Kwaśna, intensywna surówka do ryby z kiszonej kapusty i jabłka

Smak kiszonej kapusty w połączeniu z rybą to zestawienie idealne. Właśnie w takiej formie jest ona podawana najczęściej w naszych domach i bardzo smakuje domownikom. Surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem jabłka to nasz sprawdzony przepis na piątkowy obiad.

Obrazek
Paulina
Obrazek

Surówka z kapusty kiszonej- Pyszności; Foto: Canva

Surówka z kapusty kiszonej- składniki

  • 0,5 kg odsączonej kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania surówki

Przygotuj wszystkie składniki. Wyjmij kapustę z opakowania i odsącz z nadmiaru soku. Taki sok można śmiało wypić. Jest on bardzo wartościowy i zdrowy. Następnie obierz marchewkę, jabłko i cebulę. Marchew zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, a zaraz po niej w ten sama sposób potraktuj jabłko. Cebulę poszatkuj w bardzo małą kostkę. Umieść wszystkie składniki w misce i zabierz się za robienie sosów. Połącz oliwę z oliwek z cukrem, solą i pieprzem. Całość wymieszaj i polej pokrojone warzywa. Możesz schłodzić kapustę lub podawać ją od razu do obiadu.

Obrazek
Kapusta kiszona - Pyszności; Foto Canva.com

Czy surówka z kapusty kiszonej jest zdrowa?

Spektrum możliwości kiszonych produktów jest bardzo duże, ale właściwie to czemu? Otóż bakterie, które powstają w wyniku fermentacji mlekowej to cenne organizmy dla naszego przewodu pokarmowego. Sfermentowana żywność ma ogromne możliwości. Zaczynając wymieniać od działania przeciwnowotworowego, przeciwcukrzycowego, przeciwmiażdżycowego, czyli chorób, które w ostatnim czasie mocno dotykają nasze społeczeństwo.

Dodatkowo wpływają na nasz układ odpornościowy i zmniejszają ryzyko chorób. Odporność pochodzi z jelit, to powiedzenie ma w sobie dużo prawdy. Oprócz tego spożywanie produktów kiszonych może zapobiegać epizodom depresji. Natomiast kiszonki depresji nie wyleczą, trzeba o tym pamiętać. Należy jednak zaznaczyć, że wysokie temperatury niszczą bakterie, które znajdują się w takich kiszonkach. Wiec przygotowanie bigosu nie będzie tak korzystne, jeśli chcemy wyciągnąć z tego produktu jak najwięcej dla naszego zdrowia. Lepiej zdecydować się na naszą surówkę.

Jeśli masz ochotę poeksperymentować w kuchni, to przygotuj tę surówkę.

To niesamowita bomba witaminowa i sprawdzi się idealnie jako dodatek do obiadu.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione