Ryba pod kołderką według siostry Anastazji. Oprócz sera żółtego dorzuca też 1 owoc

Gorąca blacha, zapach zrumienionej cebuli i topniejącego sera, a pod kołderką ukryta pyszna zdrowa ryba z dodatkiem, którego się nie spodziewasz. Składniki kupisz w każdym markecie, pracy jest mało, a efekt przerasta wszelkie oczekiwania.

Ryba pod kołderką według siostry Anastazji z ciekawym dodatkiemRyba pod kołderką według siostry Anastazji z ciekawym dodatkiem
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Siostra Anastazja to klasa sama w sobie: jej kulinarne książki to wręcz bestsellery, a na potrawach wychowały się pokolenia. Jej patenty są proste: krótkie listy produktów, techniki, które zawsze wychodzą oraz małe triki równoważące smak. Tym razem zajmiemy się szczególnym daniem. Ryba zapiekana z jabłkiem i serem żółtym będzie istnym hitem na twoim stole. Nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć.

Domowy fish burger z pyszną panierką. O niebie lepszy niż kanapka z sieciówki

Ryba zapiekana z jabłkiem i serem żółtym

Składniki:

  • 4 filety białej ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk), po ok. 120–150 g,
  • średnie jabłko, najlepiej lekko kwaskowe (Szara Reneta, Antonówka, Ligol),
  • duża cebula,
  • jajko,
  • mąka pszenna do oprószenia,
  • bułka tarta do panierki,
  • 2 łyżki ketchupu (łagodny lub pikantny, zależy jak wolisz),
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia (klarowane masło lub olej),
  • 8 cienkich plastrów żółtego sera (gouda, edamski, morski),
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj filety. Osusz, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie przyprawą do ryb. Oprósz mąką, obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  2. Na średnim ogniu usmaż filety na złoto z obu stron (po 2–3 minuty). Chodzi o kolor, nie o pełne dopieczenie. Przełóż na blachę wyłożoną papierem.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce tłuszczu. Zdejmij z ognia, wymieszaj z ketchupem, w ten sposób stworzysz szybki, domowy sos.
  4. Jabłko zetrzyj na grubych oczkach, lekko odciśnij z nadmiaru soku.
  5. Na każdy filet połóż porcję startego jabłka, łyżkę cebuli z ketchupem i dwa plasterki sera.
  6. Zapiecz w 180°C przez ok. 8–10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni, a ryba dojdzie w środku.

Chcesz lżejszą i mniej kaloryczną wersję? Nie panieruj ryb. Oprósz filety jedynie mąką i piecz je przez 10 minut, dopiero potem dołóż owoc, cebulę i ser i dopiecz kolejne 8–10 minut.

A jak podać rybę zapiekaną z jabłkiem i z serem? Tu nie ma żadnych filozofii: wystarczą zwykłe ziemniaki w formie puree i surówka z kiszonej kapusty lub ogórka kiszonego. Na talerzu możesz położyć też łódeczki lub ziemniaczane talarki. Jeśli nie przepadasz za ziemniakami, świetnym towarzystwem będzie kasza pęczak lub gryczana.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇