Kopytka gotuję metodą pół na pół. Wychodzą delikatne jak obłoczki

To, czy kopytka wyjdą twarde, czy miękkie, zależy od kilku czynników. Przede wszystkim najważniejsze są ziemniaki, które mogą być mniej lub bardziej kremowe w smaku, rozpadające się i podatne na rozbijanie albo twarde i wodniste. Dlatego myślenie o kopytkach rozpoczyna się już w warzywniaku. Jednak szczęściu można dopomóc także na etapie gotowania.

Kopytka tak pyszne, że można jeść sameKopytka tak pyszne, że można jeść same
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ziemniaki typu A wcale nie są najlepsze – to nie oceny w amerykańskiej szkole. Oznaczenia na workach świadczą o zawartości skrobi. W warzywach typu B i C jest jej po prostu więcej, co sprawia, że takie ziemniaki są bardziej podatne na rozgniatanie – świetnie sprawdzają się nie tylko do purée, ale także na kopytka czy inne ziemniaczane kluseczki, które Polacy tak bardzo uwielbiają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Sposób na kopytka delikatne jak obłoczki

Okazuje się, że sprawa jest banalnie prosta. Wystarczy ugotować kopytka w wodzie z mlekiem w proporcji pół na pół. Jak to działa? Białko zawarte w mleku wpływa na strukturę skrobi, sprawiając, że kopytka stają się bardziej kremowe, delikatniejsze i mniej klejące. Lekko zmieniają kolor na jaśniejszy, są o wiele mniej gumowate, lżejsze i aksamitne w smaku. Takie kopytka są idealne do słodkich dodatków, takich jak palone masło czy śmietana z cukrem i cynamonem.

Do gotowania kopytek w ten sposób używaj garnka z grubszym dnem i co jakiś czas mieszaj wodę z mlekiem, aby zapobiec przypaleniu.

Przepis na kopytka gotowane w mleku

W przepisie celowo nie uwzględniłam jajka, żeby ciasto było nieco luźniejsze, co również wpływa na miękkość kopytek. Zamiast jajka dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • opcjonalnie: 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 litr mleka do gotowania.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem na gładkie purée.
  2. Przełóż na stolnicę i zagnieć z mąką i łyżeczką soli. Jeśli ciasto nie chce się lepić, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę pół na pół z mlekiem, dodaj łyżkę soli.
  4. Z ciasta na kopytka odkrój część i uformuj wałek. Następnie pokrój nożem na kopytka o długości ok. 2–3 cm.
  5. Wrzucaj kopytka partiami do garnka z gotującą się wodą i mlekiem.
  6. Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟