Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem

Pieczarki wydają się banalne w przygotowaniu, a mimo to wiele osób wciąż popełnia błędy w tym procesie, które skutecznie psują ich smak i konsystencję. Efekt? Zamiast jędrnych, aromatycznych dodatków do obiadu mamy wysuszone, nijakie grzyby.

Pieczarki często wychodzą gorzkiePieczarki często wychodzą gorzkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Delikatne, uniwersalne, łatwo dostępne pieczarki to jedne z najczęściej wykorzystywanych grzybów w kuchni. Pasują do jajek, sosów, mięs, zapiekanek czy makaronów. Można je dusić, smażyć, faszerować, a nawet jeść na surowo. I choć ich przygotowanie wydaje się łatwe, jeden niewielki błąd sprawia, że pieczarki tracą smak, aromat i wartości odżywcze.

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Pieczarki wychodzą gorzkie, bo popełniasz ten błąd

Wiele osób sięga po nóż, by zdjąć skórkę z kapeluszy, zanim wrzuci pieczarki na patelnię. Tymczasem to właśnie ta cienka, błyszcząca warstwa odpowiada za ich charakterystyczny aromat. Po jej usunięciu pieczarki smażą się inaczej, bo szybciej tracą wilgoć i elastyczność, robią się suche, gumowate i gorzkawe. Co więcej, z każdą obraną sztuką pozbywamy się części witamin z grupy B, błonnika, potasu i fosforu.

Obieranie pieczarek to też marnowanie czasu. Wystarczy je krótko przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pieczarki są uprawiane w kontrolowanych warunkach, więc nie mają zabrudzeń wymagających szorowania czy skrobania. Ich skórka nie jest ani ciężkostrawna, ani niebezpieczna.

Kiedy obieranie pieczarek ma sens?

Są jednak sytuacje, w których zdjęcie skórki może mieć sens, ale nie z powodów zdrowotnych, a głównie estetycznych lub smakowych. Grzyby obieramy, gdy mamy do czynienia ze:

  • Starszymi pieczarkami – pomarszczona, ciemna skórka może mieć lekko gorzki posmak. Jeśli kapelusze wyglądają na zwiędłe lub przebarwione, lepiej je obrać.
  • Przygotowywaniem jasnych sosów i kremów – w potrawach śmietanowych czy beszamelowych lepiej wyglądają gładkie, jednolite pieczarki bez plam i ciemnych miejsc.
  • Sałatkami i przekąskami na zimno – w daniach, gdzie wygląd grzybów ma znaczenie (np. w tartinkach, przystawkach czy sałatkach z majonezem), obrane pieczarki prezentują się bardziej "elegancko".

Ale nawet wtedy warto pamiętać, że im mniej obróbki, tym więcej smaku i wartości zostaje w środku.

Obieranie pieczarek to zazwyczaj nawyk, który bardziej szkodzi niż pomaga. Grzyby te są gotowe do smażenia już po szybkim opłukaniu i osuszeniu. Dzięki temu zachowują smak, strukturę i wartości odżywcze.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach