W piątki często robię te pyszne kotleciki. Jedyna szansa, że moje dzieci ze smakiem zjedzą rybę

To pomysł na pyszny, piątkowy obiad, który u domowników wywoła westchnienia pełne zachwytu. Są lekkie, puszyste i pełne smaku, a ich przygotowanie jest proste i szybkie. Idealnie sprawdzą się na piątkowy obiad, nawet gdy goni nas czas.

Kotlety rybne w panierceKotlety rybne w panierce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kotlety rybne, choć mniej popularne niż ich mięsne odpowiedniki, takie jak mielone czy schabowe, zdecydowanie zasługują na uwagę w kuchni. To pyszny sposób na to, by zachęcić do jedzenia ryb nawet niejadki. W końcu kto oprze się delikatnym i soczystym kulkom w chrupiącej panierce?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla

Kotlety rybne

Nie bez powodu dietetycy powtarzają, że ryby na stałe powinny zagościć w naszych jadłospisach. Są znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Ryby morskie dostarczają cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Te substancje wspierają zdrowie serca i układu krążenia, a także mogą zmniejszać ryzyko poważnych chorób, takich jak nowotwory czy demencja. Spożywanie ryb wspiera także pracę mózgu i poprawia naszą pamięć.

Kotlety rybne
Kotlety rybne © Adobe Stock

Jaki rodzaj ryby wybrać do kotletów? Najlepiej sprawdzi się filet z dorsza, mintaja lub morszczuka, a jeśli chcesz przygotować wersję na bogato, możesz również wybrać halibuta. Te gatunki mają delikatne, białe mięso, które doskonale nadaje się do rozdrabniania i formowania kotletów. Sekretem pysznych kotletów rybnych jest ich konsystencja – soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. To połączenie, które sprawia, że nikogo nie trzeba przekonywać do tego, żeby nałożył sobie co najmniej jedną porcję.

Składniki:

  • 350 g filetu z białej ryby,
  • 150 ml mleka,
  • 1 bułkę,
  • 50 g tartej bułki,
  • sól do smaku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżkę masła.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój bułkę na mniejsze kawałki i zalej mlekiem.
  2. Zblenduj rybę na gładką masę, dodaj odciśniętą bułkę, dopraw solą i dobrze wymieszaj.
  3. Uformuj kotleciki, obtocz je w tartej bułce.
  4. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z obu stron.
  5. Przykryj patelnię i duś kotlety przez 5-6 minut.
  6. Dodaj masło, a gdy się roztopi, polej nim kotleciki.

Gotowe kotlety podawaj z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub jako fishburgery z warzywami i lekkim sosem tatarskim bez dodatku majonezu. Ich delikatny smak z pewnością zachwyci każdego. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb