Było daniem biedoty. Dzisiaj serwują je we włoskich restauracjach na całym świecie

Miłośników włoskiej kuchni nie brakuje na całym świecie. Pokochaliśmy ją za smak i prostotę. Idealnie wpisuje się w to neapolitański makaron z ziemniakami. Dwa pozornie różne produkty razem tworzą kompozycję, która podbija kubki smakowe.

Włoski makaron  z ziemniakamiWłoski makaron z ziemniakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pasta e patate to danie, które doskonale zna każda nonna. To danie proste i skromne, ale właśnie w tym tkwi cały jego urok. Jest to jeden z najbardziej charakterystycznych przepisów kuchni neapolitańskiej, a jednocześnie danie, które zyskało sobie uznanie na całym świecie. Jego smak z łatwością odtworzysz w swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto anielska chmurka. Delikatne, rozpływające się w ustach

Makaron z ziemniakami - przepis na tani obiad

Pasta e patate to danie, które narodziło się w czasach, gdy wymyślne składniki czy mięso były towarem deficytowym. W Neapolu, gdzie bieda była powszechna, mieszkańcy musieli wykazywać się kreatywnością, by przygotować pożywny i syty obiad dla całej rodziny.

Makaron  z ziemniakami to danie kuchni neapolitańskiej
Makaron z ziemniakami to danie kuchni neapolitańskiej © Adobe Stock | FABIO SASSO

Makaron i ziemniaki były (i dalej są) produktami łatwo dostępnymi i niedrogimi. Nic więc dziwnego, że zaradne włoskie gospodynie postanowiły je ze sobą połączyć. Danie, które dawniej było synonimem ubóstwa, dziś stało się symbolem kuchni neapolitańskiej, ciesząc podniebienia wszystkich smakoszy, bez względu na zasobność portfela.

Składniki:

  • 4- 5 średniej wielkości ziemniaków,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • pół cebuli,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • parmezan,
  • ok. 250 g makaron penne,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej oliwę.
  2. Cebulę, seler oraz czosnek bardzo drobno posiekaj i podsmaż, aż się zeszklą.
  3. Dodaj pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki i podsmaż chwilę.
  4. Zalej wodą tak, by wszystko dobrze przykryć. Dodaj koncentrat, sól oraz pieprz.
  5. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Dorzuć makaron i gotuj, aż będzie al dente. Jeśli jest za mało wody, dolej więcej. Nie powinno być jej za dużo, żeby sos nie wyszedł zbyt wodnisty.
  7. Dodaj starty parmezan i wymieszaj, aż się rozpuści. Ilość sera dopasuj do swoich preferencji.

Gotowy makaron z ziemniakami serwuj w głębokich talerzach. Możesz dodatkowo posypać go parmezanem. Idealnie rozgrzewa i ucisza burczenie w brzuchach. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟