Zamiast ziemniaka biorę inne warzywo. Wychodzą fit kopytka

Klasyczne kopytka zna i lubi prawie każdy. Miękkie, delikatne kluski to prawdziwy smak dzieciństwa. Ale jeśli szukasz lżejszej wersji, warto sięgnąć po inne warzywo.

Kopytka Kopytka
Źródło zdjęć: © Adobe | Photographer:Edyta Guhl

Tradycyjnie kopytka robi się z ziemniaków – to ich główny składnik. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je trochę "odchudzić" i zamiast ziemniaków użyć ugotowanego, zmiksowanego kalafiora. To prosta zamiana, która naprawdę robi różnicę. Kalafior ma znacznie mniej kalorii, a kluski wychodzą miękkie, delikatne i bardzo smaczne. Jeśli szukasz pomysłu na lżejszy obiad, warto spróbować tej wersji, chociaż oczywiście, jeśli najdzie cię ochota na klasyczne kopytka – śmiało. Nie ma co się zadręczać. Najważniejszy jest balans, a taka kalafiorowa alternatywa to po prostu świetna opcja do domowego menu, gdy jesteś w trakcie diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut

Dlaczego warto spróbować kopytek z kalafiora?

Kalafior to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw, a przecież zupełnie niesłusznie. Zawiera mnóstwo witaminy C, witaminę K, kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu świetnie wspiera odporność i trawienie. Jest też wyjątkowo lekki i ma niski indeks glikemiczny, więc nie obciąża organizmu. W 100 gramach kalafiora znajdziemy zaledwie około 25 kcal – to aż trzy razy mniej niż w ziemniakach. Dla osób liczących kalorie albo po prostu dbających o linię to świetna wiadomość, bo pozwala cieszyć się smakiem domowego obiadu z dzieciństwa, nie rezygnując przy tym z diety.

Lżejsze kopytka

Kopytka z kalafiora różnią się od klasycznych tylko nieznacznie – są równie miękkie, delikatne, a nawet nieco bardziej puszyste. I choć na pierwszy rzut oka taki pomysł może wydawać się nieco dziwny, to efekt naprawdę pozytywnie zaskakuje. Świetnie smakują z podsmażoną na maśle cebulką, pasują do wytrawnych sosów, ale też do lekkiego sosu pomidorowego, grzybowego, a nawet owocowego – podane z twarogiem przypominają słodki obiad z dzieciństwa.

Przepis na kopytka z kalafiora

Składniki:

  • 1 główka kalafiora,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kalafiora, podziel na różyczki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie lub na parze.
  2. Następnie odstaw do przestygnięcia i zmiksuj na gładkie purée.
  3. Dodaj jajko, szczyptę soli i mąkę, całość dokładnie wymieszaj i zagnieć na jednolite, lekko klejące ciasto.
  4. Z ciasta uformuj wałeczki, pokrój je na małe kawałki i delikatnie dociśnij widelcem.
  5. Gotuj partiami w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię i wyjmuj łyżką cedzakową.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład owocami lub wytrawnym sosem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟