Dla grzybiarzy jest jak święty Graal. W panierce smakuje jak kurczak

W świecie grzybiarzy są takie okazy, które budzą prawdziwe emocje i wywołują dreszczyk ekscytacji, gdy uda się je znaleźć. Jednym z nich jest żółciak siarkowy – niezwykle efektowny, jaskrawożółty grzyb, którego trudno pomylić z czymkolwiek innym. Wielu porównuje go wręcz do "świętego Graala" leśnych wypraw, bo pojawia się rzadko, a jego kulinarne zastosowania potrafią zaskoczyć nawet doświadczonych kucharzy.

Żółciak siarkowy to rzadki owoc lasuŻółciak siarkowy to rzadki owoc lasu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jorge Anastacio

W Polsce grzybobranie to coś więcej niż tylko sposób na zdobycie jedzenia – to nasz narodowy sport i element kultury. Każdej jesieni miliony Polaków ruszają do lasów z koszykami, by szukać borowików, podgrzybków czy kurek. Statystyki pokazują, że należymy do ścisłej czołówki krajów Europy, jeśli chodzi o ilość zbieranych grzybów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Czym jest żółciak siarkowy?

Żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus) to jeden z najbardziej charakterystycznych grzybów, jakie można spotkać w polskich lasach. Jego jaskrawożółta, czasem pomarańczowa barwa sprawia, że trudno przejść obok niego obojętnie. Tworzy duże, wachlarzowate owocniki, które rosną jeden na drugim, przypominając efektowne półki wyrastające z pnia drzewa.


Rośnie najczęściej na drzewach liściastych – szczególnie na dębach, wierzbach czy robiniach. Można go spotkać od wiosny aż do jesieni, choć nie pojawia się masowo i dlatego bywa traktowany przez grzybiarzy jak prawdziwy skarb.


Młody żółciak siarkowy ma miękki, soczysty miąższ i delikatny, lekko cytrynowy zapach. Starsze okazy stają się łykowate i gorzkie, dlatego w kuchni wykorzystuje się wyłącznie młode owocniki. Właśnie one sprawiają, że grzyb ten zdobył przydomek "leśnego kurczaka" – po usmażeniu w panierce do złudzenia przypomina mięso drobiowe.

Gdzie rośnie żółciak siarkowy?

Żółciak siarkowy najczęściej pojawia się na drzewach liściastych – szczególnie upodobał sobie dęby, wierzby, topole i robinie akacjowe. Rzadziej można go spotkać na drzewach owocowych. Rośnie bezpośrednio na pniach i konarach, tworząc efektowne, wachlarzowate skupiska przypominające półki wyrastające z drewna.


Sezon na żółciaka rozpoczyna się wiosną i trwa do późnej jesieni. Najłatwiej wypatrzyć go w maju i czerwcu, kiedy młode owocniki są jeszcze miękkie i nadają się do jedzenia. Późniejsze, starsze okazy stają się twarde, łykowate i nie nadają się już do kuchni.


Choć nie występuje tak powszechnie jak podgrzybki czy borowiki, to jeśli już się pojawi, zwykle rośnie w dużych kępach, które od razu przyciągają wzrok. Dlatego znalezienie żółciaka siarkowego dla grzybiarza to prawdziwe szczęście – jeden okaz potrafi zapełnić cały kosz.

Jak przygotować żółciaka w kuchni?

Młody żółciak siarkowy to prawdziwy rarytas w kuchni – jego delikatny smak i mięsista konsystencja sprawiają, że doskonale zastępuje drób. Nie bez powodu bywa nazywany "kurczakiem z lasu".

  • W panierce – najpopularniejszy sposób. Młode kawałki żółciaka kroi się w plastry, panieruje w jajku i bułce tartej, a następnie smaży na złoty kolor. Efekt? Smak i struktura niemal identyczna jak w kotlecie drobiowym.
  • Duszenie w sosie – świetnie sprawdza się w śmietankowym sosie z cebulką i czosnkiem. Podany z ziemniakami lub kaszą jest sycącym, wegetariańskim obiadem.
  • Grillowanie lub pieczenie – zamarynowany w oliwie z przyprawami, upieczony w piekarniku albo wrzucony na grilla, nabiera głębszego smaku i aromatu.
  • Do sałatek – podsmażone kawałki można dodać do sałatki zamiast kurczaka, łącząc je np. z rukolą, pomidorami i sosem jogurtowym.

Warto pamiętać, że do jedzenia nadają się tylko młode owocniki – miękkie i soczyste. Starsze stają się twarde i włókniste, a po obróbce tracą swoje walory smakowe.

Wybrane dla Ciebie

Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
Na Węgrzech robią takie leczo. Polacy będą zaskoczeni, że nie ma w nim tego składnika
Na Węgrzech robią takie leczo. Polacy będą zaskoczeni, że nie ma w nim tego składnika
Apetyczny dodatek do chleba zrobisz w kwadrans. Smakuje niemal jak pasztet, a nie ma grama mięsa
Apetyczny dodatek do chleba zrobisz w kwadrans. Smakuje niemal jak pasztet, a nie ma grama mięsa
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
Łączę kilka składników. Po chwili mam stertę puszystych placuszków
Łączę kilka składników. Po chwili mam stertę puszystych placuszków