PrzepisSałatkiDodaję do sałatki zamiast piersi kurczaka. Gdyby goście wiedzieli co to za mięso, nikt by nie tknął

Dodaję do sałatki zamiast piersi kurczaka. Gdyby goście wiedzieli co to za mięso, nikt by nie tknął

Sałatki to nieodzowny element wielu spotkań czy imprez oraz pożywny przepis na kolację czy lunch. Zamiast jednak po raz kolejny dodawać do niej pierś z kurczaka czy drobiową szynkę, postaw na niecodzienne mięso.

Sałatka z ozorkami
Sałatka z ozorkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sałatka z ozorkami smakiem przekona do siebie nawet tych, którzy od podrobów na co dzień stronią. Kawałki mięsa mieszają się z innymi składnikami, sprytnie kryjąc przed okiem. Mój mąż, zadeklarowany przeciwnik ozorków, tą sałatką zajada się tak, że aż trzęsą mu się uszy. To pyszna alternatywa dla sałatki ryżowej z kurczakiem czy zwykłej jarzynowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad

Sałatka z ozorkami

Ozorki cielęce dawniej były przysmakiem, który zachwycał delikatnym smakiem. Najczęściej serwowane je w towarzystwie sosu chrzanowego, ale w tej sałatce świetnie komponują się również z jajkiem, kukurydzą, ogórkami i majonezem.

Przygotuj ozorki w ten sposób, a polubisz tę potrawę
Przygotuj ozorki w ten sposób, a polubisz tę potrawę© Canva | Julialine

Przygotowanie sałatki z ozorkami jest bardzo proste, ale trzeba zaplanować to nieco wcześniej — ozorki trzeba gotować ok. godziny, aby były miękkie. Do tego warto schłodzić gotową sałatkę w lodówce, by smaki się przegryzły. Warto jednak poczekać. Połączenie delikatnych ozorków, słodkiej kukurydzy, jajek, chrupiących ogórków konserwowych i kremowego majonezu zaskoczy smakiem nawet tych, którzy do podrobów podchodzą z dużym dystansem.

Składniki:

  • 500 g ozorków cielęcych,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 5 jaj,
  • 6 ogórków kiszonych,
  • 4 ugotowane ziemniaki,
  • 5-6 łyżek majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ozorki dokładnie umyj, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Zajmuje to zwykle ok. 1-1,5 godziny.
  2. Przełóż je do zimnej wody, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Przełóż do miski.
  3. Jajka ugotuj na twardo, obierz, pokrój i dodaj do ozorków.
  4. Dorzuć pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone oraz ziemniaki, kukurydzę z puszki i majonez.
  5. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Wstaw do lodówki na min. 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.

Gotową sałatkę serwuj w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!

przepisozorkiprzepisy na ozorki

Wybrane dla Ciebie