Kiedyś była daniem ubogich. Dziś turyści się zachwycają
Lubisz testować nowe smaki? Koniecznie musisz poznać przepis na włoską polentę. To danie nie dość, że jest przepyszne i łatwe w przygotowaniu, to jeszcze ma bardzo ciekawą historię.
17.02.2024 | aktual.: 07.03.2024 09:53
Kuchnia włoska jest znana na całym świecie. Wśród genialnych receptur nie brakuje i takich, które mają ciekawą historię. Czy wiedziałeś, że włoska polenta uratowała wiele pokoleń Włochów przed głodem? Sprawdzony przepis na to genialne danie już na ciebie czeka!
I jeśli w tej chwili, zastanawiasz się, czy poradzisz sobie z włoską recepturą, od razu wyjaśniam, że na pewno tak będzie. To naprawdę łatwy w przygotowaniu posiłek. Co więcej, jest to jednocześnie świetna alternatywa dla chleba i doskonały dodatek do dań zarówno warzywnych, jak i mięsnych. Tak więc możliwości podania polenty i łączenia jej z innymi składnikami jest cała masa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co to jest polenta?
Polenta to tzw. mamałyga z kaszy kukurydzianej. Mimo że dzisiaj kojarzy się głównie z kukurydzą, to na Półwyspie Apenińskim była znana dużo wcześniej. Rzymscy legioniści przygotowywali ją z mąki jęczmiennej, gryczanej lub kasztanowej. Zdarzało się również, że jej bazą był bób, ciecierzyca oraz soczewica.
Ogromna rewolucja w sposobie przygotowywania polenty miała miejsce pod koniec XVI wieku, kiedy to rozpoczął się masowy import kukurydzy do Włoch. Nowy produkt szybko zdobył ogromną popularność zwłaszcza na północy Włoch, gdzie pomógł skutecznie rozwiązać problemy żywnościowe najuboższych. Do dnia dzisiejszego polenta jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni tego regionu. Nic więc dziwnego, że istnieje ponad 200 różnych przepisów na tę potrawę, a turyści są nią zachwyceni!
Sprawdzony przepis na polentę
Składniki:
- 1 l wody,
- 3 łyżeczki masła,
- 1 szkl. kaszki kukurydzianej,
- 80 g parmezanu,
- przyprawy: sól i pieprz według uznania.
Sposób przygotowania:
- Najpierw zacznij gotować wodę z dodatkiem soli.
- Następnie wsyp do garnka kaszkę kukurydzianą, po czym mieszaj składniki, do chwili, aż woda zacznie wrzeć.
- Kiedy już to się stanie, zmniejsz ogień i gotuj polentę ok. 30 minut. Jednocześnie nie zapomnij o mieszaniu zawartości garnka.
- Zdejmij potrawę z palnika. Do kuchennego gadżetu dodaj masło, parmezan oraz pieprz.
- Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Gotową masę przełóż do formy z dodatkiem masła i odstaw w chłodne miejsce, aby wystygła. Kiedy jej temperatura spadnie, można podzielić ją na mniejsze kawałki. Smacznego!
Jak serwować polentę?
Jak już wspomniałam, danie to można podawać na wiele ciekawych sposobów. Zastygłą polentę można pokroić na mniejsze kawałki i smażyć lub grillować na złocisty kolor. I w ten oto sposób możesz przygotować m.in. ciekawe oraz oryginalne frytki.
To oczywiście nie koniec, bo polenta może sprawdzić się również w roli fenomenalnej przekąski. Z dodatkiem sera pleśniowego lub boczku smakuje wręcz wybornie. Idealnym uzupełnieniem do włoskiego dania będą też gulasze oraz mięsne sosy. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby polentę podawać też z pieczoną kaczką, grillowanym kurczakiem lub wołowym stekiem.