Grzyby warte fortunę pojawiły się w Polsce. Mało kto je zbiera, a kosztują nawet 2 tys. euro

Każdej jesieni tysiące Polaków wyrusza do lasów na grzybobranie. To już jest część naszej kultury. Kochamy borowiki, podgrzybki i maślaki. Dla wszystkich grzybiarzy, choć przed sezonem, mamy świetną wiadomość - do naszych lasów wróciła gąska sosnowa. Gatunek, który przez ostatnie sto lat uznawany był za wymarły.

ObrazekAdobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Gąski sosnowe to rarytas. Znane są głównie na Dalekim Wschodzie oraz Azji Południowo-Wschodniej pod nazwą Tricholoma matsutake. Starsze atlasy grzyboznawcze wykazywały, że grzyby tego gatunku rosną także w krajach bałtyckich oraz w Ameryce Północnej. Obecnie zasięg geograficzny gąski sosnowej ogranicza się do Eurazji.

Te grzyby kosztują fortunę

Grzyby są bardzo smaczne i wysoko cenione za niezwykły aromat, przypominający cynamon - nieznikający nawet po długim gotowaniu lub smażeniu. Uważa się także, że gąski sosnowe mają wiele cennych właściwości zdrowotnych - mają wzmacniać odporność i wykazywać działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwutleniające. W azjatyckiej kuchni wykorzystywane są jako składnik zup i dań z ryżem. Gąska sosnowa dobrze komponuje się także z jajkami i glonami morskimi.

W związku z tym, że są niezwykle rzadkie, ich cena jest astronomiczna. Gąski sosnowe to, obok trufli białej, jedne z najdroższych grzybów na świecie. W Japonii za kilogram tych grzybów trzeba zapłacić nawet dwa tysiące euro! Mieszkańcy kraju kwitnącej wiśni wręczają je sobie jako prezenty ślubne. Wartość tych grzybów podnosi przede wszystkim fakt, że nie da się ich wyhodować. Można je wyłącznie w warunkach naturalnych.

"W Japonii owocniki gąski sosnowej bywają wręczane na specjalne okazje typu ślub lub awans w pracy. Cena jednego kilograma gąsek sosnowych mocno zależy od pory roku i od pochodzenia danej partii towaru. Najwyżej ceni się owocniki zebrane w samej Japonii, płacąc po 2 tys. euro za kg. Gąska sosnowa z importu bywa znacznie tańsze, nawet tylko około 90 dolarów za 1kg" – możemy przeczytać na portalu ekologia.pl
Gąska sosnowa - Pyszności; źródło: Adobe

Gąski sosnowe wróciły do Polski

Gąskę sosnową, nazywaną też opieńką matsutake, opieńką sosnową czy prośnianką sosnową, po raz pierwszy w Polsce znaleziono w Gdańsku, w 1921 roku. Od tamtego czasu miała w naszym kraju status gatunku wymarłego. Jednak po ponad stu latach znów zawitała do rodzimych lasów.

Wytrawni grzybiarze znaleźli grzyby, po raz pierwszy od wieku, w 2021 r. W ubiegłorocznym sezonie też pojawiły się doniesienia o stanowiskach tych cennych grzybów. Pozostaje wierzyć, że w tym roku również będziemy mieli szansę na zbiory "grzybiarskiego świętego Grala".

Gąska sosnowa - Pyszności; źródło: Adobe
Gąska sosnowa - Pyszności; źródło: Adobe

Gdzie ich szukać?

Najważniejszym partnerem Tricholoma matsutake jest sosna. A jak ona wygląda? Kapelusz młodej gąski sosnowej jest brązowy, stożkowaty i gruby, o brzegach zawiniętych ku trzonowi. Nóżka jest sprężysta, brązowo-biała, bulwiasta i poszerza się ku dołowi. Miąższ jest jędrny, a grzyb ma, wspomniany już, silny aromat cynamonu. Owocniki przypominają najmłodsze borowiki lub niektóre opieńki.

Uwaga, te cenne grzyby powinni zbierać tylko doświadczeni grzybiarze ponieważ gąska sosnowa bywa mylona z trującą gąską ognistą lub niejadalną włośnianką korzeniastą.

Lubisz dania z grzybami? Przygotuj risotto z pieczarkami:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej