Kiedyś była daniem ubogich. Dziś turyści się zachwycają

Lubisz testować nowe smaki? Koniecznie musisz poznać przepis na włoską polentę. To danie nie dość, że jest przepyszne i łatwe w przygotowaniu, to jeszcze ma bardzo ciekawą historię.

Z polenty możesz przygotować m.in. przepyszne frytkiZ polenty możesz przygotować m.in. przepyszne frytki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dolphy_tv
Marzena Pęcak

Kuchnia włoska jest znana na całym świecie. Wśród genialnych receptur nie brakuje i takich, które mają ciekawą historię. Czy wiedziałeś, że włoska polenta uratowała wiele pokoleń Włochów przed głodem? Sprawdzony przepis na to genialne danie już na ciebie czeka!

I jeśli w tej chwili, zastanawiasz się, czy poradzisz sobie z włoską recepturą, od razu wyjaśniam, że na pewno tak będzie. To naprawdę łatwy w przygotowaniu posiłek. Co więcej, jest to jednocześnie świetna alternatywa dla chlebadoskonały dodatek do dań zarówno warzywnych, jak i mięsnych. Tak więc możliwości podania polenty i łączenia jej z innymi składnikami jest cała masa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się kurczak w takim wydaniu, znika w błyskawicznym tempie

Co to jest polenta?

Polenta to tzw. mamałyga z kaszy kukurydzianej. Mimo że dzisiaj kojarzy się głównie z kukurydzą, to na Półwyspie Apenińskim była znana dużo wcześniej. Rzymscy legioniści przygotowywali ją z mąki jęczmiennej, gryczanej lub kasztanowej. Zdarzało się również, że jej bazą był bób, ciecierzyca oraz soczewica.

Ogromna rewolucja w sposobie przygotowywania polenty miała miejsce pod koniec XVI wieku, kiedy to rozpoczął się masowy import kukurydzy do Włoch. Nowy produkt szybko zdobył ogromną popularność zwłaszcza na północy Włoch, gdzie pomógł skutecznie rozwiązać problemy żywnościowe najuboższych. Do dnia dzisiejszego polenta jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni tego regionu. Nic więc dziwnego, że istnieje ponad 200 różnych przepisów na tę potrawę, a turyści są nią zachwyceni!

Polenta to nieskończone źródło inspiracji na wiele ciekawych dań
Polenta to nieskończone źródło inspiracji na wiele ciekawych dań © Adobe Stock | lilechka75

Sprawdzony przepis na polentę

Składniki:

  • 1 l wody,
  • 3 łyżeczki masła,
  • 1 szkl. kaszki kukurydzianej,
  • 80 g parmezanu,
  • przyprawy: sól i pieprz według uznania. 

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zacznij gotować wodę z dodatkiem soli. 
  2. Następnie wsyp do garnka kaszkę kukurydzianą, po czym mieszaj składniki, do chwili, aż woda zacznie wrzeć. 
  3. Kiedy już to się stanie, zmniejsz ogień i gotuj polentę ok. 30 minut. Jednocześnie nie zapomnij o mieszaniu zawartości garnka.
  4. Zdejmij potrawę z palnika. Do kuchennego gadżetu dodaj masło, parmezan oraz pieprz
  5. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Gotową masę przełóż do formy z dodatkiem masła i odstaw w chłodne miejsce, aby wystygła. Kiedy jej temperatura spadnie, można podzielić ją na mniejsze kawałki. Smacznego!

Jak serwować polentę?

Jak już wspomniałam, danie to można podawać na wiele ciekawych sposobów. Zastygłą polentę można pokroić na mniejsze kawałki i smażyć lub grillować na złocisty kolor. I w ten oto sposób możesz przygotować m.in. ciekawe oraz oryginalne frytki

To oczywiście nie koniec, bo polenta może sprawdzić się również w roli fenomenalnej przekąski. Z dodatkiem sera pleśniowego lub boczku smakuje wręcz wybornie. Idealnym uzupełnieniem do włoskiego dania będą też gulasze oraz mięsne sosy. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby polentę podawać też z pieczoną kaczką, grillowanym kurczakiem lub wołowym stekiem.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe