Ryba pod kołderką według siostry Anastazji. Oprócz sera żółtego dorzuca też 1 owoc

Gorąca blacha, zapach zrumienionej cebuli i topniejącego sera, a pod kołderką ukryta pyszna zdrowa ryba z dodatkiem, którego się nie spodziewasz. Składniki kupisz w każdym markecie, pracy jest mało, a efekt przerasta wszelkie oczekiwania.

Ryba pod kołderką według siostry Anastazji z ciekawym dodatkiemRyba pod kołderką według siostry Anastazji z ciekawym dodatkiem
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Siostra Anastazja to klasa sama w sobie: jej kulinarne książki to wręcz bestsellery, a na potrawach wychowały się pokolenia. Jej patenty są proste: krótkie listy produktów, techniki, które zawsze wychodzą oraz małe triki równoważące smak. Tym razem zajmiemy się szczególnym daniem. Ryba zapiekana z jabłkiem i serem żółtym będzie istnym hitem na twoim stole. Nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Ryba zapiekana z jabłkiem i serem żółtym

Składniki:

  • 4 filety białej ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk), po ok. 120–150 g,
  • średnie jabłko, najlepiej lekko kwaskowe (Szara Reneta, Antonówka, Ligol),
  • duża cebula,
  • jajko,
  • mąka pszenna do oprószenia,
  • bułka tarta do panierki,
  • 2 łyżki ketchupu (łagodny lub pikantny, zależy jak wolisz),
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia (klarowane masło lub olej),
  • 8 cienkich plastrów żółtego sera (gouda, edamski, morski),
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj filety. Osusz, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie przyprawą do ryb. Oprósz mąką, obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  2. Na średnim ogniu usmaż filety na złoto z obu stron (po 2–3 minuty). Chodzi o kolor, nie o pełne dopieczenie. Przełóż na blachę wyłożoną papierem.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce tłuszczu. Zdejmij z ognia, wymieszaj z ketchupem, w ten sposób stworzysz szybki, domowy sos.
  4. Jabłko zetrzyj na grubych oczkach, lekko odciśnij z nadmiaru soku.
  5. Na każdy filet połóż porcję startego jabłka, łyżkę cebuli z ketchupem i dwa plasterki sera.
  6. Zapiecz w 180°C przez ok. 8–10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni, a ryba dojdzie w środku.

Chcesz lżejszą i mniej kaloryczną wersję? Nie panieruj ryb. Oprósz filety jedynie mąką i piecz je przez 10 minut, dopiero potem dołóż owoc, cebulę i ser i dopiecz kolejne 8–10 minut.

A jak podać rybę zapiekaną z jabłkiem i z serem? Tu nie ma żadnych filozofii: wystarczą zwykłe ziemniaki w formie puree i surówka z kiszonej kapusty lub ogórka kiszonego. Na talerzu możesz położyć też łódeczki lub ziemniaczane talarki. Jeśli nie przepadasz za ziemniakami, świetnym towarzystwem będzie kasza pęczak lub gryczana.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs