Było daniem biedoty. Dzisiaj serwują je we włoskich restauracjach na całym świecie

Miłośników włoskiej kuchni nie brakuje na całym świecie. Pokochaliśmy ją za smak i prostotę. Idealnie wpisuje się w to neapolitański makaron z ziemniakami. Dwa pozornie różne produkty razem tworzą kompozycję, która podbija kubki smakowe.

Włoski makaron  z ziemniakamiWłoski makaron z ziemniakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pasta e patate to danie, które doskonale zna każda nonna. To danie proste i skromne, ale właśnie w tym tkwi cały jego urok. Jest to jeden z najbardziej charakterystycznych przepisów kuchni neapolitańskiej, a jednocześnie danie, które zyskało sobie uznanie na całym świecie. Jego smak z łatwością odtworzysz w swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto anielska chmurka. Delikatne, rozpływające się w ustach

Makaron z ziemniakami - przepis na tani obiad

Pasta e patate to danie, które narodziło się w czasach, gdy wymyślne składniki czy mięso były towarem deficytowym. W Neapolu, gdzie bieda była powszechna, mieszkańcy musieli wykazywać się kreatywnością, by przygotować pożywny i syty obiad dla całej rodziny.

Makaron  z ziemniakami to danie kuchni neapolitańskiej
Makaron z ziemniakami to danie kuchni neapolitańskiej © Adobe Stock | FABIO SASSO

Makaron i ziemniaki były (i dalej są) produktami łatwo dostępnymi i niedrogimi. Nic więc dziwnego, że zaradne włoskie gospodynie postanowiły je ze sobą połączyć. Danie, które dawniej było synonimem ubóstwa, dziś stało się symbolem kuchni neapolitańskiej, ciesząc podniebienia wszystkich smakoszy, bez względu na zasobność portfela.

Składniki:

  • 4- 5 średniej wielkości ziemniaków,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • pół cebuli,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • parmezan,
  • ok. 250 g makaron penne,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej oliwę.
  2. Cebulę, seler oraz czosnek bardzo drobno posiekaj i podsmaż, aż się zeszklą.
  3. Dodaj pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki i podsmaż chwilę.
  4. Zalej wodą tak, by wszystko dobrze przykryć. Dodaj koncentrat, sól oraz pieprz.
  5. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Dorzuć makaron i gotuj, aż będzie al dente. Jeśli jest za mało wody, dolej więcej. Nie powinno być jej za dużo, żeby sos nie wyszedł zbyt wodnisty.
  7. Dodaj starty parmezan i wymieszaj, aż się rozpuści. Ilość sera dopasuj do swoich preferencji.

Gotowy makaron z ziemniakami serwuj w głębokich talerzach. Możesz dodatkowo posypać go parmezanem. Idealnie rozgrzewa i ucisza burczenie w brzuchach. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej