Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek

Kopytka to klasyka domowej kuchni, ale w tej wersji zyskują nową wartość dzięki białkowemu, sycącemu dodatkowi. To świetny sposób, by dobrze znane danie stało się pełniejsze, bardziej odżywcze i idealne na lekki, ale pożywny obiad.

KopytkaKopytka z 1 dodatkiem zyskują na ilości białka i na smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Słysząc słowo "kopytka", większości z nas przychodzą na myśl klasyczne kluski z ziemniaków, podawane z masłem lub cebulką. Tymczasem dziś proponujemy ich mniej oczywistą wersję – kopytka z tofu. Brzmi nietypowo, nie ma się czego bać. Choć na pierwszy rzut oka ten składnik może wydawać się obcy i mało apetyczny, w odpowiednim połączeniu i dobrze doprawiony potrafi zaskoczyć – delikatne, sprężyste kopytka to jeden z tych przepisów, który przekonuje nawet sceptyków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z truskawkami jak za dawnych lat, który rozsławiła Iga Świątek

Kopytka z tofu

Tradycyjne kopytka przygotowuje się zazwyczaj z ziemniaków, mąki i jajek, a czasem z dodatkiem twarogu. W wersji wegańskiej ich głównym składnikiem, oprócz ziemniaków, jest tofu – roślinna alternatywa, która nie tylko świetnie wiąże ciasto, ale także wzbogaca je o cenne białko. Dzięki temu danie staje się bardziej sycące i odżywcze, co docenią zarówno osoby na diecie roślinnej, jak i te, które po prostu chcą ograniczyć mięso lub nabiał i szukają wegetariańskich lub wegańskich alternatyw.

Tofu, szczególnie to naturalne, samo w sobie jest niemal pozbawione smaku, co może wydawać się wadą, ale z łatwością można to przeobrazić w ogromny atut. Dzięki neutralnemu smakowi chłonie przyprawy i dodatki jak gąbka, a odpowiednie doprawienie i sposób przygotowania nadają mu dowolnego charakteru. W kopytkach jego delikatność doskonale łączy się z mąką i skrobią ziemniaczaną, tworząc miękką, sprężystą strukturę i dając pole do kulinarnych eksperymentów – od wytrawnych dodatków, takie jak smażone warzywa, po słodkie i owocowe sosy.

Przepis na kopytka z tofu

Składniki:

  • 360 g tofu naturalnego,
  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • 150-170 g mąki ryżowej lub pszennej,
  • 90 g skrobi ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój tofu na małe kawałki, dodaj sok z cytryny i zblenduj na gładką masę – jeśli tofu ma nadal intensywny smak, dodaj odrobinę więcej soku.
  2. Do masy dodaj mąkę, skrobię i sól, a następnie wyrabiaj ciasto rękami, aż stanie się elastyczne.
  3. Uformuj z niego wałki, dociśnij widelcem wzdłuż ciasta i pokrój na małe kopytka.
  4. Gotuj w osolonej wodzie przez 4-6 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład pieczonymi warzywami lub sosem owocowym.
Wybrane dla Ciebie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny
Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa