WAŻNE
TERAZ

Iga Świątek w finale Wimbledonu

Ten patent sprawi, że kopytka zawsze wyjdą idealne. Znikną z talerza w parę chwil

W kuchni polskiej można znaleźć wiele wyjątkowych klasyków, które nigdy się nie znudzą i świetnie smakują o każdej porze roku. Do takiej kategorii na pewno należy zaliczyć kopytka, które są świetnym uzupełnieniem wielu dań obiadowych. Niektórzy spożywają je zamiast ziemniaków. A jaki jest najlepszy przepis na kopytka i jak je przygotować, by zawsze wyszły idealnie? Wystarczy, że będziesz pamiętać o kilku kluczowych zasadach.

ObrazekPrzepis na kopytka - Pyszności; Foto AdobeStock
Karol Wiak

Kopytka to danie kuchni polskiej, które można spożywać na kilka ciekawych sposobów. Najczęściej spotyka się je z bułką tartą i masłem oraz z ulubionym sosem, przeważnie pieczarkowym. Są osoby, które preferują opcję na słodko. Niezależnie od tego, do której grupy ty się zaliczasz, warto poznać przepis na kopytka, które zawsze się udają. Kluczowa jest tu zasada ich miękkości. Na szczęście, można ją osiągnąć w bardzo prosty sposób.

Kopytka - popularne danie kuchni polskiej

Zanim zostanie zaprezentowany najlepszy przepis na kopytka, warto poświęcić im parę słów. To danie mączno-ziemniaczane, które większości osób kojarzy się głównie z czasem dzieciństwa. Najlepsza jest receptura babci, ale gotowała je również twoja mama. Teraz czas na ciebie, by zaskoczyć tym posiłkiem swoje dzieci i domowników. Ich przygotowanie jest proste, ale  warto pamiętać o metodzie czwórki, dzięki którym kopytka zawsze będą idealnie miękkie. Co należy zrobić, by przygotować te najlepsze kopytka? Wystarczy, że będziesz przestrzegać tych kilku zasad.

Kopytka z kaszą manną
Kopytka - Pyszności; Foto: Canva

Podstawa najlepszego przepisu na kopytka - zasada czwórki

Na czym polega zasada czwórki, dzięki której przepis na kopytka można będzie określić, jako ten najlepszy? Być może już stosowałeś tę metodę, ale nawet nie byłeś tego świadomy. Jeśli ugnieciesz już ugotowane ziemniaki na blacie, to musisz uformować z nich kwadrat. W następnej kolejności, podziel go na cztery równe części i jedną z nich odejmij. Połącz ją z resztą, a w puste miejsce, które po niej pozostało wsyp mąkę. Dzięki tej metodzie będą idealnie miękkie.

Najlepszy przepis na kopytka - jak je zrobić?

Skoro już wiesz, na czym polega metoda czwórki, to warto poznać ten najlepszy przepis na kopytka. Ta receptura zachwyci twoje podniebienie, a kopytka znikną z talerza w parę chwil. Zobacz najważniejsze szczegóły.

Składniki:

  • mąka pszenna
  • kilogram ziemniaków
  • jajko
  • łyżka mąki ziemniaczanej.
Obrazek
Idealne kopytka - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj obranie ziemniaki, a gdy ostygną to utłucz je lub przeciśnij przez praskę.
  2. Uformuj z nich kwadrat, tak jak wskazuje metoda czwórki, podziel go na cztery części, jedną część odejmij, połącz z resztą ziemniaków, a w puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną.
  3. Dodaj jajko i wyrób ciasto.
  4. W chwili, gdy będzie gładkie to podziel je na mniejsze części i z każdej z nich uformuj długi i wąski wałeczek. Każdy z nich pokrój na skos.
  5. Zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli i porcjami wrzucaj kopytka. Nie rób tego na raz, bo się posklejają. Gdy wypłyną na powierzchnię wody, wyjmij je łyżką cedzakową. Smacznego!

A co powiesz na kotlety ziemniaczane z serem? Przepis na to danie znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny