NewsyEkologiczne i bardzo zdrowe mięso. Ma mało tłuszczu i niewiele kalorii

Ekologiczne i bardzo zdrowe mięso. Ma mało tłuszczu i niewiele kalorii

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta
10.02.2023 14:24

Dziczyzna jest mięsem, które nie gości na co dzień na naszych stołach. Jest raczej produktem rzadziej spotykanym, wręcz luksusowym, ale też coraz bardziej docenianym ze względu na swój naturalny i nieprzetworzony charakter. Jednym z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych rodzajów dziczyzny jest sarnina. Jakie to mięso i jak je przygotować?

Czym charakteryzuje się mięso z sarny?

Najbardziej cenione jest mięso z młodych osobników i koźląt, ale spożywane jest również to pochodzące od starszej zwierzyny. Sarnina ma ciemno-czerwony kolor, jest chuda, ma krótkie włókna i nie posiada twardych ścięgien. W smaku jest delikatna z lekko słodkimi i leśnymi nutami.

Co ciekawe, mięso z sarny jest najbardziej soczyste spośród wszystkich mięs zwierząt łownych. Jego smak zależy od pory roku. Wiosną ma ono nuty korzenne, latem jest bardzo wyraziste, a jesienią znajdziemy w nim orzechowy posmak.

Sarnina zawiera śladowe ilości tłuszczu i cholesterolu. Bogata jest za to w łatwo przyswajalne białko, aminokwasy, witaminy i składniki mineralne. Ma również bardzo korzystny stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do wielonienasyconych.

Sarnina - jak ją przygotować?

Brak twardych ścięgien w mięsie sarny, jego wyjątkowa wilgotność, miękkość i smak sprawiają, że jest ono produktem spożywczym bardzo przyjemnym w przygotowywaniu i spożywaniu.

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Sarnina nadaje się do każdej obróbki termicznej. Można ją gotować, dusić, smażyć, piec, grillować. Warto jedynie pamiętać, by mięso przedtem odpowiednio skruszało. W tym celu należy umieścić je w chłodnym i przewiewnym miejscu na kilka dni. Jest to szczególnie ważne w przypadku mięsa pochodzącego ze starszych osobników.

Potem najlepiej jest mięso zamarynować w czerwonym albo białym winie z dodatkiem octu winnego i przypraw, takich jak rozmaryn, majeranek, tymianek. Nie stosujemy do przyrządzania sarniny ostrych i mocnych egzotycznych przypraw. Mogłyby one zabić wyjątkowy smak mięsa. Nie ma konieczności wkładania w marynatę mięs z młodej zwierzyny oraz mięsa przeznaczonego na pieczeń.

Sarnina – z czym to się je?

Jako że mięso z sarny można poddawać każdemu rodzajowi obróbki termicznej, z powodzeniem może ono zastąpić każdy inny rodzaj mięsa. Świetnie smakują steki i zrazy z sarniny. Doskonale sprawdza się ona również w gulaszu z dodatkiem grzybów i dużej ilości warzyw – szczególnie korzennych.

Warto pomyśleć nad przygotowaniem z mięsa pasztetu albo farszu do pierogów. Okazuje się, że z sarny bardzo smaczny jest również bulion. Z kolei pieczeń z udźca może stanowić podstawę wykwintnego obiadu.

Mięso z sarny, bez względu na to, pod jaką postacią będzie podane, najlepiej komponuje się musem z owoców leśnych (malin, jeżyn, jagód), żurawiny, śliwek lub jabłek oraz z grzybami i czerwonym winem (zarówno jako bazą do sosów, jak i lampką wypitą do obiadu na lepsze trawienie).

Dania z sarniny można podawać z ziemniakami lub dowolnymi kaszami, z kopytkami czy też z kluskami śląskimi. Pasują one również do pieczywa – szczególnie tego na zakwasie.

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Sarnina pieczona na winie – przepis

Jedną z najsmaczniejszych części sarniny jest comber. Można przyrządzić z niego znakomitą pieczeń w winie, a przepis nie jest nawet skomplikowany. Chcecie zaskoczyć swoich bliskich?

Składniki:

  • 1 kg combra z sarny,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 10 owoców jałowca,
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 ml czerwonego wina,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Jagody jałowca oraz rozmaryn miażdżymy w moździerzu. Dodajemy sól i pieprz. Mieszanką posypujemy comber. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso w całym kawałku. Przekładamy je do brytfanny. Dodajemy do niego zmiażdżony czosnek oraz niewielką ilość wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez pół godziny. Następnie sos z pieczenia przelewamy na patelnię. Dodajemy do niego wino i masło. Podgrzewamy i przyprawiamy pieprzem i solą. Sos podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż będzie odpowiednio gęsty. Comber kroimy w plastry i podajemy polany sosem.

Autor: Halina Basek

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na mielone z serem w skórce z chrupiącego boczku:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także