Na ten niepozorny chwast często nie zwracamy uwagi. Syrop z niego łagodzi objawy przeziębienia

Nasze prababcie wiedziały, jakie prozdrowotne skarby można znaleźć na łące czy w ogródku. Chętnie wykorzystywały zioła, takie jak estragon, mięta lub szałwia. Na szczególną uwagę zasługuje jednak pewna roślina, którą często mijamy podczas spacerów. Babka lancetowata jest niedoceniana, a stanowi remedium na wiele dolegliwości.

Obrazek
Paulina Hermann

Zioła od wielu lat były wykorzystywane w kuchni i w medycynie naturalnej. Często są też składnikami różnych suplementów, gdyż mają wiele właściwości leczniczych. Z roślin, które spotykamy na swojej drodze, możemy zrobić różnego rodzaju maści lub wywary. Skarbnicą witamin i minerałów jest pewien niepozorny chwast. Słodki syrop z babki lancetowatej pomaga między innymi w walce z objawami przeziębienia — a to tylko jedna z jego zalet.

Babka lancetowata ma wiele prozdrowotnych właściwości

Ciekawostką jest fakt, że roślinę tę zalicza się do chwastów. Możemy ją spotkać dosłownie wszędzie, nawet blisko własnego podwórka. Babka lancetowata to właśnie te liście, które przykładaliśmy sobie do kolana, kiedy się przewróciliśmy. Okazuje się, że był to dobry pomysł, gdyż roślina ta przyspiesza gojenie ran oraz łagodzi ból związany ze stłuczeniami. Zmniejsza również opuchliznę po ukąszeniu przez owady. Jakie jeszcze właściwości mają języczki polne? Lista jest bardzo długa.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Babka lancetowata bardzo dobrze radzi sobie z przeziębieniem, grypą i podobnymi infekcjami. Łagodzi kaszel i katar oraz przyczynia się do obniżenia gorączki. Picie wywaru lub syropu ułatwia odkrztuszanie, dlatego często polecany jest na tak zwany kaszel palacza. Roślina pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit i wspomaga leczenie wrzodów żołądka. Warto też wspomnieć o tym, że języczki polne mają działanie przeciwpasożytnicze i przeciwbakteryjne.

Syrop z babki lancetowatej to remedium na przeziębienie. Jak go zrobić?

Wystarczy tylko 1-2 łyżeczki tego specyfiku, by zacząć czuć się lepiej. Samo przygotowanie mikstury nie jest trudne. Wystarczy tylko przygotować odpowiednie składniki i zacząć pracę.

Składniki:

  • kilku garści babki lancetowatej,
  • pół kilograma cukru,
  • 0,2 kg miodu,
  • wody.

Sposób przygotowania:

  1. Liście zmiel (możesz to zrobić za pomocą moździerza lub maszynki do mielenia mięsa) i zalej je wodą.
  2. Następnie dodaj cukier oraz miód i zacznij gotować. Ustaw palnik na niską moc. Mieszaj wywar do momentu, w którym się zgęstnieje.
  3. Gorący syrop przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków lub buteleczek. Miksturę z babki lancetowatej przechowuj w chłodnym miejscu.

Wypróbuj przepis na fantastyczną przekąskę do filmu:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej