W piątki często robię te pyszne kotleciki. Jedyna szansa, że moje dzieci ze smakiem zjedzą rybę
To pomysł na pyszny, piątkowy obiad, który u domowników wywoła westchnienia pełne zachwytu. Są lekkie, puszyste i pełne smaku, a ich przygotowanie jest proste i szybkie. Idealnie sprawdzą się na piątkowy obiad, nawet gdy goni nas czas.
Kotlety rybne, choć mniej popularne niż ich mięsne odpowiedniki, takie jak mielone czy schabowe, zdecydowanie zasługują na uwagę w kuchni. To pyszny sposób na to, by zachęcić do jedzenia ryb nawet niejadki. W końcu kto oprze się delikatnym i soczystym kulkom w chrupiącej panierce?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla
Kotlety rybne
Nie bez powodu dietetycy powtarzają, że ryby na stałe powinny zagościć w naszych jadłospisach. Są znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Ryby morskie dostarczają cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Te substancje wspierają zdrowie serca i układu krążenia, a także mogą zmniejszać ryzyko poważnych chorób, takich jak nowotwory czy demencja. Spożywanie ryb wspiera także pracę mózgu i poprawia naszą pamięć.
Jaki rodzaj ryby wybrać do kotletów? Najlepiej sprawdzi się filet z dorsza, mintaja lub morszczuka, a jeśli chcesz przygotować wersję na bogato, możesz również wybrać halibuta. Te gatunki mają delikatne, białe mięso, które doskonale nadaje się do rozdrabniania i formowania kotletów. Sekretem pysznych kotletów rybnych jest ich konsystencja – soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. To połączenie, które sprawia, że nikogo nie trzeba przekonywać do tego, żeby nałożył sobie co najmniej jedną porcję.
Składniki:
- 350 g filetu z białej ryby,
- 150 ml mleka,
- 1 bułkę,
- 50 g tartej bułki,
- sól do smaku,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżkę masła.
Sposób przygotowania:
- Pokrój bułkę na mniejsze kawałki i zalej mlekiem.
- Zblenduj rybę na gładką masę, dodaj odciśniętą bułkę, dopraw solą i dobrze wymieszaj.
- Uformuj kotleciki, obtocz je w tartej bułce.
- Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z obu stron.
- Przykryj patelnię i duś kotlety przez 5-6 minut.
- Dodaj masło, a gdy się roztopi, polej nim kotleciki.
Gotowe kotlety podawaj z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub jako fishburgery z warzywami i lekkim sosem tatarskim bez dodatku majonezu. Ich delikatny smak z pewnością zachwyci każdego. Smacznego!