Kwaśna, intensywna surówka do ryby z kiszonej kapusty i jabłka
12.08.2022 10:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Smak kiszonej kapusty w połączeniu z rybą to zestawienie idealne. Właśnie w takiej formie jest ona podawana najczęściej w naszych domach i bardzo smakuje domownikom. Surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem jabłka to nasz sprawdzony przepis na piątkowy obiad.
Surówka z kapusty kiszonej- Pyszności; Foto: Canva
Surówka z kapusty kiszonej- składniki
- 0,5 kg odsączonej kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- cukier
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania surówki
Przygotuj wszystkie składniki. Wyjmij kapustę z opakowania i odsącz z nadmiaru soku. Taki sok można śmiało wypić. Jest on bardzo wartościowy i zdrowy. Następnie obierz marchewkę, jabłko i cebulę. Marchew zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, a zaraz po niej w ten sama sposób potraktuj jabłko. Cebulę poszatkuj w bardzo małą kostkę. Umieść wszystkie składniki w misce i zabierz się za robienie sosów. Połącz oliwę z oliwek z cukrem, solą i pieprzem. Całość wymieszaj i polej pokrojone warzywa. Możesz schłodzić kapustę lub podawać ją od razu do obiadu.
Czy surówka z kapusty kiszonej jest zdrowa?
Spektrum możliwości kiszonych produktów jest bardzo duże, ale właściwie to czemu? Otóż bakterie, które powstają w wyniku fermentacji mlekowej to cenne organizmy dla naszego przewodu pokarmowego. Sfermentowana żywność ma ogromne możliwości. Zaczynając wymieniać od działania przeciwnowotworowego, przeciwcukrzycowego, przeciwmiażdżycowego, czyli chorób, które w ostatnim czasie mocno dotykają nasze społeczeństwo.
Dodatkowo wpływają na nasz układ odpornościowy i zmniejszają ryzyko chorób. Odporność pochodzi z jelit, to powiedzenie ma w sobie dużo prawdy. Oprócz tego spożywanie produktów kiszonych może zapobiegać epizodom depresji. Natomiast kiszonki depresji nie wyleczą, trzeba o tym pamiętać. Należy jednak zaznaczyć, że wysokie temperatury niszczą bakterie, które znajdują się w takich kiszonkach. Wiec przygotowanie bigosu nie będzie tak korzystne, jeśli chcemy wyciągnąć z tego produktu jak najwięcej dla naszego zdrowia. Lepiej zdecydować się na naszą surówkę.
Jeśli masz ochotę poeksperymentować w kuchni, to przygotuj tę surówkę.
To niesamowita bomba witaminowa i sprawdzi się idealnie jako dodatek do obiadu.