Czerwona końcówka banana. W Polsce mało kto wie, co oznacza

Czerwona, woskowana końcówka na bananach to popularny widok w australijskich sklepach. W Polsce raczej takich nie dostaniemy. Jednak warto wiedzieć, co oznacza tak zabarwiony owoc. To bardzo istotny symbol.

ObrazekCzerwona końcówka banana, którego trzyma kobieta, fot. Instagram
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Banany z czerwoną końcówką w Australii noszą nazwę Red Tip. Początek takiego oznaczania tych popularnych owoców sięga 1998 roku. Wtedy właśnie australijscy hodowcy bananów, Frank i Dianne Sciacca, zaczęli wykorzystywać metodę uprawy, stosując naturalny ekosystem do zrównoważonej produkcji bananów.

U źródeł ich decyzji była troska o środowisko. Oboje, dorastający w rejonie Wielkiej Rafy Koralowej, byli świadkami degradacji i zmian w ekosystemie, które były konsekwencją stosowania konwencjonalnych upraw. Te obserwacje zainspirowały ich do opracowania nowego sposobu uprawy bananów.

Banany Red Tip - Pyszności; źródło: Facebook
Banany Red Tip - Pyszności; źródło: Facebook

Czerwona końcówka banana - co oznacza?

Frank i Dianne Sciacca opracowali nowatorski system uprawy bananów pod nazwą "Ecoganic". To naturalne, holistyczne, zrównoważone podejście do rolnictwa. Metoda ta chroni środowisko i tworzy zdrowsze, smaczniejsze produkty, bez szkodliwych, nie tylko dla środowiska, chemikaliów.

Jak wiadomo, tradycyjne rolnictwo wykorzystuje przy uprawach sztuczne nawozy i opryski (głównie pestycydy), które wyjaławiają glebę i zabijają owady. Środki te wpływają również na jakość plonów. Owoce i warzywa są mniej aromatyczne i odżywcze.

- Kiedy widzisz czerwoną końcówkę wosku na bananach, możesz wiedzieć, że były hodowane w zgodzie z naturą. Zamiast polegać na chemikaliach, decydujemy się wykorzystać wszystko, co daje nam natura, aby hodować nasze banany powoli i z szacunkiem. Ten szacunek przejawia się w produkcie i można poczuć różnicę - zapewnia Frank Sciacca w rozmowie z serwisem DailyMail.

Według przeprowadzonych niedawno badań aż 85 proc. Australijczyków kojarzy czerwone oznakowanie bananów, ale jedynie 4 proc. wie, co ono oznacza. Niestety ekologicznych bananów Red Tip nie dostaniemy w Polsce. Mamy jednak nadzieję, że to się niedługo zmieni.

Banany z czerwoną końcówką, fot. Facebook
Banany z czerwoną końcówką, fot. Facebook

Masz ochotę na coś lekkiego? Przygotuj sałatkę winogronową według naszego przepisu:

 
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej