Lekka lazania z pesto i burratą przypomni o wakacjach. Prosty przepis na smaczny i zdrowy obiad
16.09.2024 13:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli myślisz, że lazania to danie ciężkie i skomplikowane w przygotowaniu, to ten przepis szybko wyprowadzi cię z błędu. Makaron w formie płatów z dodatkiem zielonego pesto, burraty i pieczonych pomidorków koktajlowych to pyszna propozycja na obiad, który zabierze cię smakami w podróż do słonecznej Italii.
Klasyczna lazania z mięsno-pomidorowym sosem i beszamelem to danie dość ciężkie i czasochłonne w przygotowaniu. Ten przepis to jednak zupełnie inna, ale równie smaczna bajka. Płaty makaron leżą swobodnie na talerzu w towarzystwie dodatków, które nieodzownie kojarzą się z Włochami. Nie mogło zabraknąć oczywiście zielonego pesto z bazylii, kremowej burraty czy pieczonych pomidorków, które pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się w soczyste karmelki i cieszą słodkim aromatem lata.
Lekka lazania z pesto i burratą
Na punkcie burraty oszalał w tym roku świat - jest niemal wszędzie. Najczęściej dodaje się ją do makaronu, dorzuca do sałatek czy serwuje na grzance, na przykład z brzoskwiniami czy pomidorkami. Nie mogło jej zatem zabraknąć również w tym przepisie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Lazania z pesto i burratą to przepis na lekki obiad z makaronem w roli głównej. W tym przepisie nie znajdziesz mięsa, ale jeśli masz potrzebę dodania takiego składnika, polecam podpiec szynkę parmeńską i pokruszyć ją na wierzch dania.
Składniki:
- 500 g pomidorków koktajlowych,
- 9 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- oliwa z oliwek do polania,
- sól i pieprz do smaku.
Pozostałe składniki:
- 8 arkuszy makaronu lasagne,
- 2 burraty,
- 1/2 słoiczka zielonego pesto,
- listki bazylii do dekoracji,
- orzeszki piniowe,
- płatki grana padano.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do naczynia żaroodpornego przełóż pomidorki koktajlowe. Dodaj do nich suszoną bazylię, obrane ząbki czosnku, sól, pieprz i polej oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 15 minut.
Krok 2. Makaron lasagne ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedź.
Krok 3. Połowę płata makaronu posmaruj pesto, dodaj pomidorki wraz z odrobiną oliwy i rozgnieć je łyżką. Dodaj kawałki porwanej burraty i złóż.
Krok 4. Powtarzaj warstwy, aż skończy ci się makaron i pozostałe składniki.
Krok 5. Na samej górze umieść odrobinę pesto i kawałek burraty. Dodaj pozostałe pomidory, posyp orzeszkami piniowymi i udekoruj świeżą bazylią. Smacznego!