Jabłka łączę z nietypowym składnikiem. Dzieci wyjadają ten dżem łyżeczkami
Sezon na polskie jabłka trwa już od lipca, a kolejne kosze ze zbiorami będą coraz cięższe. Owocowy urodzaj warto wykorzystać w kuchni, przygotowując pyszne przetwory do spiżarni. Zamiast klasycznego dżemu z jabłek, przygotowuję jego słodką i pyszną wariację. Jest tak smaczna, że ze słoika wszyscy wyjadają ją łyżeczkami.
Jabłka w słoiku świetnie sprawdzają się do przygotowania szarlotki, jednak u mnie w domu króluje dżem jabłkowy z białą czekoladą. To połączenie dość nietypowe jak na domowe przetwory, jednak tak smaczne, że samo w sobie jest pysznym deserem. Przygotowanie to naprawdę prosta sprawa, więc jeśli jeszcze nie miałeś okazje tego wypróbować, najwyższa pora to zmienić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mrożony jogurt z owocami to hit TikToka. W tej wersji smakuje jeszcze lepiej
Najlepsze jabłka na przetwory
Choć istnieje wiele odmian jabłek, to właśnie Antonówka, Papierówka i Reneta od lat cieszą się największą popularnością wśród przetworowych odmian. Jabłka wybierane na dżemy i inne przetwory powinny mieć nienaruszoną skórkę, bez żadnych przebarwień czy plam. Brązowe, miękkie miejsca na powierzchni jabłka świadczą o tym, że owoc jest uszkodzony i rozpoczął się proces gnicia.
Dżem z jabłek i białej czekolady
W moim domu nazywają ten przepis białą nutellą i coś w tym jest, bo smakuje równie dobrze (jak nie o wiele lepiej) jak popularny krem. Idealnie sprawdzi się do naleśników, gofrów i kanapek, chociaż nie brakuje amatorów, którzy po odkręceniu słoika po prostu sięgają po łyżeczkę.
Dżem z jabłek i białej czekolady to wspaniały patent na to pyszna odskocznia od klasycznych przetworów i sposób na odkrycie ich na nowo.
Składniki:
- 2 kg jabłek,
- 400 g białej czekolady,
- 1 szklanka wody,
- 0,5-1 szklanka cukru.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz i pokrój w mniejsze kawałki, usuwając gniazdo nasienne.
- Do jabłek dodaj szklankę wody i zmiksuj na gładki mus.
- Wsyp cukier do musu i gotuj, aż zgęstnieje. Ilość cukru dopasuj do preferencji.
- Dorzuć połamaną w mniejsze kawałki czekoladę i gotuj, aż się rozpuści.
- Gorący mus przełóż do wyparzonych, czystych słoiczków i odstaw do wystudzenia. Pamiętaj, aby szczelnie zakręcić.
Domowa biała nutella jest już gotowa. Smacznego!