Puszyste pancakes z jabłkiem. Szybki przepis na słodkości bez krojenia w kostkę i ścierania
Polska wersja kultowych pancakes, znanych w wielu domach jako racuchy, może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że połączysz je z soczystym jabłkiem, aromatycznym cynamonem oraz słodkimi figami. Aby ciasto było puszyste jak chmurka, pamiętaj, by po wrzuceniu do miski wszystkich składników, nie mieszać go zbyt długo. Listę składników znajdziesz poniżej. Dokładna instrukcja krok po kroku czeka w wideo.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki masła,
- 1 jajko,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1 szczypta soli,
- 1 jabłko,
- syrop klonowy - do polania,
- cynamon - do posypania,
- 2-3 figi.
Przydatne informacje:
- Do dokładnego obtoczenia kawałków jabłek w cieście naleśnikowym świetnie sprawdzą się dwa widelce. Dzięki nim nie narobisz bałaganu dookoła, bo nadmiar ciasta swobodnie spłynie do miski. Takie szybsze racuchy to pomysł na zaoszczędzenie czasu. Uważaj jednak przy jedzeniu - jabłka w plackach dopiero co zdjętych z patelni mogą być gorące!
- Kluczową kwestią w tym przepisie jest moment smażenia. Aby pancakes nabrały pięknego, złocistego koloru, smaż je na dobrze rozgrzanej patelni. Gotowe możesz dodatkowo odcisnąć lekko w ręczniku papierowym, ale odpowiednia temperatura sprawi, że racuchy nie powinny wchłonąć dużo tłuszczu.
- Placuszki są gotowe do przewrócenia na drugą stronę, w momencie kiedy na ich powierzchni pojawią się charakterystyczne bąbelki.