Na specjalne okazje piekę tartę milionera. Smakuje jak wygrana na loterii

Ten deser to słodkie spełnienie marzeń wszystkich miłośników czekolady oraz karmelu. Tarta milionera zdecydowanie warta jest milionów, bo jej smak to po prostu rozkosz na podniebieniu. Przygotowanie takiego deseru to naprawdę prosta sprawa, więc warto mieć przepis w zanadrzu, gdy trafi się okazja do mniejszego lub większego świętowania.

Tarta milioneraTarta milionera
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Simon Greig
Ewa Malinowska

To nie jest ciasto dla tych, którzy deklarują, że ze słodkości najbardziej lubią kiełbasę. Jeden kawałek to porządna dawka cukru, ale dla tego deseru warto zboczyć czasem z dietetycznej ścieżki. Idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, gdy chcesz zaskoczyć swoich gości deserem innym niż tradycyjny sernik czy jabłecznik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla wrzucam owoc i podaję na obiad. Steki w tym wydaniu zrobią furorę

Ciasto milionera — tarta z karmelem i czekoladą

Oryginalnie nosi nazwę caramel shortbread lub millionaire’s shortbread. Korzenie tego deseru sięgają Szkocji, ale największą popularność przepis zdobył w latach 70. w Australii.

Skąd wzięła się nazwa? Pierwsza teoria wiąże nazwę z intensywnym, bogatym smakiem ciasta. Druga teoria sugeruje, że kiedyś składniki potrzebne do przygotowania ciasta były na tyle drogie, że tylko milioner mógł sobie pozwolić na jego wykonanie.

Tarta milionera
Tarta milionera © Pixabay

"The millionaire’s shortbread is often richer in calories than the one who tastes is in hard cash" — mówi szkockie powiedzenie. A to w tłumaczeniu oznacza, że kruche ciasto milionera jest często bogatsze w kalorie niż ten, który je smakuje, ma przy sobie gotówkę.

Przepis na tartę milionera

Tartę milionera podawać można w formie mini ciastek lub dużej tarty pokrojonej w mniejsze kostki. Ja najczęściej sięgam po tę drugą wersję.

Składniki:

Spód:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę,
  • 50 g cukru pudru,
  • szczypta soli.

Karmel:

  • 150 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 50 ml śmietanki 30 proc.,
  • szczypta soli.

Polewa czekoladowa:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól. Dodaj zimne masło i szybko zagnieć ciasto.
  2. Wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie ugniataj palcami, tworząc spód i niskie brzegi.
  3. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na około 30 minut.
  4. Wstaw spód do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut, aż się zarumieni.
  5. Przygotuj karmel. W rondlu o grubym dnie roztop cukier na złoty kolor. Dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści.
  6. Wlej śmietankę ostrożnie, cały czas mieszając. Dodaj szczyptę soli.
  7. Zdejmij z ognia i pozwól karmelowi nieco przestygnąć.
  8. Na spód wylej przygotowany karmel.
  9. W kąpieli wodnej roztop czekoladę z masłem i polej ciasto.
  10. Wstaw tartę do lodówki na kilka godzin, aby zastygła.

Zamiast karmelu możesz sięgnąć również po gotową masę kajmakową. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa