle ważne dla naszego zdrowia, ale trudno je zdobyć z innych źródeł pokarmowych. Spożywanie jajek pomaga w uniknięciu niedoborów, takich jak anemia, i zapewnia odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego. Regularne spożywanie jajek jest korzystne dla zdrowia i zapewnia odpowiednie odżywienie organizmu. Jeden jajko dziennie ma już pozytywny wpływ na nasze życie, a według zaleceń WHO, powinniśmy spożywać aż 10 jaj tygodniowo.

Przepis na słodkie ciasteczka Twix z czekoladą i karmelem znajdziesz go na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej