NewsyEkologiczne i bardzo zdrowe mięso. Ma mało tłuszczu i niewiele kalorii

Ekologiczne i bardzo zdrowe mięso. Ma mało tłuszczu i niewiele kalorii

Dziczyzna jest mięsem, które nie gości na co dzień na naszych stołach. Jest raczej produktem rzadziej spotykanym, wręcz luksusowym, ale też coraz bardziej docenianym ze względu na swój naturalny i nieprzetworzony charakter. Jednym z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych rodzajów dziczyzny jest sarnina. Jakie to mięso i jak je przygotować?

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

10.02.2023 14:24

Czym charakteryzuje się mięso z sarny?

Najbardziej cenione jest mięso z młodych osobników i koźląt, ale spożywane jest również to pochodzące od starszej zwierzyny. Sarnina ma ciemno-czerwony kolor, jest chuda, ma krótkie włókna i nie posiada twardych ścięgien. W smaku jest delikatna z lekko słodkimi i leśnymi nutami.

Co ciekawe, mięso z sarny jest najbardziej soczyste spośród wszystkich mięs zwierząt łownych. Jego smak zależy od pory roku. Wiosną ma ono nuty korzenne, latem jest bardzo wyraziste, a jesienią znajdziemy w nim orzechowy posmak.

Sarnina zawiera śladowe ilości tłuszczu i cholesterolu. Bogata jest za to w łatwo przyswajalne białko, aminokwasy, witaminy i składniki mineralne. Ma również bardzo korzystny stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do wielonienasyconych.

Sarnina - jak ją przygotować?

Brak twardych ścięgien w mięsie sarny, jego wyjątkowa wilgotność, miękkość i smak sprawiają, że jest ono produktem spożywczym bardzo przyjemnym w przygotowywaniu i spożywaniu.

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Sarnina nadaje się do każdej obróbki termicznej. Można ją gotować, dusić, smażyć, piec, grillować. Warto jedynie pamiętać, by mięso przedtem odpowiednio skruszało. W tym celu należy umieścić je w chłodnym i przewiewnym miejscu na kilka dni. Jest to szczególnie ważne w przypadku mięsa pochodzącego ze starszych osobników.

Potem najlepiej jest mięso zamarynować w czerwonym albo białym winie z dodatkiem octu winnego i przypraw, takich jak rozmaryn, majeranek, tymianek. Nie stosujemy do przyrządzania sarniny ostrych i mocnych egzotycznych przypraw. Mogłyby one zabić wyjątkowy smak mięsa. Nie ma konieczności wkładania w marynatę mięs z młodej zwierzyny oraz mięsa przeznaczonego na pieczeń.

Sarnina – z czym to się je?

Jako że mięso z sarny można poddawać każdemu rodzajowi obróbki termicznej, z powodzeniem może ono zastąpić każdy inny rodzaj mięsa. Świetnie smakują steki i zrazy z sarniny. Doskonale sprawdza się ona również w gulaszu z dodatkiem grzybów i dużej ilości warzyw – szczególnie korzennych.

Warto pomyśleć nad przygotowaniem z mięsa pasztetu albo farszu do pierogów. Okazuje się, że z sarny bardzo smaczny jest również bulion. Z kolei pieczeń z udźca może stanowić podstawę wykwintnego obiadu.

Mięso z sarny, bez względu na to, pod jaką postacią będzie podane, najlepiej komponuje się musem z owoców leśnych (malin, jeżyn, jagód), żurawiny, śliwek lub jabłek oraz z grzybami i czerwonym winem (zarówno jako bazą do sosów, jak i lampką wypitą do obiadu na lepsze trawienie).

Dania z sarniny można podawać z ziemniakami lub dowolnymi kaszami, z kopytkami czy też z kluskami śląskimi. Pasują one również do pieczywa – szczególnie tego na zakwasie.

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Sarnina pieczona na winie – przepis

Jedną z najsmaczniejszych części sarniny jest comber. Można przyrządzić z niego znakomitą pieczeń w winie, a przepis nie jest nawet skomplikowany. Chcecie zaskoczyć swoich bliskich?

Składniki:

  • 1 kg combra z sarny,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 10 owoców jałowca,
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 ml czerwonego wina,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Jagody jałowca oraz rozmaryn miażdżymy w moździerzu. Dodajemy sól i pieprz. Mieszanką posypujemy comber. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso w całym kawałku. Przekładamy je do brytfanny. Dodajemy do niego zmiażdżony czosnek oraz niewielką ilość wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez pół godziny. Następnie sos z pieczenia przelewamy na patelnię. Dodajemy do niego wino i masło. Podgrzewamy i przyprawiamy pieprzem i solą. Sos podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż będzie odpowiednio gęsty. Comber kroimy w plastry i podajemy polany sosem.

Autor: Halina Basek

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na mielone z serem w skórce z chrupiącego boczku:

Wybrane dla Ciebie