Na specjalne okazje piekę tartę milionera. Smakuje jak wygrana na loterii
Ten deser to słodkie spełnienie marzeń wszystkich miłośników czekolady oraz karmelu. Tarta milionera zdecydowanie warta jest milionów, bo jej smak to po prostu rozkosz na podniebieniu. Przygotowanie takiego deseru to naprawdę prosta sprawa, więc warto mieć przepis w zanadrzu, gdy trafi się okazja do mniejszego lub większego świętowania.
05.08.2024 | aktual.: 05.08.2024 13:57
To nie jest ciasto dla tych, którzy deklarują, że ze słodkości najbardziej lubią kiełbasę. Jeden kawałek to porządna dawka cukru, ale dla tego deseru warto zboczyć czasem z dietetycznej ścieżki. Idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, gdy chcesz zaskoczyć swoich gości deserem innym niż tradycyjny sernik czy jabłecznik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto milionera — tarta z karmelem i czekoladą
Oryginalnie nosi nazwę caramel shortbread lub millionaire’s shortbread. Korzenie tego deseru sięgają Szkocji, ale największą popularność przepis zdobył w latach 70. w Australii.
Skąd wzięła się nazwa? Pierwsza teoria wiąże nazwę z intensywnym, bogatym smakiem ciasta. Druga teoria sugeruje, że kiedyś składniki potrzebne do przygotowania ciasta były na tyle drogie, że tylko milioner mógł sobie pozwolić na jego wykonanie.
"The millionaire’s shortbread is often richer in calories than the one who tastes is in hard cash" — mówi szkockie powiedzenie. A to w tłumaczeniu oznacza, że kruche ciasto milionera jest często bogatsze w kalorie niż ten, który je smakuje, ma przy sobie gotówkę.
Przepis na tartę milionera
Tartę milionera podawać można w formie mini ciastek lub dużej tarty pokrojonej w mniejsze kostki. Ja najczęściej sięgam po tę drugą wersję.
Składniki:
Spód:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę,
- 50 g cukru pudru,
- szczypta soli.
Karmel:
- 150 g cukru,
- 100 g masła,
- 50 ml śmietanki 30 proc.,
- szczypta soli.
Polewa czekoladowa:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 50 g masła.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól. Dodaj zimne masło i szybko zagnieć ciasto.
- Wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie ugniataj palcami, tworząc spód i niskie brzegi.
- Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na około 30 minut.
- Wstaw spód do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut, aż się zarumieni.
- Przygotuj karmel. W rondlu o grubym dnie roztop cukier na złoty kolor. Dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści.
- Wlej śmietankę ostrożnie, cały czas mieszając. Dodaj szczyptę soli.
- Zdejmij z ognia i pozwól karmelowi nieco przestygnąć.
- Na spód wylej przygotowany karmel.
- W kąpieli wodnej roztop czekoladę z masłem i polej ciasto.
- Wstaw tartę do lodówki na kilka godzin, aby zastygła.
Zamiast karmelu możesz sięgnąć również po gotową masę kajmakową. Smacznego!