Kiedyś była daniem ubogich. Dziś turyści się zachwycają

Lubisz testować nowe smaki? Koniecznie musisz poznać przepis na włoską polentę. To danie nie dość, że jest przepyszne i łatwe w przygotowaniu, to jeszcze ma bardzo ciekawą historię.

Z polenty możesz przygotować m.in. przepyszne frytkiZ polenty możesz przygotować m.in. przepyszne frytki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dolphy_tv

Kuchnia włoska jest znana na całym świecie. Wśród genialnych receptur nie brakuje i takich, które mają ciekawą historię. Czy wiedziałeś, że włoska polenta uratowała wiele pokoleń Włochów przed głodem? Sprawdzony przepis na to genialne danie już na ciebie czeka!

I jeśli w tej chwili, zastanawiasz się, czy poradzisz sobie z włoską recepturą, od razu wyjaśniam, że na pewno tak będzie. To naprawdę łatwy w przygotowaniu posiłek. Co więcej, jest to jednocześnie świetna alternatywa dla chlebadoskonały dodatek do dań zarówno warzywnych, jak i mięsnych. Tak więc możliwości podania polenty i łączenia jej z innymi składnikami jest cała masa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się kurczak w takim wydaniu, znika w błyskawicznym tempie

Co to jest polenta?

Polenta to tzw. mamałyga z kaszy kukurydzianej. Mimo że dzisiaj kojarzy się głównie z kukurydzą, to na Półwyspie Apenińskim była znana dużo wcześniej. Rzymscy legioniści przygotowywali ją z mąki jęczmiennej, gryczanej lub kasztanowej. Zdarzało się również, że jej bazą był bób, ciecierzyca oraz soczewica.

Ogromna rewolucja w sposobie przygotowywania polenty miała miejsce pod koniec XVI wieku, kiedy to rozpoczął się masowy import kukurydzy do Włoch. Nowy produkt szybko zdobył ogromną popularność zwłaszcza na północy Włoch, gdzie pomógł skutecznie rozwiązać problemy żywnościowe najuboższych. Do dnia dzisiejszego polenta jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni tego regionu. Nic więc dziwnego, że istnieje ponad 200 różnych przepisów na tę potrawę, a turyści są nią zachwyceni!

Polenta to nieskończone źródło inspiracji na wiele ciekawych dań
Polenta to nieskończone źródło inspiracji na wiele ciekawych dań © Adobe Stock | lilechka75

Sprawdzony przepis na polentę

Składniki:

  • 1 l wody,
  • 3 łyżeczki masła,
  • 1 szkl. kaszki kukurydzianej,
  • 80 g parmezanu,
  • przyprawy: sól i pieprz według uznania. 

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zacznij gotować wodę z dodatkiem soli. 
  2. Następnie wsyp do garnka kaszkę kukurydzianą, po czym mieszaj składniki, do chwili, aż woda zacznie wrzeć. 
  3. Kiedy już to się stanie, zmniejsz ogień i gotuj polentę ok. 30 minut. Jednocześnie nie zapomnij o mieszaniu zawartości garnka.
  4. Zdejmij potrawę z palnika. Do kuchennego gadżetu dodaj masło, parmezan oraz pieprz
  5. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Gotową masę przełóż do formy z dodatkiem masła i odstaw w chłodne miejsce, aby wystygła. Kiedy jej temperatura spadnie, można podzielić ją na mniejsze kawałki. Smacznego!

Jak serwować polentę?

Jak już wspomniałam, danie to można podawać na wiele ciekawych sposobów. Zastygłą polentę można pokroić na mniejsze kawałki i smażyć lub grillować na złocisty kolor. I w ten oto sposób możesz przygotować m.in. ciekawe oraz oryginalne frytki

To oczywiście nie koniec, bo polenta może sprawdzić się również w roli fenomenalnej przekąski. Z dodatkiem sera pleśniowego lub boczku smakuje wręcz wybornie. Idealnym uzupełnieniem do włoskiego dania będą też gulasze oraz mięsne sosy. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby polentę podawać też z pieczoną kaczką, grillowanym kurczakiem lub wołowym stekiem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze