Sezon na jabłka. Dlaczego warto jeść te popularne polskie owoce?
07.08.2023 09:31, aktual.: 07.08.2023 09:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W sklepach są dostępne przez cały rok, jednak w pewnym okresie roku ich smak jest niepowtarzalny. Sprawdź, kiedy dokładnie rozpoczyna się sezon na jabłka i dlaczego są to tak wartościowe owoce. Na rynku dostępne jest wiele różnych rodzajów — jedne są kwaśne, a inne słodkie. Które z nich będą najlepsze? Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz w poniższym artykule.
Jabłka są jednym z najbardziej popularnych owoców na całym świecie, a Polska odgrywa ważną rolę jako światowy producent i eksporter. Spożywanie owoców i warzyw w sezonie, czyli wtedy, gdy naturalnie rosną w twoim otoczeniu i strefie geograficznej, jest najprostszym, najbardziej ekologicznym i ekonomicznym sposobem dostarczania organizmowi niezbędnych i wartościowych składników odżywczych. Dodatkowo, wybierając sezonowe owoce i warzywa, wspierasz lokalnych producentów i dostawców. Wybierając te produkty, unikasz konieczności importu z odległych regionów świata i stosowania środków konserwujących.
Jabłka — właściwości. Dlaczego warto je spożywać?
W czym tkwi wyjątkowość jabłek i dlaczego warto je jeść? Sezon na jabłka to właściwy moment, by dostarczyć swojemu organizmowi witamin i minerałów. Jabłka są niskokaloryczne i jednocześnie bogate w cenne składniki odżywcze, minerały i pektyny, czyli błonnik. Są źródłem witamin, takich jak witamina A, C, E, K i kwas foliowy, a także minerałów, takich jak wapń, potas, fosfor, cynk i żelazo. Spożywanie jabłek na co dzień ma pozytywny wpływ na cały organizm.
Oto kilka korzyści płynących z jedzenia jabłek:
- pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i wpływają na zdrowe funkcjonowanie serca,
- są źródłem kwasu galakturonowego,
- wspierają pracę układu pokarmowego i proces trawienia, zapobiegając zaparciom,
- ze względu na wysoką zawartość błonnika i kwasu ursolowego, jabłka mogą pomóc w procesie odchudzania, przyspieszając spalanie kalorii,
- wspierają układ odpornościowy,
- dzięki obecności kwercetyny, jabłka mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaćmy cukrzycowej.
Sezon na jabłka — jakie rodzaje jabłek można dostać w sklepach i na targu?
Z pewnością zauważyłeś, że dostępne są różne odmiany jabłek. Jedne z nich są kwaśne, inne słodkie, a inny rodzaj idealnie sprawdzi się, gdy szukasz przepisu na szarlotkę. Najpopularniejsze to:
- alwa,
- gala,
- szampion,
- gloster,
- kortland,
- golden delicious,
- antonówka,
- idared,
- ligol,
- jonagold.
Aby czerpać maksymalne korzyści z jabłek, zaleca się spożywać je na surowo wraz ze skórką, ponieważ to właśnie w skórce znajduje się najwięcej witamin i minerałów. Skórka jest również bogatym źródłem antocyjanów, naturalnych barwników, które neutralizują działanie wolnych rodników i wspomagają zwalczanie procesów starzenia. Przed spożyciem jabłek należy oczywiście pamiętać o dokładnym umyciu ich. Oprócz tego, że jabłka są doskonałe na surowo, są również często wykorzystywane jako składnik w niezliczonej ilości deserów, przetworów, a nawet daniach głównych.
Kiedy rozpoczyna się sezon na jabłka i do kiedy trwa?
Wiosną i latem w Polsce możesz cieszyć się obfitością smakowitych truskawek, malin, jagód i czereśni. Jednak gdy nadejdzie zima, wybór owoców staje się znacznie bardziej ograniczony. Polskie sezonowe owoce zimowe to przede wszystkim jabłka i gruszki. Sezon na jabłka trwa od lipca do końca kwietnia. Jest to najbardziej popularny owoc uprawiany w Polsce, a nasz kraj zajmuje pierwsze miejsce w Europie i trzecie na świecie pod względem produkcji jabłek. Mówi się, że spożywanie przynajmniej jednego jabłka dziennie może mieć znaczący wpływ na zdrowie i samopoczucie.