Tak zrobiony kalafior smakuje wybitnie. O niebo lepszy niż z masłem i bułką tartą

Zamiast podsmażać kalafior na patelni, wrzuć go do piekarnika. W ten szybki i prosty sposób zrobisz ciepłą przekąskę lub dodatek do obiadu, który wszyscy zjedzą bez marudzenia. Przygotuj się na to, że od teraz taki kalafior będziesz zapiekać co tydzień.

Wrzuć do piekarnika i zapiecz pod serową pierzynkąWrzuć do piekarnika i zapiecz pod serową pierzynką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kalafior z piekarnika to prosty sposób na zdrowy, smaczny i efektowny posiłek. Wystarczy kilka prostych dodatków i odrobina czasu na pieczenie, aby odkryć zupełnie nowy wymiar tego popularnego warzywa. Do piekarnika możesz wrzucić surowe różyczki kalafiora, ale jeśli chcesz odrobinę przyspieszyć przygotowanie potrawy, warto go wcześniej ugotować. Uważaj, aby nie rozgotować warzywa, bo wtedy zamiast smacznej potrawy, wyjdzie mało apetyczna papka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast gotować, upiekłam i włożyłam do burgera. Każdy się zajadał

Pomysły do dodatki do pieczonego kalafiora

Pieczony kalafior nie musi odgrywać drugorzędnej roli na talerzu. To do niego przygotuj dodatki, które uzupełnią kompozycję i sprawią, że całość będzie sycąca i pełnowartościowa. Z warzywem doskonale komponują się orzeźwiające dipy i sałatki na bazie jogurtu greckiego. Wymieszaj jogurt z czosnkiem i świeżymi ziołami lub przygotuj dodatek w stylu bułgarskiej sneżanki.

Lubisz ostre przyprawy? Do kalafiora dodaj koreańską pastę gochujang lub sos pomidorowy z papryczką chili. Kalafior z piekarnika świetnie smakuje również maczany w sosie orzechowym z tahini – to warzywo, które bardzo lubi się "przebierać" i w każdym stroju prezentuje się doskonale.   

Kalafior zapiekany z serem

Do kalafiora możesz użyć dowolnego sera – sprawdzi się zarówno zwykła gouda, jak i mozzarella, parmezan czy angielski cheddar.

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 150 g sera żółtego,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior obierz z liści, umyj i podziel na różyczki. Wrzuć na 10 min do wrzącej wody lub ugotuj na parze. Wyjmij na durszlak i pozostaw do odcieknięcia.
  2. W rondelku podgrzej masło, mąkę i mleko na beszamel. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Kalafior przełóż do naczynia żaroodpornego, polej sosem beszamelowym i posyp startym serem.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 25 minut.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej