Kopytka gotuję metodą pół na pół. Wychodzą delikatne jak obłoczki

To, czy kopytka wyjdą twarde, czy miękkie, zależy od kilku czynników. Przede wszystkim najważniejsze są ziemniaki, które mogą być mniej lub bardziej kremowe w smaku, rozpadające się i podatne na rozbijanie albo twarde i wodniste. Dlatego myślenie o kopytkach rozpoczyna się już w warzywniaku. Jednak szczęściu można dopomóc także na etapie gotowania.

Kopytka tak pyszne, że można jeść sameKopytka tak pyszne, że można jeść same
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ziemniaki typu A wcale nie są najlepsze – to nie oceny w amerykańskiej szkole. Oznaczenia na workach świadczą o zawartości skrobi. W warzywach typu B i C jest jej po prostu więcej, co sprawia, że takie ziemniaki są bardziej podatne na rozgniatanie – świetnie sprawdzają się nie tylko do purée, ale także na kopytka czy inne ziemniaczane kluseczki, które Polacy tak bardzo uwielbiają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Sposób na kopytka delikatne jak obłoczki

Okazuje się, że sprawa jest banalnie prosta. Wystarczy ugotować kopytka w wodzie z mlekiem w proporcji pół na pół. Jak to działa? Białko zawarte w mleku wpływa na strukturę skrobi, sprawiając, że kopytka stają się bardziej kremowe, delikatniejsze i mniej klejące. Lekko zmieniają kolor na jaśniejszy, są o wiele mniej gumowate, lżejsze i aksamitne w smaku. Takie kopytka są idealne do słodkich dodatków, takich jak palone masło czy śmietana z cukrem i cynamonem.

Do gotowania kopytek w ten sposób używaj garnka z grubszym dnem i co jakiś czas mieszaj wodę z mlekiem, aby zapobiec przypaleniu.

Przepis na kopytka gotowane w mleku

W przepisie celowo nie uwzględniłam jajka, żeby ciasto było nieco luźniejsze, co również wpływa na miękkość kopytek. Zamiast jajka dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • opcjonalnie: 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 litr mleka do gotowania.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem na gładkie purée.
  2. Przełóż na stolnicę i zagnieć z mąką i łyżeczką soli. Jeśli ciasto nie chce się lepić, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę pół na pół z mlekiem, dodaj łyżkę soli.
  4. Z ciasta na kopytka odkrój część i uformuj wałek. Następnie pokrój nożem na kopytka o długości ok. 2–3 cm.
  5. Wrzucaj kopytka partiami do garnka z gotującą się wodą i mlekiem.
  6. Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety