Lekka lazania z pesto i burratą przypomni o wakacjach. Prosty przepis na smaczny i zdrowy obiad

Jeśli myślisz, że lazania to danie ciężkie i skomplikowane w przygotowaniu, to ten przepis szybko wyprowadzi cię z błędu. Makaron w formie płatów z dodatkiem zielonego pesto, burraty i pieczonych pomidorków koktajlowych to pyszna propozycja na obiad, który zabierze cię smakami w podróż do słonecznej Italii.

Lekka lazaniaLekka lazania
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Klasyczna lazania z mięsno-pomidorowym sosem i beszamelem to danie dość ciężkie i czasochłonne w przygotowaniu. Ten przepis to jednak zupełnie inna, ale równie smaczna bajka. Płaty makaron leżą swobodnie na talerzu w towarzystwie dodatków, które nieodzownie kojarzą się z Włochami. Nie mogło zabraknąć oczywiście zielonego pesto z bazylii, kremowej burraty czy pieczonych pomidorków, które pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się w soczyste karmelki i cieszą słodkim aromatem lata.

Lekka lazania z pesto i burratą

Na punkcie burraty oszalał w tym roku świat - jest niemal wszędzie. Najczęściej dodaje się ją do makaronu, dorzuca do sałatek czy serwuje na grzance, na przykład z brzoskwiniami czy pomidorkami. Nie mogło jej zatem zabraknąć również w tym przepisie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekka lazania z pesto i burratą przypomni o wakacjach. Prosty przepis na smaczny i zdrowy obiad

Lazania z pesto i burratą to przepis na lekki obiad z makaronem w roli głównej. W tym przepisie nie znajdziesz mięsa, ale jeśli masz potrzebę dodania takiego składnika, polecam podpiec szynkę parmeńską i pokruszyć ją na wierzch dania.

Składniki:

  • 500 g pomidorków koktajlowych,
  • 9 ząbków czosnku, 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii, 
  • oliwa z oliwek do polania, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Pozostałe składniki: 

  • 8 arkuszy makaronu lasagne,
  • 2 burraty, 
  • 1/2 słoiczka zielonego pesto, 
  • listki bazylii do dekoracji,
  • orzeszki piniowe,
  • płatki grana padano.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do naczynia żaroodpornego przełóż pomidorki koktajlowe. Dodaj do nich suszoną bazylię, obrane ząbki czosnku, sól, pieprz i polej oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 15 minut.

Pieczone pomidorki
Pieczone pomidorki © Pyszności

Krok 2. Makaron lasagne ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedź.

Krok 3. Połowę płata makaronu posmaruj pesto, dodaj pomidorki wraz z odrobiną oliwy i rozgnieć je łyżką. Dodaj kawałki porwanej burraty i złóż.

Pierwszy płat
Pierwszy płat © Pyszności

Krok 4. Powtarzaj warstwy, aż skończy ci się makaron i pozostałe składniki.

Lekka lazania
Lekka lazania © Pyszności

Krok 5. Na samej górze umieść odrobinę pesto i kawałek burraty. Dodaj pozostałe pomidory, posyp orzeszkami piniowymi i udekoruj świeżą bazylią. Smacznego!

Lekka lazania
Lekka lazania © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej