Sezon na jabłka. Dlaczego warto jeść te popularne polskie owoce?

W sklepach są dostępne przez cały rok, jednak w pewnym okresie roku ich smak jest niepowtarzalny. Sprawdź, kiedy dokładnie rozpoczyna się sezon na jabłka i dlaczego są to tak wartościowe owoce. Na rynku dostępne jest wiele różnych rodzajów — jedne są kwaśne, a inne słodkie. Które z nich będą najlepsze? Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz w poniższym artykule.

ObrazekSezon na jabłka - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jabłka są jednym z najbardziej popularnych owoców na całym świecie, a Polska odgrywa ważną rolę jako światowy producent i eksporter. Spożywanie owoców i warzyw w sezonie, czyli wtedy, gdy naturalnie rosną w twoim otoczeniu i strefie geograficznej, jest najprostszym, najbardziej ekologicznym i ekonomicznym sposobem dostarczania organizmowi niezbędnych i wartościowych składników odżywczych. Dodatkowo, wybierając sezonowe owoce i warzywa, wspierasz lokalnych producentów i dostawców. Wybierając te produkty, unikasz konieczności importu z odległych regionów świata i stosowania środków konserwujących.

Jabłka — właściwości. Dlaczego warto je spożywać?

W czym tkwi wyjątkowość jabłek i dlaczego warto je jeść? Sezon na jabłka to właściwy moment, by dostarczyć swojemu organizmowi witamin i minerałów. Jabłka są niskokaloryczne i jednocześnie bogate w cenne składniki odżywcze, minerały i pektyny, czyli błonnik. Są źródłem witamin, takich jak witamina A, C, E, K i kwas foliowy, a także minerałów, takich jak wapń, potas, fosfor, cynk i żelazo. Spożywanie jabłek na co dzień ma pozytywny wpływ na cały organizm.

Obrazek
Dlaczego warto jeść jabłka? - Pyszności; Foto Canva.com

Oto kilka korzyści płynących z jedzenia jabłek:

  • pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i wpływają na zdrowe funkcjonowanie serca,
  • są źródłem kwasu galakturonowego,
  • wspierają pracę układu pokarmowego i proces trawienia, zapobiegając zaparciom,
  • ze względu na wysoką zawartość błonnika i kwasu ursolowego, jabłka mogą pomóc w procesie odchudzania, przyspieszając spalanie kalorii,
  • wspierają układ odpornościowy,
  • dzięki obecności kwercetyny, jabłka mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaćmy cukrzycowej.

Sezon na jabłka — jakie rodzaje jabłek można dostać w sklepach i na targu?

Z pewnością zauważyłeś, że dostępne są różne odmiany jabłek. Jedne z nich są kwaśne, inne słodkie, a inny rodzaj idealnie sprawdzi się, gdy szukasz przepisu na szarlotkę. Najpopularniejsze to:

  • alwa,
  • gala,
  • szampion,
  • gloster,
  • kortland,
  • golden delicious,
  • antonówka,
  • idared,
  • ligol,
  • jonagold.
Obrazek
W Polsce można znaleźć wiele rodzajów jabłek - Pyszności; Foto Canva.com

Aby czerpać maksymalne korzyści z jabłek, zaleca się spożywać je na surowo wraz ze skórką, ponieważ to właśnie w skórce znajduje się najwięcej witamin i minerałów. Skórka jest również bogatym źródłem antocyjanów, naturalnych barwników, które neutralizują działanie wolnych rodników i wspomagają zwalczanie procesów starzenia. Przed spożyciem jabłek należy oczywiście pamiętać o dokładnym umyciu ich. Oprócz tego, że jabłka są doskonałe na surowo, są również często wykorzystywane jako składnik w niezliczonej ilości deserów, przetworów, a nawet daniach głównych.

Kiedy rozpoczyna się sezon na jabłka i do kiedy trwa?

Wiosną i latem w Polsce możesz cieszyć się obfitością smakowitych truskawek, malin, jagód i czereśni. Jednak gdy nadejdzie zima, wybór owoców staje się znacznie bardziej ograniczony. Polskie sezonowe owoce zimowe to przede wszystkim jabłka i gruszki. Sezon na jabłka trwa od lipca do końca kwietnia. Jest to najbardziej popularny owoc uprawiany w Polsce, a nasz kraj zajmuje pierwsze miejsce w Europie i trzecie na świecie pod względem produkcji jabłek. Mówi się, że spożywanie przynajmniej jednego jabłka dziennie może mieć znaczący wpływ na zdrowie i samopoczucie.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy