Tak zrobiony kalafior smakuje wybitnie. O niebo lepszy niż z masłem i bułką tartą
Zamiast podsmażać kalafior na patelni, wrzuć go do piekarnika. W ten szybki i prosty sposób zrobisz ciepłą przekąskę lub dodatek do obiadu, który wszyscy zjedzą bez marudzenia. Przygotuj się na to, że od teraz taki kalafior będziesz zapiekać co tydzień.
Kalafior z piekarnika to prosty sposób na zdrowy, smaczny i efektowny posiłek. Wystarczy kilka prostych dodatków i odrobina czasu na pieczenie, aby odkryć zupełnie nowy wymiar tego popularnego warzywa. Do piekarnika możesz wrzucić surowe różyczki kalafiora, ale jeśli chcesz odrobinę przyspieszyć przygotowanie potrawy, warto go wcześniej ugotować. Uważaj, aby nie rozgotować warzywa, bo wtedy zamiast smacznej potrawy, wyjdzie mało apetyczna papka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast gotować, upiekłam i włożyłam do burgera. Każdy się zajadał
Pomysły do dodatki do pieczonego kalafiora
Pieczony kalafior nie musi odgrywać drugorzędnej roli na talerzu. To do niego przygotuj dodatki, które uzupełnią kompozycję i sprawią, że całość będzie sycąca i pełnowartościowa. Z warzywem doskonale komponują się orzeźwiające dipy i sałatki na bazie jogurtu greckiego. Wymieszaj jogurt z czosnkiem i świeżymi ziołami lub przygotuj dodatek w stylu bułgarskiej sneżanki.
Lubisz ostre przyprawy? Do kalafiora dodaj koreańską pastę gochujang lub sos pomidorowy z papryczką chili. Kalafior z piekarnika świetnie smakuje również maczany w sosie orzechowym z tahini – to warzywo, które bardzo lubi się "przebierać" i w każdym stroju prezentuje się doskonale.
Kalafior zapiekany z serem
Do kalafiora możesz użyć dowolnego sera – sprawdzi się zarówno zwykła gouda, jak i mozzarella, parmezan czy angielski cheddar.
Składniki:
- 1 kalafior,
- 50 g masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka,
- 150 g sera żółtego,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Kalafior obierz z liści, umyj i podziel na różyczki. Wrzuć na 10 min do wrzącej wody lub ugotuj na parze. Wyjmij na durszlak i pozostaw do odcieknięcia.
- W rondelku podgrzej masło, mąkę i mleko na beszamel. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Kalafior przełóż do naczynia żaroodpornego, polej sosem beszamelowym i posyp startym serem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 25 minut.