Sezon na jabłka. Dlaczego warto jeść te popularne polskie owoce?

W sklepach są dostępne przez cały rok, jednak w pewnym okresie roku ich smak jest niepowtarzalny. Sprawdź, kiedy dokładnie rozpoczyna się sezon na jabłka i dlaczego są to tak wartościowe owoce. Na rynku dostępne jest wiele różnych rodzajów — jedne są kwaśne, a inne słodkie. Które z nich będą najlepsze? Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz w poniższym artykule.

ObrazekSezon na jabłka - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jabłka są jednym z najbardziej popularnych owoców na całym świecie, a Polska odgrywa ważną rolę jako światowy producent i eksporter. Spożywanie owoców i warzyw w sezonie, czyli wtedy, gdy naturalnie rosną w twoim otoczeniu i strefie geograficznej, jest najprostszym, najbardziej ekologicznym i ekonomicznym sposobem dostarczania organizmowi niezbędnych i wartościowych składników odżywczych. Dodatkowo, wybierając sezonowe owoce i warzywa, wspierasz lokalnych producentów i dostawców. Wybierając te produkty, unikasz konieczności importu z odległych regionów świata i stosowania środków konserwujących.

Jabłka — właściwości. Dlaczego warto je spożywać?

W czym tkwi wyjątkowość jabłek i dlaczego warto je jeść? Sezon na jabłka to właściwy moment, by dostarczyć swojemu organizmowi witamin i minerałów. Jabłka są niskokaloryczne i jednocześnie bogate w cenne składniki odżywcze, minerały i pektyny, czyli błonnik. Są źródłem witamin, takich jak witamina A, C, E, K i kwas foliowy, a także minerałów, takich jak wapń, potas, fosfor, cynk i żelazo. Spożywanie jabłek na co dzień ma pozytywny wpływ na cały organizm.

Obrazek
Dlaczego warto jeść jabłka? - Pyszności; Foto Canva.com

Oto kilka korzyści płynących z jedzenia jabłek:

  • pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i wpływają na zdrowe funkcjonowanie serca,
  • są źródłem kwasu galakturonowego,
  • wspierają pracę układu pokarmowego i proces trawienia, zapobiegając zaparciom,
  • ze względu na wysoką zawartość błonnika i kwasu ursolowego, jabłka mogą pomóc w procesie odchudzania, przyspieszając spalanie kalorii,
  • wspierają układ odpornościowy,
  • dzięki obecności kwercetyny, jabłka mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaćmy cukrzycowej.

Sezon na jabłka — jakie rodzaje jabłek można dostać w sklepach i na targu?

Z pewnością zauważyłeś, że dostępne są różne odmiany jabłek. Jedne z nich są kwaśne, inne słodkie, a inny rodzaj idealnie sprawdzi się, gdy szukasz przepisu na szarlotkę. Najpopularniejsze to:

  • alwa,
  • gala,
  • szampion,
  • gloster,
  • kortland,
  • golden delicious,
  • antonówka,
  • idared,
  • ligol,
  • jonagold.
Obrazek
W Polsce można znaleźć wiele rodzajów jabłek - Pyszności; Foto Canva.com

Aby czerpać maksymalne korzyści z jabłek, zaleca się spożywać je na surowo wraz ze skórką, ponieważ to właśnie w skórce znajduje się najwięcej witamin i minerałów. Skórka jest również bogatym źródłem antocyjanów, naturalnych barwników, które neutralizują działanie wolnych rodników i wspomagają zwalczanie procesów starzenia. Przed spożyciem jabłek należy oczywiście pamiętać o dokładnym umyciu ich. Oprócz tego, że jabłka są doskonałe na surowo, są również często wykorzystywane jako składnik w niezliczonej ilości deserów, przetworów, a nawet daniach głównych.

Kiedy rozpoczyna się sezon na jabłka i do kiedy trwa?

Wiosną i latem w Polsce możesz cieszyć się obfitością smakowitych truskawek, malin, jagód i czereśni. Jednak gdy nadejdzie zima, wybór owoców staje się znacznie bardziej ograniczony. Polskie sezonowe owoce zimowe to przede wszystkim jabłka i gruszki. Sezon na jabłka trwa od lipca do końca kwietnia. Jest to najbardziej popularny owoc uprawiany w Polsce, a nasz kraj zajmuje pierwsze miejsce w Europie i trzecie na świecie pod względem produkcji jabłek. Mówi się, że spożywanie przynajmniej jednego jabłka dziennie może mieć znaczący wpływ na zdrowie i samopoczucie.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇