Daria Rudny-Dul

Puszyste pancakes z jabłkiem. Szybki przepis na słodkości bez krojenia w kostkę i ścierania

Polska wersja kultowych pancakes, znanych w wielu domach jako racuchy, może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że połączysz je z soczystym jabłkiem, aromatycznym cynamonem oraz słodkimi figami. Aby ciasto było puszyste jak chmurka, pamiętaj, by po wrzuceniu do miski wszystkich składników, nie mieszać go zbyt długo. Listę składników znajdziesz poniżej. Dokładna instrukcja krok po kroku czeka w wideo.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 jajko,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 jabłko,
  • syrop klonowy - do polania,
  • cynamon - do posypania,
  • 2-3 figi.

Przydatne informacje:

  • Do dokładnego obtoczenia kawałków jabłek w cieście naleśnikowym świetnie sprawdzą się dwa widelce. Dzięki nim nie narobisz bałaganu dookoła, bo nadmiar ciasta swobodnie spłynie do miski. Takie szybsze racuchy to pomysł na zaoszczędzenie czasu. Uważaj jednak przy jedzeniu - jabłka w plackach dopiero co zdjętych z patelni mogą być gorące!
  • Kluczową kwestią w tym przepisie jest moment smażenia. Aby pancakes nabrały pięknego, złocistego koloru, smaż je na dobrze rozgrzanej patelni. Gotowe możesz dodatkowo odcisnąć lekko w ręczniku papierowym, ale odpowiednia temperatura sprawi, że racuchy nie powinny wchłonąć dużo tłuszczu.
  • Placuszki są gotowe do przewrócenia na drugą stronę, w momencie kiedy na ich powierzchni pojawią się charakterystyczne bąbelki.
Więcej wideo
Gulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babciGulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babci
Owocowe kieszonki na 3 sposoby. Wyglądają jak naleśniki, smakują jak ciastkaOwocowe kieszonki na 3 sposoby. Wyglądają jak naleśniki, smakują jak ciastka
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwaZupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwa
Bigos, flaki czy dziczyzna? Juror "MasterChefa" o najbardziej niedocenionych daniach polskiej kuchniBigos, flaki czy dziczyzna? Juror "MasterChefa" o najbardziej niedocenionych daniach polskiej kuchni
Szarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisieSzarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisie
Zrób miejsce w spiżarni. Te kiszonki to hit na zimęZrób miejsce w spiżarni. Te kiszonki to hit na zimę
Brzoskwiniowy sernik crunchy. Jeśli lubisz kruszonkę, nie możesz przejść obojętnieBrzoskwiniowy sernik crunchy. Jeśli lubisz kruszonkę, nie możesz przejść obojętnie

Wybrane dla Ciebie

Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko
Słodkie przetwory, które będą hitem na zimę. Przerabiam kilka kilogramów
Słodkie przetwory, które będą hitem na zimę. Przerabiam kilka kilogramów