11 mało znanych ciekawostek o jedzeniu, które masz na talerzu. Mogłeś tego nie wiedzieć!

Chociaż mogłoby się wydawać, że o tym, co mamy na talerzu wiemy prawie wszystko, to rzeczywistość może zaskakiwać. W końcu "prawie" robi wielką różnicę :)

Obrazek
Ewa

#1 Brzoskwinie i nektarynki to tak naprawdę te same owoce

Są prawie identyczne genetycznie, z wyjątkiem jednego: genu dominującego (w brzoskwiniach) lub recesywnego (w nektarynach). To właśnie on decyduje o tym, czy skóra jest włochata, czy gładka.

Obrazek

#2 Do 1990 frytki z McDonalds smażone były na tłuszczu wołowym

Został zastąpiony na olej roślinny, żeby były "zdrowsze". Ze zmiany na pewno ucieszyli się wegetarianie.

Obrazek

#3 Kolorowa kukurydza jak najbardziej istnieje

I wcale nie jest to efekt zabawy genami i GMO, a jedynie staranna selekcja podczas uprawy.

Obrazek

#4 Hawajska pizza nie pochodzi z Hawajów

Tak naprawdę pochodzi z Kanady. I nie wiemy- dziękować, czy przeklinać Kanadyjczyków? ;)

Obrazek

#5 Większość wasabi to po prostu chrzan zabarwiony na zielono

Prawdziwe wasabi jest trudne w uprawie, bardzo drogie i powinno zostać skonsumowane w ciągu 15 minut od starcia.

Obrazek

#6 Ananasy rosną 2-3 lata

To dość długi proces. A sam sposób ich rośnięcia wygląda nietypowo- wcale nie zbiera się ich z drzew ;)

Obrazek

#7 Gałka muszkatołowa ma właściwości odurzające

Zawiera mirystycynę, związek, który ma właściwości halucynacyjne - i brutalne skutki uboczne - jeśli jest spożywany w bardzo dużych dawkach. Lepiej tego nie próbować.

Obrazek

#8 Papryka ma więcej witaminy C niż cytryna

I to nawet 2-3x więcej, w zależności od koloru. Najlepiej wybierać czerwoną.

Obrazek

#9 Cytryny pływają - ale limonki toną.

Wszystko sprowadza się do gęstości: limonki są nieco gęstsze niż cytryny.

Obrazek

#10 Salami nie jest gotowane. Technicznie jest to produkt surowy

Do jego produkcji dodaje się dobre bakterie, które obniżają ph do tego stopnia, że szkodliwe bakterie, takie jak np. e. coli i listeria nie mogą przetrwać, co sprawia, że ich jedzenie jest bezpieczne.

Obrazek

#11 Nie bez powodu krakersy mają w sobie dziury.

Zapobiega to zniszczeniu produktu przez powstające w trakcie pieczenie pęcherzyki powietrzne.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs