W PRL-u lądowały na stołach częściej niż kotlety. Dzisiaj mało kto ma odwagę spróbować

Zapomniany rarytas PRL-u powraca na salony! Ozorki w sosie własnym, danie, które kiedyś gościło na stołach częściej niż kotlety, dziś zyskuje drugie życie. Odkryj sekret tego wyjątkowego smaku i przekonaj się, że tradycyjna kuchnia potrafi zaskoczyć!

Ozorki wieprzowe w sosie własnymOzorki wieprzowe w sosie własnym
Źródło zdjęć: © Getty Images | Angel Luis Simon Martin
Marcin Michałowski

Choć dziś wiele osób podchodzi do nich z rezerwą, dawniej ozorki w sosie własnym były prawdziwym rarytasem. Często pojawiały się na niedzielnym obiedzie, stanowiąc smaczne i pożywne danie, które doceniali nasi dziadkowie. W czasach PRL-u były znacznie łatwiej dostępne niż tradycyjne mięso, dlatego gospodynie domowe przygotowywały je równie często, jak kotlety schabowe. Dziś ozorki wieprzowe wracają do łask, zwłaszcza wśród miłośników kuchni retro i dań z podrobów. Jeśli nigdy ich nie próbowałeś, warto się przełamać – ich delikatna struktura i aromatyczny sos sprawią, że być może staną się jednym z twoich ulubionych przysmaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania

Ozorki w sosie własnym – zapomniany klasyk kuchni polskiej

Ozorki w sosie własnym to potrawa, która zachwyca smakiem, a jednocześnie jest prosta do przygotowania. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie ugotowanie mięsa, tak by było miękkie i delikatne, a także dobrze doprawiony, aksamitny sos. Pomimo że ozorki wymagają nieco cierpliwości w gotowaniu, efekt końcowy wynagradza cały wysiłek.

Składniki:

  • 3 ozorki wieprzowe,
  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 liść laurowy,
  • 5 ziaren jałowca,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta majeranku,
  • szczypta czosnku suszonego,
  • 1 łyżka mąki (do zagęszczenia sosu).

Jak przygotować ozorki w sosie własnym?

  1. Ozorki dokładnie umyj, a następnie usuń ślinianki, jeśli są jeszcze widoczne. Włóż mięso do garnka z wrzątkiem i zagotuj. Po kilku minutach odlej wodę, a ozorki ponownie zalej świeżą wodą – ten zabieg pozwoli pozbyć się nadmiaru zanieczyszczeń i sprawi, że mięso nie będzie miało intensywnego zapachu.
  2. Do garnka z ozorkami dodaj liść laurowy, ziarna jałowca, przyprawy oraz obraną marchewkę i cebulę. Gotuj całość na małym ogniu przez około 2 godziny, aż ozorki staną się miękkie.
  3. Po ugotowaniu wyjmij ozorki z wywaru i przestudź je na chwilę. Gdy będą jeszcze ciepłe, zdejmij z nich skórkę – powinna łatwo odchodzić. Następnie pokrój mięso w plastry o grubości około 1 cm.
  4. Pozostały wywar przecedź, aby był klarowny. Do garnka dodaj pokrojone ozorki i zagotuj całość. Sos zagęść mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody, dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Możesz także przygotować klasyczną zasmażkę na maśle, jeśli wolisz gęstszy i bardziej aromatyczny sos.

Z czym podawać ozorki w sosie własnym?

Najlepszym dodatkiem do ozorków w sosie własnym będzie kasza gryczana lub tłuczone ziemniaki. Doskonale komponują się również z duszoną marchewką lub buraczkami na ciepło. Jeśli chcesz nadać potrawie bardziej elegancki charakter, możesz podać ozorki z kluskami śląskimi, które świetnie chłoną aksamitny sos.

Wybrane dla Ciebie
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol