Jedzą rosół z ziemniakami i kukurydzą. Powtórz meksykański bulion, bo zachwyca smakiem

Rosół kojarzy się głównie z polską kuchnią, ale na całym świecie można znaleźć jego różne warianty. W Meksyku tradycyjny bulion wygląda zupełnie inaczej – jest pełen warzyw, przypraw i aromatycznych dodatków, które nadają mu wyjątkowego smaku. Caldo de pollo, czyli meksykański rosół z kurczaka, zawiera ziemniaki, kukurydzę i pomidory, dzięki czemu jest bardziej sycący i esencjonalny. Warto go przygotować, by poznać inną, równie pyszną wersję klasycznej zupy.

Rosół z ziemniakami i kukurydząRosół z ziemniakami i kukurydzą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FoodCollection / Avalos Flores, Maricruz

Caldo de pollo to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni meksykańskiej. Jest nie tylko rozgrzewające, ale także niezwykle aromatyczne i pełne wartościowych składników. Meksykańska wersja rosołu różni się od polskiej przede wszystkim bogactwem warzyw i przypraw, które nadają mu charakterystyczny smak. Dodatek kukurydzy, ziemniaków i limonki sprawia, że to danie jest pożywne i orzeźwiające jednocześnie. To idealna propozycja na obiad dla całej rodziny – sycąca, zdrowa i pełna smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znikną, nim się obejrzysz. Rożki chilli con carne to najlepsza przekąska na imprezę

Przepis na meksykański rosół caldo de pollo

Meksykański caldo de pollo to idealna propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i chcą spróbować nowej odsłony klasycznego rosołu.

Składniki

  • 1 cały kurczak lub 4 udka,
  • 2 litry wody,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 kolby kukurydzy przecięte na mniejsze części,
  • 2 pomidory,
  • 1 papryka jalapeño (opcjonalnie dla ostrości),
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z 1 limonki,
  • świeża kolendra do posypania,
  • awokado do podania (opcjonalnie).

Przygotowanie

  1. Kurczaka myję i wkładam do garnka z zimną wodą. Gotuję na małym ogniu, zbierając szumowiny.
  2. Dodaję cebulę, czosnek i przyprawy, gotuję przez około 40 minut.
  3. Wyjmuję kurczaka, oddzielam mięso od kości i odkładam na później.
  4. Do wywaru dodaję pokrojone ziemniaki, marchewkę, kukurydzę i pomidory.
  5. Gotuję przez kolejne 20 minut, wrzucam kawałki kurczaka z powrotem do garnka,
  6. Doprawiam solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  7. Podaję z posiekaną kolendrą i opcjonalnie z plasterkami awokado.

Jak podawać caldo de pollo, by smakowało jak w Meksyku?

Aby w pełni oddać autentyczny smak caldo de pollo, warto podać go w taki sposób, jak robią to Meksykanie. Do gorącej miski zupy koniecznie dodaj świeżo posiekaną kolendrę i kilka plasterków awokado, które nadają kremowej konsystencji i lekko orzechowego smaku. Kluczowym dodatkiem jest także limonka – jej sok wyciśnięty bezpośrednio do bulionu podkreśla smak składników i nadaje zupie lekko cytrusowego aromatu. W Meksyku caldo de pollo często serwuje się z kawałkami tortilli lub chrupiącymi nachosami, które można maczać w bulionie. Jeśli chcesz nadać zupie większej ostrości, możesz podać ją z pokrojoną papryczką jalapeño lub ostrą salsą, dzięki czemu każdy będzie mógł dopasować poziom pikantności do swoich upodobań.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci