Anna Lewandowska robi niezwykłe kopytka. Poza ziemniakami dodaje do nich jeszcze jedno warzywo

Sezon jesienny obfituje w pyszne owoce i warzywa. Jednym z warzyw, które najbardziej nam się kojarzy z tym okresem, jest dynia. Piękna, pomarańczowa i pełna wartości odżywczych może nadać charakteru naszym daniom. Nie każdy z nas wie, że możemy dodać dynię do różnych potraw, takich jak poniższe. Zdradzamy przepis na kopytka Anny Lewandowskiej.

ObrazekKopytka Anny Lewandowskiej - Pyszności; Foto: Canva, Screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=CEOb50w8OcM
Paulina

Dynia to warzywo, które ma wiele właściwości. Ma ona działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Cały miąższ z dyni zawiera dużą ilość beta-karotenu, który obniża ryzyko zachorowania na poważne choroby. To jesienne warzywo, także może dodać naszej potrawie wyrazistego, pomarańczowego koloru. Dlatego więc zachęcamy do przemycenia go w swoich potrawach. Przygotowaliśmy jeden z przepisów, do którego warto zajrzeć i  przetestować go w swojej kuchni.

Kopytka Anny Lewandowskiej z dodatkiem dyni

Kopytka z kaszą manną
Kopytka - Pyszności; Foto: Canva

Składniki:

  • 300 g dyniowego purée
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania:

Na początek podsmaż purée z dyni na patelni, aby wydobyło się z niego jak najwięcej wody. Do miski dodaj ugotowane wcześniej i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Następnie dodaj przestudzone purée, jajko i przesianą mąkę. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Na oprószoną mąką desce uformuj wałeczki i pokrój je pod skosem, aby powstały kopytka. W garnku zagotuj wodę i wrzuć kopytka. Gotuje je przez około 3 minuty, aż wypłyną. Nasze danie jest gotowe. Smacznego!

Obrazek
Gotowe danie - Pyszności

Z czym podawać kopytka?

Te pyszne domowe kluseczki możemy jeść w różnych wersjach. Na słodko i wytrawnie! Danie serwujemy często z podsmażoną cebulką i masłem i tak smakują obłędnie. Inni uwielbiają, jak kopytka pływają w pysznym sosie. Mogą być podane z sosem grzybowym, pomidorowym czy śmietanowym. Poza tym te kultowe kluski ziemniaczane świetnie smakują w towarzystwie duszonego lub pieczonego mięsa wieprzowego, lub drobiowego.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kolorowe kopytka krok po kroku. Potrawa nie tylko wspaniale smakuje, ale również pięknie wygląda. Aby ją zrobić, wystarczy przygotować tylko kilka składników. 

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat