Tak wyrazistego kalafiora jeszcze nie jadłam. Posmakuje ci, nawet jeśli nie przepadasz za tym warzywem
Kalafior nie musi być tylko dodatkiem do obiadu. Wystarczy kilka aromatycznych dodatków, aby na talerzu odegrał pierwsze skrzypce. Zrób na romantyczną kolację i podaj z lampką ulubionego wina, a nic innego nie będzie wam już potrzebne.
W Polsce najbardziej popularny jest gotowany kalafior, a następnie podsmażany z masłem i bułką tartą. Tymczasem o wiele prostszy i bardziej apetyczny jest kalafior z piekarnika. Obtocz go w wyrazistej marynacie, a prosta potrawa zamieni się w kulinarną ucztę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut
Inne nieoczywiste pomysły na dania z kalafiorem
Kalafior z masłem i bułką tartą i kalafior z piekarnika to tylko dwie z wielu możliwości na pyszny ciepły posiłek. Fantazyjne różyczki możesz dodać do curry i zapiekanek makaronowych. Co więcej, z kalafiora zrobisz nawet spód do pizzy – w takim wydaniu będzie o wiele bardziej wartościowa dla organizmu niż klasyczna włoska pizza.
Pieczony kalafior z pastą chili
Aby kalafior był otulony wyrazistą otoczką, do marynaty dodaj koreańską pastę guchujang. Jest ona zrobiona z płatków chili i sfermentowanej soi, która jest naturalnym probiotykiem – to nie tylko pyszny, ale i zdrowy dodatek.
Składniki:
- 1 kalafior,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka octu ryżowego,
- 2 łyżki pasty chili, może być sriracha lub gochujang,
- 1 łyżeczka miodu,
- pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- od posypania: szczypiorek z dymki.
Sposób przygotowania:
- Opłucz kalafior, obierz z liści i pokrój na różyczki.
- W dużej misce wymieszaj oliwę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, pastę chili, odrobinę miody i mieloną słodką paprykę.
- Dokładnie wymieszaj marynatę i obtocz w niej różyczki kalafiora.
- Następnie rozłóż je na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25-30 minut.
- Wyjmij z piekarnika, przełóż na półmisek i posyp posiekaną dymką.