PrzepisSłodkościJabłka łączę z nietypowym składnikiem. Dzieci wyjadają ten dżem łyżeczkami

Jabłka łączę z nietypowym składnikiem. Dzieci wyjadają ten dżem łyżeczkami

Sezon na polskie jabłka trwa już od lipca, a kolejne kosze ze zbiorami będą coraz cięższe. Owocowy urodzaj warto wykorzystać w kuchni, przygotowując pyszne przetwory do spiżarni. Zamiast klasycznego dżemu z jabłek, przygotowuję jego słodką i pyszną wariację. Jest tak smaczna, że ze słoika wszyscy wyjadają ją łyżeczkami.

Dżem z jabłek i białej czekolady - Pyszności
Dżem z jabłek i białej czekolady - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jabłka w słoiku świetnie sprawdzają się do przygotowania szarlotki, jednak u mnie w domu króluje dżem jabłkowy z białą czekoladą. To połączenie dość nietypowe jak na domowe przetwory, jednak tak smaczne, że samo w sobie jest pysznym deserem. Przygotowanie to naprawdę prosta sprawa, więc jeśli jeszcze nie miałeś okazje tego wypróbować, najwyższa pora to zmienić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożony jogurt z owocami to hit TikToka. W tej wersji smakuje jeszcze lepiej

Najlepsze jabłka na przetwory

Choć istnieje wiele odmian jabłek, to właśnie Antonówka, Papierówka i Reneta od lat cieszą się największą popularnością wśród przetworowych odmian. Jabłka wybierane na dżemy i inne przetwory powinny mieć nienaruszoną skórkę, bez żadnych przebarwień czy plam. Brązowe, miękkie miejsca na powierzchni jabłka świadczą o tym, że owoc jest uszkodzony i rozpoczął się proces gnicia.

jabłka
jabłka© Getty Images | usb

Dżem z jabłek i białej czekolady

W moim domu nazywają ten przepis białą nutellą i coś w tym jest, bo smakuje równie dobrze (jak nie o wiele lepiej) jak popularny krem. Idealnie sprawdzi się do naleśników, gofrów i kanapek, chociaż nie brakuje amatorów, którzy po odkręceniu słoika po prostu sięgają po łyżeczkę.

Dżem z jabłek i białej czekolady - Pyszności
Dżem z jabłek i białej czekolady - Pyszności© Pixabay | neelam279

Dżem z jabłek i białej czekolady to wspaniały patent na to pyszna odskocznia od klasycznych przetworów i sposób na odkrycie ich na nowo.

Składniki:

  • 2 kg jabłek,
  • 400 g białej czekolady,
  • 1 szklanka wody,
  • 0,5-1 szklanka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz i pokrój w mniejsze kawałki, usuwając gniazdo nasienne.
  2. Do jabłek dodaj szklankę wody i zmiksuj na gładki mus.
  3. Wsyp cukier do musu i gotuj, aż zgęstnieje. Ilość cukru dopasuj do preferencji.
  4. Dorzuć połamaną w mniejsze kawałki czekoladę i gotuj, aż się rozpuści.
  5. Gorący mus przełóż do wyparzonych, czystych słoiczków i odstaw do wystudzenia. Pamiętaj, aby szczelnie zakręcić.

Domowa biała nutella jest już gotowa. Smacznego!

przepisInspiracjejabłka

Wybrane dla Ciebie