Nigdy nie wyrzucam suchych bułek. Dodaję jabłka i robię z nich obłędne ciasto
Kilka suchych bułek, parę jabłek, odrobina mleka i jajka - tyle wystarczy, by oczarować bliskich fałszywą szarlotką. To, że powstaje na bazie czerstwego pieczywa, niczego jej nie ujmuje. Więcej, dzięki tej praktyce taki deser staje się prawdziwym hitem wśród przepisów zero waste.
04.08.2024 13:06
Ciasto z suchych bułek doskonale odnajdzie się na każdym stole. Jest szybkie, a efekt naprawdę zaskakuje, zwłaszcza że wypełnione jest pysznymi soczystymi jabłkami. Taka szarlotka zero waste powinna znaleźć się w twoim przepiśniku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić z suchymi bułkami?
Istnieje mnóstwo sposób na nadanie drugiego życia suchym bułkom, a jednym z nich jest przygotowanie wilgotnej szarlotki. Lista składników ograniczona jest do minimum, dzięki czemu ciasto z suchych bułek zrobisz z tego, co znajduje się kuchennej szafce każdego.
Pamiętaj, że przygotowanie ciast z jabłkami wymaga dobrania odpowiednich odmian do pieczenia. W przeciwnym razie szarlotka może być niesmaczna lub rozmoczona. Zapamiętaj więc, że najlepszym wyborem będą: szara i złota reneta, odmiana champion, ligol, lobo czy antonówka.
Szarlotka z suchych bułek. Przepis
Składniki:
- 2 kg jabłek,
- 6 czerstwych bułek,
- 3 jajka,
- 1,5 l mleka,
- 80 g cukru,
- cynamon.
Przygotowanie:
- Mleko podgrzej. Kiedy zacznie wrzeć, zalej nim bułki i odstaw całość na 15 minut.
- Jabłka umyj i obierz. Połowę pokrój w plasterki, a kolejną - w drobną kostkę.
- Bułko odsącz z mleka, dodaj jajka, cukier, żółtka i wyrób całość na jednolitą masę.
- Do masy dodaj jabłka pokrojone w drobną kostkę i wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w masę.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto, na górze ułóż jabłka pokrojone w plasterki i posyp całość cynamonem.
- Ciasto piecz w 180 st. C przez 180 st. C.