Tak wyrazistego kalafiora jeszcze nie jadłam. Posmakuje ci, nawet jeśli nie przepadasz za tym warzywem

Kalafior nie musi być tylko dodatkiem do obiadu. Wystarczy kilka aromatycznych dodatków, aby na talerzu odegrał pierwsze skrzypce. Zrób na romantyczną kolację i podaj z lampką ulubionego wina, a nic innego nie będzie wam już potrzebne.

Ten kalafior jest tak pyszny, że nie potrzebuje innych dodatkówTen kalafior jest tak pyszny, że nie potrzebuje innych dodatków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Polsce najbardziej popularny jest gotowany kalafior, a następnie podsmażany z masłem i bułką tartą. Tymczasem o wiele prostszy i bardziej apetyczny jest kalafior z piekarnika. Obtocz go w wyrazistej marynacie, a prosta potrawa zamieni się w kulinarną ucztę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Inne nieoczywiste pomysły na dania z kalafiorem

Kalafior z masłem i bułką tartą i kalafior z piekarnika to tylko dwie z wielu możliwości na pyszny ciepły posiłek. Fantazyjne różyczki możesz dodać do curry i zapiekanek makaronowych. Co więcej, z kalafiora zrobisz nawet spód do pizzy – w takim wydaniu będzie o wiele bardziej wartościowa dla organizmu niż klasyczna włoska pizza.

Pieczony kalafior z pastą chili

Aby kalafior był otulony wyrazistą otoczką, do marynaty dodaj koreańską pastę guchujang. Jest ona zrobiona z płatków chili i sfermentowanej soi, która jest naturalnym probiotykiem – to nie tylko pyszny, ale i zdrowy dodatek.

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 2 łyżki pasty chili, może być sriracha lub gochujang,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • od posypania: szczypiorek z dymki.

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz kalafior, obierz z liści i pokrój na różyczki.
  2. W dużej misce wymieszaj oliwę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, pastę chili, odrobinę miody i mieloną słodką paprykę.
  3. Dokładnie wymieszaj marynatę i obtocz w niej różyczki kalafiora.
  4. Następnie rozłóż je na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25-30 minut.
  6. Wyjmij z piekarnika, przełóż na półmisek i posyp posiekaną dymką.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki