Pieczone ziemniaki z parmezanem i czosnkiem. Aromatyczne i chrupiące

Jaki jest najpopularniejszy dodatek do większości polskich obiadów? Z pewnością będą to ziemniaki puree. Wystarczy je obrać, ugotować i utłuc. Możesz też skorzystać ze zdecydowanie innej i smacznej opcji. To pieczone ziemniaki z parmezanem i czosnkiem. Zobacz, jak je zrobić.

ObrazekPyszności; Foto: Pixabay
Karol Wiak

Pieczone ziemniaki z parmezanem i czosnkiem - świetny dodatek do każdego obiadu

Oprócz tego, że parmezan, czosnek i pozostałe zioła podkreślą smak ziemniaków, to upieczenie ich w piekarniku sprawi, że będą chrupiące i rozpływające się w ustach. To pewnego rodzaju wariacja na temat frytek. Nie tylko ładnie wyglądają na talerzu, w towarzystwie mięsa i ulubionej surówki, ale też obłędnie smakują. Pieczone ziemniaki z parmezanem i czosnkiem możesz zaserwować w przypadku wizyty gości, czy podczas każdego rodzinnego obiadu. Ich przygotowanie jest banalne. Poznaj przepis na ten wyjątkowy i smaczny dodatek.

Obrazek
Przygotowanie ziemniaków - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Feelgoodfoodie

Jak przygotować pieczone ziemniaki z parmezanem i czosnkiem?

To bardzo proste. Wystarczy odpowiednio pokroić ziemniaki i dodać ulubione przyprawy. Sekret tego dania tkwi nie tylko w odpowiedniej jakości składników, ale i w łatwości przygotowania. Przekonaj się sam!

Składniki:

  • umyte ziemniaki
  • parmezan w kawałku
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • zioła prowansalskie
  • świeży rozmaryn
  • czosnek w proszku
  • papryka słodka mielona
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki to kulinarna rewelacja. Rozpocznij od dokładnego umycia ziemniaków i ich osuszenia. Nie obieraj, ale pokrój w ćwiartki. Przełóż je do miski i dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i w następnej kolejności dodaj oliwę. W oddzielnej misce połącz rozmaryn, zioła prowansalskie, czosnek i paprykę i tą mieszanką oraz startym parmezanem posyp ziemniaki . Pozostaw je na pół godziny, aby się zamarynowały. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 40 minut.

Obrazek
Pieczone ziemniaki - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Feelgoodfoodie

Podaj je do swojego ulubionego obiadu lub spożywaj jako przekąskę z ulubionymi sosami. Smacznego!

Chcesz powrócić do czasów dzieciństwa? Przygotuj kluski leniwe z owocami. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej