WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

W piątki często robię te pyszne kotleciki. Jedyna szansa, że moje dzieci ze smakiem zjedzą rybę

To pomysł na pyszny, piątkowy obiad, który u domowników wywoła westchnienia pełne zachwytu. Są lekkie, puszyste i pełne smaku, a ich przygotowanie jest proste i szybkie. Idealnie sprawdzą się na piątkowy obiad, nawet gdy goni nas czas.

Kotlety rybne w panierceKotlety rybne w panierce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kotlety rybne, choć mniej popularne niż ich mięsne odpowiedniki, takie jak mielone czy schabowe, zdecydowanie zasługują na uwagę w kuchni. To pyszny sposób na to, by zachęcić do jedzenia ryb nawet niejadki. W końcu kto oprze się delikatnym i soczystym kulkom w chrupiącej panierce?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla

Kotlety rybne

Nie bez powodu dietetycy powtarzają, że ryby na stałe powinny zagościć w naszych jadłospisach. Są znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Ryby morskie dostarczają cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Te substancje wspierają zdrowie serca i układu krążenia, a także mogą zmniejszać ryzyko poważnych chorób, takich jak nowotwory czy demencja. Spożywanie ryb wspiera także pracę mózgu i poprawia naszą pamięć.

Kotlety rybne
Kotlety rybne © Adobe Stock

Jaki rodzaj ryby wybrać do kotletów? Najlepiej sprawdzi się filet z dorsza, mintaja lub morszczuka, a jeśli chcesz przygotować wersję na bogato, możesz również wybrać halibuta. Te gatunki mają delikatne, białe mięso, które doskonale nadaje się do rozdrabniania i formowania kotletów. Sekretem pysznych kotletów rybnych jest ich konsystencja – soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. To połączenie, które sprawia, że nikogo nie trzeba przekonywać do tego, żeby nałożył sobie co najmniej jedną porcję.

Składniki:

  • 350 g filetu z białej ryby,
  • 150 ml mleka,
  • 1 bułkę,
  • 50 g tartej bułki,
  • sól do smaku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżkę masła.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój bułkę na mniejsze kawałki i zalej mlekiem.
  2. Zblenduj rybę na gładką masę, dodaj odciśniętą bułkę, dopraw solą i dobrze wymieszaj.
  3. Uformuj kotleciki, obtocz je w tartej bułce.
  4. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z obu stron.
  5. Przykryj patelnię i duś kotlety przez 5-6 minut.
  6. Dodaj masło, a gdy się roztopi, polej nim kotleciki.

Gotowe kotlety podawaj z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub jako fishburgery z warzywami i lekkim sosem tatarskim bez dodatku majonezu. Ich delikatny smak z pewnością zachwyci każdego. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser