Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?

Maślaki to jedne z najchętniej zbieranych grzybów. Nic w tym dziwnego, bo są bardzo smaczne i często występuje w dużych skupiskach. Problem pojawia się w momencie, gdy trzeba je obrobić. Wiele osób staje przed dylematem: obierać czy nie?

Maślaki to jedne z najchętniej zbieranych grzybówMaślaki to jedne z najchętniej zbieranych grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LFRabanedo
Ewa Malinowska

Maślaki to jedne z najczęściej zbieranych grzybów w polskich lasach. Ich charakterystyczna, śliska skórka budzi jednak wątpliwości – czy powinniśmy ją usuwać przed dalszą obróbką? Wśród grzybiarzy i kucharzy od lat toczy się dyskusja na ten temat. Nie brakuje głosów, że obieranie maślaków nie jest obowiązkowe. Część osób podkreśla, że dokładne umycie grzybów wystarczy, by pozbyć się zanieczyszczeń i śluzu. Wskazują również, że skórka zawiera cenne składniki odżywcze, a jej usuwanie to strata czasu i wartości odżywczych. Jak jest naprawdę?

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Czy obierać maślaki?

Eksperci zwracają uwagę, że decyzja o obieraniu maślaków zależy od sposobu ich przygotowania. Jeśli grzyby mają być duszone lub smażone, skórka może się rozpuścić i nie wpłynie negatywnie na konsystencję potrawy. Natomiast w przypadku marynowania lub gotowania w zupie, lepiej ją usunąć. Pozostawienie skórki może negatywnie wpłynąć na walory smakowe i wizualne dania — jest ona często gorzkawa lub kwaśna, a sam śluz w kontakcie z wodą tworzy lepką, nieapetyczną konsystencję.

Maślaki
Maślaki © Adobe Stock | SANDRA KALINOWSKA

Jak obrać maślaki?

Obieranie maślaków nie musi być uciążliwe, zwłaszcza gdy zna się kilka praktycznych technik, a cały proces najlepiej jest przeprowadzać, gdy grzyby są suche, co znacznie ułatwia odklejenie śliskiej warstwy

Skórka najłatwiej schodzi z dużych i dojrzałych kapeluszy – wystarczy ją delikatnie naciąć nożykiem przy brzegu i pociągnąć, co w większości przypadków pozwala na szybkie jej usunięcie w całości lub dużych płatach. Młode i malutkie maślaki są rzeczywiście trudniejsze do obrania, dlatego dla ułatwienia procesu można zastosować metodę solankową, polegającą na krótkotrwałym namoczeniu grzybów w roztworze wody z solą, co pozwala na rozpuszczenie i łatwiejsze usunięcie śluzu podczas mycia, eliminując potrzebę mechanicznego obierania małych kapeluszy

Wybrane dla Ciebie

Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Od sąsiadki dostałam niemki w zalewie octowej. Tak pyszne, że wyprosiłam przepis
Od sąsiadki dostałam niemki w zalewie octowej. Tak pyszne, że wyprosiłam przepis
Kuzynka dodaje do ciasta naleśnikowego. Wychodzą pulchne i mięciutkie jak gąbeczka
Kuzynka dodaje do ciasta naleśnikowego. Wychodzą pulchne i mięciutkie jak gąbeczka
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku