Ekologiczne i bardzo zdrowe mięso. Ma mało tłuszczu i niewiele kalorii

Dziczyzna jest mięsem, które nie gości na co dzień na naszych stołach. Jest raczej produktem rzadziej spotykanym, wręcz luksusowym, ale też coraz bardziej docenianym ze względu na swój naturalny i nieprzetworzony charakter. Jednym z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych rodzajów dziczyzny jest sarnina. Jakie to mięso i jak je przygotować?

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Czym charakteryzuje się mięso z sarny?

Najbardziej cenione jest mięso z młodych osobników i koźląt, ale spożywane jest również to pochodzące od starszej zwierzyny. Sarnina ma ciemno-czerwony kolor, jest chuda, ma krótkie włókna i nie posiada twardych ścięgien. W smaku jest delikatna z lekko słodkimi i leśnymi nutami.

Co ciekawe, mięso z sarny jest najbardziej soczyste spośród wszystkich mięs zwierząt łownych. Jego smak zależy od pory roku. Wiosną ma ono nuty korzenne, latem jest bardzo wyraziste, a jesienią znajdziemy w nim orzechowy posmak.

Sarnina zawiera śladowe ilości tłuszczu i cholesterolu. Bogata jest za to w łatwo przyswajalne białko, aminokwasy, witaminy i składniki mineralne. Ma również bardzo korzystny stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do wielonienasyconych.

Sarnina - jak ją przygotować?

Brak twardych ścięgien w mięsie sarny, jego wyjątkowa wilgotność, miękkość i smak sprawiają, że jest ono produktem spożywczym bardzo przyjemnym w przygotowywaniu i spożywaniu.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Sarnina nadaje się do każdej obróbki termicznej. Można ją gotować, dusić, smażyć, piec, grillować. Warto jedynie pamiętać, by mięso przedtem odpowiednio skruszało. W tym celu należy umieścić je w chłodnym i przewiewnym miejscu na kilka dni. Jest to szczególnie ważne w przypadku mięsa pochodzącego ze starszych osobników.

Potem najlepiej jest mięso zamarynować w czerwonym albo białym winie z dodatkiem octu winnego i przypraw, takich jak rozmaryn, majeranek, tymianek. Nie stosujemy do przyrządzania sarniny ostrych i mocnych egzotycznych przypraw. Mogłyby one zabić wyjątkowy smak mięsa. Nie ma konieczności wkładania w marynatę mięs z młodej zwierzyny oraz mięsa przeznaczonego na pieczeń.

Sarnina – z czym to się je?

Jako że mięso z sarny można poddawać każdemu rodzajowi obróbki termicznej, z powodzeniem może ono zastąpić każdy inny rodzaj mięsa. Świetnie smakują steki i zrazy z sarniny. Doskonale sprawdza się ona również w gulaszu z dodatkiem grzybów i dużej ilości warzyw – szczególnie korzennych.

Warto pomyśleć nad przygotowaniem z mięsa pasztetu albo farszu do pierogów. Okazuje się, że z sarny bardzo smaczny jest również bulion. Z kolei pieczeń z udźca może stanowić podstawę wykwintnego obiadu.

Mięso z sarny, bez względu na to, pod jaką postacią będzie podane, najlepiej komponuje się musem z owoców leśnych (malin, jeżyn, jagód), żurawiny, śliwek lub jabłek oraz z grzybami i czerwonym winem (zarówno jako bazą do sosów, jak i lampką wypitą do obiadu na lepsze trawienie).

Dania z sarniny można podawać z ziemniakami lub dowolnymi kaszami, z kopytkami czy też z kluskami śląskimi. Pasują one również do pieczywa – szczególnie tego na zakwasie.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Sarnina pieczona na winie – przepis

Jedną z najsmaczniejszych części sarniny jest comber. Można przyrządzić z niego znakomitą pieczeń w winie, a przepis nie jest nawet skomplikowany. Chcecie zaskoczyć swoich bliskich?

Składniki:

  • 1 kg combra z sarny,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 10 owoców jałowca,
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 ml czerwonego wina,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Jagody jałowca oraz rozmaryn miażdżymy w moździerzu. Dodajemy sól i pieprz. Mieszanką posypujemy comber. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso w całym kawałku. Przekładamy je do brytfanny. Dodajemy do niego zmiażdżony czosnek oraz niewielką ilość wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez pół godziny. Następnie sos z pieczenia przelewamy na patelnię. Dodajemy do niego wino i masło. Podgrzewamy i przyprawiamy pieprzem i solą. Sos podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż będzie odpowiednio gęsty. Comber kroimy w plastry i podajemy polany sosem.

Autor: Halina Basek

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na mielone z serem w skórce z chrupiącego boczku:

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia