Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Wygląda jak wiosna w miseczce i najprostsze mięso zamienia w potrawę jak z restauracji. Włoska gremolata pięknie pachnie i smakuje tak dobrze, że gotowe mieszanki przypraw utkną gdzieś na końcu szafki.
Gremolata to prosty dodatek, który odmieni gotowanie. Chociaż nazwa może brzmieć dość egzotycznie, to jest to najprostsza i najbardziej aromatyczna mieszanka ziół i cytrusów, jaką można sobie wyobrazić. Włoskie gospodynie używają jej od pokoleń, by nadać daniom intensywną świeżość i przełamać ciężar tłustych potraw. Gremolata to aromat Lombardii, który z łatwością odtworzysz w polskich warunkach.
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Czym jest gremolata?
Gremolata to tradycyjny, intensywnie aromatyczny dodatek pochodzący z północnych Włoch, a dokładniej z regionu Lombardii. Jej nazwa wywodzi się od włoskiego słowa gremola, które oznacza "ziarnko" lub "grubo posiekany" i nie jest to przypadkowy dobór słów, bo pod tą nazwą skrywa się prosta, grubo posiekana mieszanka trzech składników.
To przyprawa uniwersalna, ale najbardziej związana jest z ossobuco alla milanese, czyli duszonymi plastrami cielęcej goleni. Jest to danie dość ciężkie i tłuste, więc zaradne gospodynie znalazły sposób na przełamanie tego smaku. Połączyły cytrynę, natkę pietruszki oraz czosnek, tworząc aromatyczne trio, które świetnie balansuje smak mięsa. Gremolata jest zawsze dodawana na sam koniec gotowania, tuż przed podaniem, dzięki czemu zachowuje swoją świeżość i intensywność.
Przepis na gremolatę
Przygotowanie domowej gremolaty jest proste i zajmuje zaledwie kilka minut. Co istotne - włoskiej mieszanki nie powinno się solić ani pieprzyć.
Składniki:
- pęczek świeżej natki pietruszki (tylko liście, bez grubych łodyg),
- skórka starta z cytryny,
- 1-2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz dokładnie natkę, a następnie bardzo drobno ją posiekaj.
- Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce. Zrób to tak, aby nie naruszyć białej błonki - jest gorzka i może zepsuć smak.
- Czosnek również bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Na desce do krojenia połącz posiekaną natkę, skórkę cytrynową i czosnek. Możesz delikatnie posiekać całość jeszcze raz, aby wszystkie składniki idealnie się wymieszały.
Gremolata świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do tłustego mięsa. Jest fantastyczna jako posypka do pieczonych lub grillowanych ryb, owoców morza, sprawdzi się także jako składnik marynaty do kurczaka. Posyp nią pieczone ziemniaki, kalafiora, szparagi lub ugotowaną na parze fasolkę szparagową lub dodaj odrobinę do kremu z białych warzyw. Smacznego!