Zamiast podawać z bułką tartą i masłem robię z niego sałatkę. Miska szybko robi się pusta
Kalafior z bułką tartą i masłem wciąż cieszy się sporą popularnością, ale warto też przygotowywać go inaczej. Jest pyszny po upieczeniu w piekarniku i przerobiony na kotlety. Ostatnio jednak wykorzystałam go jako baza do sałatki i to był strzał w dziesiątkę. Teraz każdy chce przepis na sałatkę z kalafiorem.
Zimą brakuje ci pomysłów na sałatki? Wykorzystaj kalafior. Nie trzeba do niego wielu dodatków, by świetnie smakował. Poza tym przygotowanie takiej zdrowej przekąski zajmuje dosłownie chwilę, o czym sama niedawno się przekonałam.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania
Jakie właściwości ma kalafior?
Kalafior jest jednym z tych warzyw, które są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność, a także witaminę K, istotną dla krzepnięcia krwi. Obecność witamin z grupy B sprawia, że jest on korzystny dla układu nerwowego. Kalafior jest również bogaty w kwas foliowy, magnez, potas i fosfor, co czyni go doskonałym dodatkiem do diety. W jego składzie jest też dużo błonnika, który daje uczucie sytości. Ponadto warzywo to zawiera sulforafan, który nadaje mu lekko gorzki smak i ma silne właściwości antyrakowe.
Sałatka z kalafiorem
Składniki:
- mała główka kalafiora,
- 2 ogórki,
- 4 jajka,
- kilka gałązek koperku,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurty naturalnego,
- sok z cytryny do smaku,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- prażone płatki migdałów do dekoracji.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo. Potem wrzuć je do zimnej wody, obierz ze skorupki, a następnie pokrój w drobną kostkę.
- Kalafiora umyj, podziel na różyczki i obgotuj je we wrzątku przez kilka minut.
- Ogórki obierz, a potem pokrój w grubą kostkę.
- Koperek drobno posiekaj.
- Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj.
- Przygotuj sos: połącz majonez z jogurtem naturalnym, dopraw sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.
- Sos dodaj do sałatki, wymieszaj. Udekoruj uprażonymi płatkami migdałów.
Jak ugotować kalafior bez nieprzyjemnego zapachu?
Gotowanie kalafiora często kojarzy się z nieprzyjemnym zapachem, który rozchodzi się po kuchni. Istnieje jednak prosty trik, który eliminuje ten problem. Dodatek sody oczyszczonej do wody, w której gotujemy kalafior, nie tylko niweluje nieprzyjemny zapach, ale także pozwala na utrzymanie białości warzywa.
Gotowanie kalafiora krok po kroku:
- Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej sól oraz łyżeczkę sody oczyszczonej.
- Różyczki kalafiora włóż do garnka z wrzącą wodą. Gotuj, aż będą al dente.
- Gdy staną się odpowiednio miękkie, przecedź je i gotowe.
Stosując ten prosty sposób, można cieszyć się pełnią smaku kalafiora bez zbędnego nieprzyjemnego zapachu w kuchni.