Kwaśna, intensywna surówka do ryby z kiszonej kapusty i jabłka

Smak kiszonej kapusty w połączeniu z rybą to zestawienie idealne. Właśnie w takiej formie jest ona podawana najczęściej w naszych domach i bardzo smakuje domownikom. Surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem jabłka to nasz sprawdzony przepis na piątkowy obiad.

Obrazek
Paulina
Obrazek

Surówka z kapusty kiszonej- Pyszności; Foto: Canva

Surówka z kapusty kiszonej- składniki

  • 0,5 kg odsączonej kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania surówki

Przygotuj wszystkie składniki. Wyjmij kapustę z opakowania i odsącz z nadmiaru soku. Taki sok można śmiało wypić. Jest on bardzo wartościowy i zdrowy. Następnie obierz marchewkę, jabłko i cebulę. Marchew zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, a zaraz po niej w ten sama sposób potraktuj jabłko. Cebulę poszatkuj w bardzo małą kostkę. Umieść wszystkie składniki w misce i zabierz się za robienie sosów. Połącz oliwę z oliwek z cukrem, solą i pieprzem. Całość wymieszaj i polej pokrojone warzywa. Możesz schłodzić kapustę lub podawać ją od razu do obiadu.

Obrazek
Kapusta kiszona - Pyszności; Foto Canva.com

Czy surówka z kapusty kiszonej jest zdrowa?

Spektrum możliwości kiszonych produktów jest bardzo duże, ale właściwie to czemu? Otóż bakterie, które powstają w wyniku fermentacji mlekowej to cenne organizmy dla naszego przewodu pokarmowego. Sfermentowana żywność ma ogromne możliwości. Zaczynając wymieniać od działania przeciwnowotworowego, przeciwcukrzycowego, przeciwmiażdżycowego, czyli chorób, które w ostatnim czasie mocno dotykają nasze społeczeństwo.

Dodatkowo wpływają na nasz układ odpornościowy i zmniejszają ryzyko chorób. Odporność pochodzi z jelit, to powiedzenie ma w sobie dużo prawdy. Oprócz tego spożywanie produktów kiszonych może zapobiegać epizodom depresji. Natomiast kiszonki depresji nie wyleczą, trzeba o tym pamiętać. Należy jednak zaznaczyć, że wysokie temperatury niszczą bakterie, które znajdują się w takich kiszonkach. Wiec przygotowanie bigosu nie będzie tak korzystne, jeśli chcemy wyciągnąć z tego produktu jak najwięcej dla naszego zdrowia. Lepiej zdecydować się na naszą surówkę.

Jeśli masz ochotę poeksperymentować w kuchni, to przygotuj tę surówkę.

To niesamowita bomba witaminowa i sprawdzi się idealnie jako dodatek do obiadu.

Wybrane dla Ciebie

Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody