Jabłka łączę z nietypowym składnikiem. Dzieci wyjadają ten dżem łyżeczkami

Sezon na polskie jabłka trwa już od lipca, a kolejne kosze ze zbiorami będą coraz cięższe. Owocowy urodzaj warto wykorzystać w kuchni, przygotowując pyszne przetwory do spiżarni. Zamiast klasycznego dżemu z jabłek, przygotowuję jego słodką i pyszną wariację. Jest tak smaczna, że ze słoika wszyscy wyjadają ją łyżeczkami.

Dżem z jabłek i białej czekolady - PysznościDżem z jabłek i białej czekolady - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jabłka w słoiku świetnie sprawdzają się do przygotowania szarlotki, jednak u mnie w domu króluje dżem jabłkowy z białą czekoladą. To połączenie dość nietypowe jak na domowe przetwory, jednak tak smaczne, że samo w sobie jest pysznym deserem. Przygotowanie to naprawdę prosta sprawa, więc jeśli jeszcze nie miałeś okazje tego wypróbować, najwyższa pora to zmienić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożony jogurt z owocami to hit TikToka. W tej wersji smakuje jeszcze lepiej

Najlepsze jabłka na przetwory

Choć istnieje wiele odmian jabłek, to właśnie Antonówka, Papierówka i Reneta od lat cieszą się największą popularnością wśród przetworowych odmian. Jabłka wybierane na dżemy i inne przetwory powinny mieć nienaruszoną skórkę, bez żadnych przebarwień czy plam. Brązowe, miękkie miejsca na powierzchni jabłka świadczą o tym, że owoc jest uszkodzony i rozpoczął się proces gnicia.

jabłka
jabłka © Getty Images | usb

Dżem z jabłek i białej czekolady

W moim domu nazywają ten przepis białą nutellą i coś w tym jest, bo smakuje równie dobrze (jak nie o wiele lepiej) jak popularny krem. Idealnie sprawdzi się do naleśników, gofrów i kanapek, chociaż nie brakuje amatorów, którzy po odkręceniu słoika po prostu sięgają po łyżeczkę.

Dżem z jabłek i białej czekolady - Pyszności
Dżem z jabłek i białej czekolady - Pyszności © Pixabay | neelam279

Dżem z jabłek i białej czekolady to wspaniały patent na to pyszna odskocznia od klasycznych przetworów i sposób na odkrycie ich na nowo.

Składniki:

  • 2 kg jabłek,
  • 400 g białej czekolady,
  • 1 szklanka wody,
  • 0,5-1 szklanka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz i pokrój w mniejsze kawałki, usuwając gniazdo nasienne.
  2. Do jabłek dodaj szklankę wody i zmiksuj na gładki mus.
  3. Wsyp cukier do musu i gotuj, aż zgęstnieje. Ilość cukru dopasuj do preferencji.
  4. Dorzuć połamaną w mniejsze kawałki czekoladę i gotuj, aż się rozpuści.
  5. Gorący mus przełóż do wyparzonych, czystych słoiczków i odstaw do wystudzenia. Pamiętaj, aby szczelnie zakręcić.

Domowa biała nutella jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej