InspiracjeDomowy chlebek bez drożdży i zakwasu. Zrobisz ze starych bananów

Domowy chlebek bez drożdży i zakwasu. Zrobisz ze starych bananów

Chyba nikt nie lubi marnować i wyrzucać jedzenia. Niekiedy jednak przegapimy "termin przydatności do spożycia" i klops! No bo co zrobić np. z mocno dojrzałymi lub wręcz przejrzałymi bananami? Trudno znaleźć na nie amatorów. Mamy rozwiązanie. Upiecz z nich chlebek bananowy. To proste i pyszne ciasto podbije serca całej twojej rodziny. 

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

06.05.2023 10:02

Przejrzałe banany budzą twoją niechęć? Błąd. Specjaliści dowodzą, że powinniśmy jeść jak najczęściej banany z brązowymi i czarnymi plamkami. Przede wszystkim są one bardzo bogate w przeciwutleniacze, łagodzą zgagę i dolegliwości związane z wrzodami, a także zapobiegają anemii. Mają także wiele innych korzyści.

Są doskonałym domowym lekarstwem na zaparcia, dzięki błonnikowi, który wspomaga trawienie. Ponadto dojrzałe banany wytwarzają białka o nazwie TNF, które wzmacniają system odpornościowy. Im więcej brązowych plamek na skórce owocu, tym w bananie więcej dobroczynnych substancji.

Dojrzałe banany- Pyszności; źródło: AdobeStock
Dojrzałe banany- Pyszności; źródło: AdobeStock

Tyle medycyna, przejdźmy do kuchni. Banany im są dojrzalsze, tym robią się słodsze. Dzieje się tak dlatego, że w miarę dojrzewania owocu część skrobi w nim zawartej zostaje przekształcona w cukry proste. Jeśli jednak nie jesteś amatorem mocno dojrzałych bananów, ale tak jak my, nie lubisz marnotrawić jedzenia, zrób z nich chlebek bananowy. Przepis jest banalnie prosty, a efekt cię zachwyci!

Chlebek bananowy - Pyszności; źródło: AdobeStock
Chlebek bananowy - Pyszności; źródło: AdobeStock

Chlebek bananowy - przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 ml oleju roślinnego lub 200 g masła
  • 4 mocno dojrzałe banany
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka posiekanych orzechów
  • opcjonalnie 1 szklanka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Jajka wbij do miski i rozmiksuj. Miksując, dodawaj cukier, olej roślinny lub roztopione masło, a na końcu rozgniecione na papkę banany.
  2. W drugiej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodaj masę bananową i wymieszaj.
  3. Dorzuć drobno posiekane orzechy i wiórki kokosowe i połącz składniki. Uwaga, zamiast orzechów i wiórków możesz użyć innych dodatków np. migdałów i posiekanych suszonych śliwek.
  4. Ciasto wyłóż do wyścielonej papierem do pieczenia dużej podłużnej formy keksowej i piecz przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.

Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób naleśnik z ciasta według naszego przepisu: