Domowy chlebek bez drożdży i zakwasu. Zrobisz ze starych bananów

Chyba nikt nie lubi marnować i wyrzucać jedzenia. Niekiedy jednak przegapimy "termin przydatności do spożycia" i klops! No bo co zrobić np. z mocno dojrzałymi lub wręcz przejrzałymi bananami? Trudno znaleźć na nie amatorów. Mamy rozwiązanie. Upiecz z nich chlebek bananowy. To proste i pyszne ciasto podbije serca całej twojej rodziny. 

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Przejrzałe banany budzą twoją niechęć? Błąd. Specjaliści dowodzą, że powinniśmy jeść jak najczęściej banany z brązowymi i czarnymi plamkami. Przede wszystkim są one bardzo bogate w przeciwutleniacze, łagodzą zgagę i dolegliwości związane z wrzodami, a także zapobiegają anemii. Mają także wiele innych korzyści.

Są doskonałym domowym lekarstwem na zaparcia, dzięki błonnikowi, który wspomaga trawienie. Ponadto dojrzałe banany wytwarzają białka o nazwie TNF, które wzmacniają system odpornościowy. Im więcej brązowych plamek na skórce owocu, tym w bananie więcej dobroczynnych substancji.

Dojrzałe banany- Pyszności; źródło: AdobeStock
Dojrzałe banany- Pyszności; źródło: AdobeStock

Tyle medycyna, przejdźmy do kuchni. Banany im są dojrzalsze, tym robią się słodsze. Dzieje się tak dlatego, że w miarę dojrzewania owocu część skrobi w nim zawartej zostaje przekształcona w cukry proste. Jeśli jednak nie jesteś amatorem mocno dojrzałych bananów, ale tak jak my, nie lubisz marnotrawić jedzenia, zrób z nich chlebek bananowy. Przepis jest banalnie prosty, a efekt cię zachwyci!

Chlebek bananowy - Pyszności; źródło: AdobeStock
Chlebek bananowy - Pyszności; źródło: AdobeStock

Chlebek bananowy - przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 ml oleju roślinnego lub 200 g masła
  • 4 mocno dojrzałe banany
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka posiekanych orzechów
  • opcjonalnie 1 szklanka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Jajka wbij do miski i rozmiksuj. Miksując, dodawaj cukier, olej roślinny lub roztopione masło, a na końcu rozgniecione na papkę banany.
  2. W drugiej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodaj masę bananową i wymieszaj.
  3. Dorzuć drobno posiekane orzechy i wiórki kokosowe i połącz składniki. Uwaga, zamiast orzechów i wiórków możesz użyć innych dodatków np. migdałów i posiekanych suszonych śliwek.
  4. Ciasto wyłóż do wyścielonej papierem do pieczenia dużej podłużnej formy keksowej i piecz przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.

Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób naleśnik z ciasta według naszego przepisu:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej