NewsyCzy pestki jabłek szkodzą? Wyjaśniamy, dlaczego trzeba na nie uważać

Czy pestki jabłek szkodzą? Wyjaśniamy, dlaczego trzeba na nie uważać

Czy pestki z jabłek są szkodliwe? Nie polecamy zajadania się nimi w niekontrolowanych ilościach, ale połknięcie kilku takich nasionek nie powinno szczególnie zaszkodzić. Zła prasa pestek jabłek wzięła się przez zawartą w nich amygdalinę, która tak naprawdę nie jest szkodliwym związkiem. Jednak staje się nim, kiedy np. taką pestkę przegryziemy.

Pestki jabłek są szkodliwe w dużych ilościach, fot. Adobe Stock
Pestki jabłek są szkodliwe w dużych ilościach, fot. Adobe Stock

07.05.2023 | aktual.: 07.05.2023 07:52

Łatwo dostępne, zdrowe, smaczne i uniwersalne - jabłka to nasze dobro narodowe. Można podać je do deseru, jak i mięs, jeść na surowo, upieczone czy ugotowane. Są bogate w witaminy: C, A, B oraz minerały, jak potas i fosfor. Jabłka to również źródło błonnika, który pomaga utrzymać regularność jelitową oraz może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Co jednak z ogryzkiem? Niektórzy uważają, że to samo zdrowie, inni zaś, że w ogryzku, a dokładniej w pestkach jabłek znajdują się szkodliwe substancje.

Czy pestki jabłek są szkodliwe?

W pestkach jabłek znajduje się związek o nazwie amigdalina, znana również jako witamina B17. Warto podkreślić, że nie jest to niezbędny do prawidłowej pracy organizmu związek, ale też nie jest szkodliwy. Staje się nim, gdy przekształci się w cyjanowodór np. po rozgryzieniu pestki w czasie jedzenia. Amigdalina znajduje się również w pestkach moreli, brzoskwini, śliwek, a także wiśni i gruszek. Ponadto znajdziemy jej niewielkie ilości m.in. w aronii, czarnym bzie, sezamie i ciecierzycy.

Amygdalina to związek cyjanogenetyczny. Oznacza to, że ​​może uwalniać kwas cyjanowodorowy po spożyciu. Witamina B17 była badana jako potencjalny środek przeciwnowotworowy, ale obecnie nie ma wystarczających dowodów naukowych, które potwierdziłyby jej skuteczność w leczeniu raka. Warto pamiętać, że kwas cyjanowodorowy, który może być uwalniany z amygdaliny, jest silnie toksyczny dla organizmu i może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym do śmierci w skrajnych przypadkach.

Jabłka - Pyszności; Foto: Canva.com
Jabłka - Pyszności; Foto: Canva.com

Czy można jeść pestki jabłek?

Jedna pestka waży ok. 0,5 g, a w jabłku znajduje się od 5 do 10 pestek. W 1 gramie drobno zmielonych nasion jest ok. 0,06-0,24 mg cyjanku. Śmiertelna dawka cyjanowodoru to ok. 50 mg. Takiej ilości tej substancji może dostarczyć ok. 100 g suchych pestek, co odpowiada mniej więcej dwóm filiżankom. Nie zaleca się więc spożywania dużych ilości pestek jabłek ani innych owoców czy warzyw zawierających amygdalinę.

Warto też podejść do tego zdrowym rozsądkiem - połknięcie nawet kilku nie spowoduje zatrucia czy śmierci. Przypomnijmy, że dopiero po rozgryzieniu nasionka uwalnia się z niego toksyczna substancja. Silne zatrucie może objawiać się poważnymi dolegliwościami, takimi jak niewydolność serca i płuc. Gdy cyjanek trafia do organizmu może powodować również bóle i zawroty głowy, nudności i wymioty, a także ból żołądka.

Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób naleśniki z ciasta według naszego przepisu:

Wybrane dla Ciebie