WAŻNE
TERAZ

"Byłam sześćdziesioną". Wstrząsające, co zrobiła jej klasa

Zamiast ziemniaka biorę inne warzywo. Wychodzą fit kopytka

Klasyczne kopytka zna i lubi prawie każdy. Miękkie, delikatne kluski to prawdziwy smak dzieciństwa. Ale jeśli szukasz lżejszej wersji, warto sięgnąć po inne warzywo.

Kopytka Kopytka
Źródło zdjęć: © Adobe | Photographer:Edyta Guhl

Tradycyjnie kopytka robi się z ziemniaków – to ich główny składnik. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je trochę "odchudzić" i zamiast ziemniaków użyć ugotowanego, zmiksowanego kalafiora. To prosta zamiana, która naprawdę robi różnicę. Kalafior ma znacznie mniej kalorii, a kluski wychodzą miękkie, delikatne i bardzo smaczne. Jeśli szukasz pomysłu na lżejszy obiad, warto spróbować tej wersji, chociaż oczywiście, jeśli najdzie cię ochota na klasyczne kopytka – śmiało. Nie ma co się zadręczać. Najważniejszy jest balans, a taka kalafiorowa alternatywa to po prostu świetna opcja do domowego menu, gdy jesteś w trakcie diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut

Dlaczego warto spróbować kopytek z kalafiora?

Kalafior to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw, a przecież zupełnie niesłusznie. Zawiera mnóstwo witaminy C, witaminę K, kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu świetnie wspiera odporność i trawienie. Jest też wyjątkowo lekki i ma niski indeks glikemiczny, więc nie obciąża organizmu. W 100 gramach kalafiora znajdziemy zaledwie około 25 kcal – to aż trzy razy mniej niż w ziemniakach. Dla osób liczących kalorie albo po prostu dbających o linię to świetna wiadomość, bo pozwala cieszyć się smakiem domowego obiadu z dzieciństwa, nie rezygnując przy tym z diety.

Lżejsze kopytka

Kopytka z kalafiora różnią się od klasycznych tylko nieznacznie – są równie miękkie, delikatne, a nawet nieco bardziej puszyste. I choć na pierwszy rzut oka taki pomysł może wydawać się nieco dziwny, to efekt naprawdę pozytywnie zaskakuje. Świetnie smakują z podsmażoną na maśle cebulką, pasują do wytrawnych sosów, ale też do lekkiego sosu pomidorowego, grzybowego, a nawet owocowego – podane z twarogiem przypominają słodki obiad z dzieciństwa.

Przepis na kopytka z kalafiora

Składniki:

  • 1 główka kalafiora,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kalafiora, podziel na różyczki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie lub na parze.
  2. Następnie odstaw do przestygnięcia i zmiksuj na gładkie purée.
  3. Dodaj jajko, szczyptę soli i mąkę, całość dokładnie wymieszaj i zagnieć na jednolite, lekko klejące ciasto.
  4. Z ciasta uformuj wałeczki, pokrój je na małe kawałki i delikatnie dociśnij widelcem.
  5. Gotuj partiami w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię i wyjmuj łyżką cedzakową.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład owocami lub wytrawnym sosem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba