Kopytka gotuję metodą pół na pół. Wychodzą delikatne jak obłoczki
To, czy kopytka wyjdą twarde, czy miękkie, zależy od kilku czynników. Przede wszystkim najważniejsze są ziemniaki, które mogą być mniej lub bardziej kremowe w smaku, rozpadające się i podatne na rozbijanie albo twarde i wodniste. Dlatego myślenie o kopytkach rozpoczyna się już w warzywniaku. Jednak szczęściu można dopomóc także na etapie gotowania.
Ziemniaki typu A wcale nie są najlepsze – to nie oceny w amerykańskiej szkole. Oznaczenia na workach świadczą o zawartości skrobi. W warzywach typu B i C jest jej po prostu więcej, co sprawia, że takie ziemniaki są bardziej podatne na rozgniatanie – świetnie sprawdzają się nie tylko do purée, ale także na kopytka czy inne ziemniaczane kluseczki, które Polacy tak bardzo uwielbiają.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Sposób na kopytka delikatne jak obłoczki
Okazuje się, że sprawa jest banalnie prosta. Wystarczy ugotować kopytka w wodzie z mlekiem w proporcji pół na pół. Jak to działa? Białko zawarte w mleku wpływa na strukturę skrobi, sprawiając, że kopytka stają się bardziej kremowe, delikatniejsze i mniej klejące. Lekko zmieniają kolor na jaśniejszy, są o wiele mniej gumowate, lżejsze i aksamitne w smaku. Takie kopytka są idealne do słodkich dodatków, takich jak palone masło czy śmietana z cukrem i cynamonem.
Do gotowania kopytek w ten sposób używaj garnka z grubszym dnem i co jakiś czas mieszaj wodę z mlekiem, aby zapobiec przypaleniu.
Przepis na kopytka gotowane w mleku
W przepisie celowo nie uwzględniłam jajka, żeby ciasto było nieco luźniejsze, co również wpływa na miękkość kopytek. Zamiast jajka dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- opcjonalnie: 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 litr mleka do gotowania.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem na gładkie purée.
- Przełóż na stolnicę i zagnieć z mąką i łyżeczką soli. Jeśli ciasto nie chce się lepić, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.
- W dużym garnku zagotuj wodę pół na pół z mlekiem, dodaj łyżkę soli.
- Z ciasta na kopytka odkrój część i uformuj wałek. Następnie pokrój nożem na kopytka o długości ok. 2–3 cm.
- Wrzucaj kopytka partiami do garnka z gotującą się wodą i mlekiem.
- Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.