Kopytka wychodzą twarde? Pomiń jeden ze składników, a problem się rozwiąże
Przepis na kopytka wydaje się banalnie prosty. Nasze mamy i babcie mogły zagniatać ciasto na kluseczki z zamkniętymi oczami. Teraz wiele osób kupuje gotowce, a jak przychodzi do zrobienia ciasta, to już nie wiadomo, jakie proporcje są najlepsze. Moja mama uważa, że lepiej zrezygnować z jednego składnika na liście.
Kopytka to świetna potrawa w duchu zero waste. Jeśli zostają mi ziemniaki z wczorajszego obiadu, jest to pierwsza rzecz, o jakiej wtedy myślę. Uwielbiam podawać je z kurczakiem w sosie pieczarkowym albo w sosie kurkowym, o ile wypad do lasu się udał. Dzieciaki uwielbiają je w wersji na słodko – z palonym masłem i cukrem. Jedni wolą prosto z wody, inni podsmażają na maśle. Pomysłów na dodatki do kopytek jest bez liku, ale najpierw trzeba zrobić ciasto.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski, które zawstydzą leniwe i kopytka. Do masy dodaję tanie warzywo
Jaka powinno być ciasto na kopytka?
Nie byłam tego pewna, dopóki nie podpatrzyłam, jak moja mama robi kopytka. Jej kluseczki zawsze wychodziły idealne – mięciutkie i o smaku ziemniaków, a nie twarde i mączyste jak to nieraz się zdarza w barach mlecznych. Byłam zdziwiona, że jej masa na kopytka jest tak rzadka.
Właściwie, kiedy mama wyłożyła ją na stolnice, to lekko rozpłynęła się po jej powierzchni. Jednak wystarczyło tylko sprawnie posypać ciasto mąką i już po chwili można było uformować zgrabne wałeczki. Reszta to łatwizna – trzeba pokroić pod skosem, lub jak to w Poznaniu mówią "na szagę", i ugotować w osolonym wrzątku.
Żeby kopytka wyszły idealne, ważna jest ilość mąki, której nie może być za dużo, bo wtedy kluseczki mogą zrobić się twarde. Ale to nie wszystko – niektórzy rezygnują również z dodatku jajka. To dlatego, że jajko ma silne właściwości sklejające. Zamiast jajka stopniowo dodawaj mąkę ziemniaczaną, ale tylko w takiej ilości, która jest potrzeba do zagniecenia ciasta.
Przepis na kopytka bez jajka
Masy ziemniaczanej nie można wyrabiać zbyt długo. Jak tylko zagnieciesz ją w kule, odkrój część i zacznij formować kopytka. Pozostałe ciasto przykryj ściereczko, żeby nie wyschło. Dodatek mąki ziemniaczanej nie jest konieczny, jeśli ziemniaki zawierają dużo naturalnej skrobi.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- opcjonalnie: 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki rozgnieć na purée – najłatwiej to zrobić, kiedy są jeszcze ciepłe.
- Dodaj mąkę i szczyptę soli. Zagnieć ciasto w kulę. Jeśli jest za rzadkie, dodaj płaską łyżkę mąki ziemniaczane, a w razie potrzeby dosyp jeszcze trochę.
- Z ciasta odkrój części i zroluj w wałek. Pokrój na kopytka o długości ok. 2–3 cm.
- Wrzucaj partiami na gotującą się osoloną wodę.
- Po wypłynięciu na powierzchnię wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej.