Tak wyrazistego kalafiora jeszcze nie jadłam. Posmakuje ci, nawet jeśli nie przepadasz za tym warzywem

Kalafior nie musi być tylko dodatkiem do obiadu. Wystarczy kilka aromatycznych dodatków, aby na talerzu odegrał pierwsze skrzypce. Zrób na romantyczną kolację i podaj z lampką ulubionego wina, a nic innego nie będzie wam już potrzebne.

Ten kalafior jest tak pyszny, że nie potrzebuje innych dodatkówTen kalafior jest tak pyszny, że nie potrzebuje innych dodatków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Polsce najbardziej popularny jest gotowany kalafior, a następnie podsmażany z masłem i bułką tartą. Tymczasem o wiele prostszy i bardziej apetyczny jest kalafior z piekarnika. Obtocz go w wyrazistej marynacie, a prosta potrawa zamieni się w kulinarną ucztę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Inne nieoczywiste pomysły na dania z kalafiorem

Kalafior z masłem i bułką tartą i kalafior z piekarnika to tylko dwie z wielu możliwości na pyszny ciepły posiłek. Fantazyjne różyczki możesz dodać do curry i zapiekanek makaronowych. Co więcej, z kalafiora zrobisz nawet spód do pizzy – w takim wydaniu będzie o wiele bardziej wartościowa dla organizmu niż klasyczna włoska pizza.

Pieczony kalafior z pastą chili

Aby kalafior był otulony wyrazistą otoczką, do marynaty dodaj koreańską pastę guchujang. Jest ona zrobiona z płatków chili i sfermentowanej soi, która jest naturalnym probiotykiem – to nie tylko pyszny, ale i zdrowy dodatek.

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 2 łyżki pasty chili, może być sriracha lub gochujang,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • od posypania: szczypiorek z dymki.

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz kalafior, obierz z liści i pokrój na różyczki.
  2. W dużej misce wymieszaj oliwę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, pastę chili, odrobinę miody i mieloną słodką paprykę.
  3. Dokładnie wymieszaj marynatę i obtocz w niej różyczki kalafiora.
  4. Następnie rozłóż je na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25-30 minut.
  6. Wyjmij z piekarnika, przełóż na półmisek i posyp posiekaną dymką.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯