Ryba pod kołderką według siostry Anastazji. Oprócz sera żółtego dorzuca też 1 owoc
Gorąca blacha, zapach zrumienionej cebuli i topniejącego sera, a pod kołderką ukryta pyszna zdrowa ryba z dodatkiem, którego się nie spodziewasz. Składniki kupisz w każdym markecie, pracy jest mało, a efekt przerasta wszelkie oczekiwania.
Siostra Anastazja to klasa sama w sobie: jej kulinarne książki to wręcz bestsellery, a na potrawach wychowały się pokolenia. Jej patenty są proste: krótkie listy produktów, techniki, które zawsze wychodzą oraz małe triki równoważące smak. Tym razem zajmiemy się szczególnym daniem. Ryba zapiekana z jabłkiem i serem żółtym będzie istnym hitem na twoim stole. Nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Ryba zapiekana z jabłkiem i serem żółtym
Składniki:
- 4 filety białej ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk), po ok. 120–150 g,
- średnie jabłko, najlepiej lekko kwaskowe (Szara Reneta, Antonówka, Ligol),
- duża cebula,
- jajko,
- mąka pszenna do oprószenia,
- bułka tarta do panierki,
- 2 łyżki ketchupu (łagodny lub pikantny, zależy jak wolisz),
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia (klarowane masło lub olej),
- 8 cienkich plastrów żółtego sera (gouda, edamski, morski),
- sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Przygotuj filety. Osusz, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie przyprawą do ryb. Oprósz mąką, obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Na średnim ogniu usmaż filety na złoto z obu stron (po 2–3 minuty). Chodzi o kolor, nie o pełne dopieczenie. Przełóż na blachę wyłożoną papierem.
- Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce tłuszczu. Zdejmij z ognia, wymieszaj z ketchupem, w ten sposób stworzysz szybki, domowy sos.
- Jabłko zetrzyj na grubych oczkach, lekko odciśnij z nadmiaru soku.
- Na każdy filet połóż porcję startego jabłka, łyżkę cebuli z ketchupem i dwa plasterki sera.
- Zapiecz w 180°C przez ok. 8–10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni, a ryba dojdzie w środku.
Chcesz lżejszą i mniej kaloryczną wersję? Nie panieruj ryb. Oprósz filety jedynie mąką i piecz je przez 10 minut, dopiero potem dołóż owoc, cebulę i ser i dopiecz kolejne 8–10 minut.
A jak podać rybę zapiekaną z jabłkiem i z serem? Tu nie ma żadnych filozofii: wystarczą zwykłe ziemniaki w formie puree i surówka z kiszonej kapusty lub ogórka kiszonego. Na talerzu możesz położyć też łódeczki lub ziemniaczane talarki. Jeśli nie przepadasz za ziemniakami, świetnym towarzystwem będzie kasza pęczak lub gryczana.