Nigdy nie wyrzucam suchych bułek. Dodaję jabłka i robię z nich obłędne ciasto

Kilka suchych bułek, parę jabłek, odrobina mleka i jajka - tyle wystarczy, by oczarować bliskich fałszywą szarlotką. To, że powstaje na bazie czerstwego pieczywa, niczego jej nie ujmuje. Więcej, dzięki tej praktyce taki deser staje się prawdziwym hitem wśród przepisów zero waste.

Zobacz, jak przygotować ciasto z suchych bułekZobacz, jak przygotować ciasto z suchych bułek
Źródło zdjęć: © Canva | brittak

Ciasto z suchych bułek doskonale odnajdzie się na każdym stole. Jest szybkie, a efekt naprawdę zaskakuje, zwłaszcza że wypełnione jest pysznymi soczystymi jabłkami. Taka szarlotka zero waste powinna znaleźć się w twoim przepiśniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placek wiśniowy z kruszonką. Idealny do popołudniowej kawy lub herbaty

Co zrobić z suchymi bułkami?

Istnieje mnóstwo sposób na nadanie drugiego życia suchym bułkom, a jednym z nich jest przygotowanie wilgotnej szarlotki. Lista składników ograniczona jest do minimum, dzięki czemu ciasto z suchych bułek zrobisz z tego, co znajduje się kuchennej szafce każdego.

Pamiętaj, że przygotowanie ciast z jabłkami wymaga dobrania odpowiednich odmian do pieczenia. W przeciwnym razie szarlotka może być niesmaczna lub rozmoczona. Zapamiętaj więc, że najlepszym wyborem będą: szara i złota reneta, odmiana champion, ligol, lobo czy antonówka.

Ciasto z suchych bułek
Ciasto z suchych bułek © Canva | chas53

Szarlotka z suchych bułek. Przepis

Składniki:

  • 2 kg jabłek,
  • 6 czerstwych bułek,
  • 3 jajka,
  • 1,5 l mleka,
  • 80 g cukru,
  • cynamon.

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzej. Kiedy zacznie wrzeć, zalej nim bułki i odstaw całość na 15 minut.
  2. Jabłka umyj i obierz. Połowę pokrój w plasterki, a kolejną - w drobną kostkę.
  3. Bułko odsącz z mleka, dodaj jajka, cukier, żółtka i wyrób całość na jednolitą masę.
  4. Do masy dodaj jabłka pokrojone w drobną kostkę i wymieszaj.
  5. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w masę.
  6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto, na górze ułóż jabłka pokrojone w plasterki i posyp całość cynamonem.
  7. Ciasto piecz w 180 st. C przez 180 st. C.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej