PrzepisSzybkie i tanieByło daniem biedoty. Dzisiaj serwują je we włoskich restauracjach na całym świecie

Było daniem biedoty. Dzisiaj serwują je we włoskich restauracjach na całym świecie

Miłośników włoskiej kuchni nie brakuje na całym świecie. Pokochaliśmy ją za smak i prostotę. Idealnie wpisuje się w to neapolitański makaron z ziemniakami. Dwa pozornie różne produkty razem tworzą kompozycję, która podbija kubki smakowe.

Włoski makaron  z ziemniakami
Włoski makaron z ziemniakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pasta e patate to danie, które doskonale zna każda nonna. To danie proste i skromne, ale właśnie w tym tkwi cały jego urok. Jest to jeden z najbardziej charakterystycznych przepisów kuchni neapolitańskiej, a jednocześnie danie, które zyskało sobie uznanie na całym świecie. Jego smak z łatwością odtworzysz w swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto anielska chmurka. Delikatne, rozpływające się w ustach

Makaron z ziemniakami - przepis na tani obiad

Pasta e patate to danie, które narodziło się w czasach, gdy wymyślne składniki czy mięso były towarem deficytowym. W Neapolu, gdzie bieda była powszechna, mieszkańcy musieli wykazywać się kreatywnością, by przygotować pożywny i syty obiad dla całej rodziny.

Makaron  z ziemniakami to danie kuchni neapolitańskiej
Makaron z ziemniakami to danie kuchni neapolitańskiej© Adobe Stock | FABIO SASSO

Makaron i ziemniaki były (i dalej są) produktami łatwo dostępnymi i niedrogimi. Nic więc dziwnego, że zaradne włoskie gospodynie postanowiły je ze sobą połączyć. Danie, które dawniej było synonimem ubóstwa, dziś stało się symbolem kuchni neapolitańskiej, ciesząc podniebienia wszystkich smakoszy, bez względu na zasobność portfela.

Składniki:

  • 4- 5 średniej wielkości ziemniaków,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • pół cebuli,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • parmezan,
  • ok. 250 g makaron penne,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej oliwę.
  2. Cebulę, seler oraz czosnek bardzo drobno posiekaj i podsmaż, aż się zeszklą.
  3. Dodaj pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki i podsmaż chwilę.
  4. Zalej wodą tak, by wszystko dobrze przykryć. Dodaj koncentrat, sól oraz pieprz.
  5. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Dorzuć makaron i gotuj, aż będzie al dente. Jeśli jest za mało wody, dolej więcej. Nie powinno być jej za dużo, żeby sos nie wyszedł zbyt wodnisty.
  7. Dodaj starty parmezan i wymieszaj, aż się rozpuści. Ilość sera dopasuj do swoich preferencji.

Gotowy makaron z ziemniakami serwuj w głębokich talerzach. Możesz dodatkowo posypać go parmezanem. Idealnie rozgrzewa i ucisza burczenie w brzuchach. Smacznego!

przepisobiad za 15 złkuchnia włoska

Wybrane dla Ciebie