Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs

Wygląda jak wiosna w miseczce i najprostsze mięso zamienia w potrawę jak z restauracji. Włoska gremolata pięknie pachnie i smakuje tak dobrze, że gotowe mieszanki przypraw utkną gdzieś na końcu szafki.

Gremolata świetnie sprawdzi się do mięsGremolata świetnie sprawdzi się do mięs
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Gremolata to prosty dodatek, który odmieni gotowanie. Chociaż nazwa może brzmieć dość egzotycznie, to jest to najprostsza i najbardziej aromatyczna mieszanka ziół i cytrusów, jaką można sobie wyobrazić. Włoskie gospodynie używają jej od pokoleń, by nadać daniom intensywną świeżość i przełamać ciężar tłustych potraw. Gremolata to aromat Lombardii, który z łatwością odtworzysz w polskich warunkach.

Chlebki serowe w formie muffinek. Zrobisz je w trzech ciekawych odsłonach

Czym jest gremolata?

Gremolata to tradycyjny, intensywnie aromatyczny dodatek pochodzący z północnych Włoch, a dokładniej z regionu Lombardii. Jej nazwa wywodzi się od włoskiego słowa gremola, które oznacza "ziarnko" lub "grubo posiekany" i nie jest to przypadkowy dobór słów, bo pod tą nazwą skrywa się prosta, grubo posiekana mieszanka trzech składników.

To przyprawa uniwersalna, ale najbardziej związana jest z ossobuco alla milanese, czyli duszonymi plastrami cielęcej goleni. Jest to danie dość ciężkie i tłuste, więc zaradne gospodynie znalazły sposób na przełamanie tego smaku. Połączyły cytrynę, natkę pietruszki oraz czosnek, tworząc aromatyczne trio, które świetnie balansuje smak mięsa. Gremolata jest zawsze dodawana na sam koniec gotowania, tuż przed podaniem, dzięki czemu zachowuje swoją świeżość i intensywność.

Gremolata to surówka doskonała do mięs i... kanapek!
Gremolata © canva.com

Przepis na gremolatę

Przygotowanie domowej gremolaty jest proste i zajmuje zaledwie kilka minut. Co istotne - włoskiej mieszanki nie powinno się solić ani pieprzyć.

Składniki:

  • pęczek świeżej natki pietruszki (tylko liście, bez grubych łodyg),
  • skórka starta z cytryny,
  • 1-2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz dokładnie natkę, a następnie bardzo drobno ją posiekaj.
  2. Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce. Zrób to tak, aby nie naruszyć białej błonki - jest gorzka i może zepsuć smak.
  3. Czosnek również bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  4. Na desce do krojenia połącz posiekaną natkę, skórkę cytrynową i czosnek. Możesz delikatnie posiekać całość jeszcze raz, aby wszystkie składniki idealnie się wymieszały.

Gremolata świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do tłustego mięsa. Jest fantastyczna jako posypka do pieczonych lub grillowanych ryb, owoców morza, sprawdzi się także jako składnik marynaty do kurczaka. Posyp nią pieczone ziemniaki, kalafiora, szparagi lub ugotowaną na parze fasolkę szparagową lub dodaj odrobinę do kremu z białych warzyw. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący