Te niepozorne grzyby są dostępne przez cały rok. Zdrowsze od pieczarek i borowików

Grzyby zawierają wiele cennych właściwości odżywczych i warto włączyć je, w mniejszym lub większym stopniu, do diety. A jakie są najlepsze grzyby? Jeśli twoje myśli zmierzają teraz w stronę trufli, zatrzymaj je. Najzdrowsze grzyby są o wiele tańsze i lepiej dostępne.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Czy grzyby to rzeczywiście sama woda zamknięta w oryginalnym kształcie, skórce i kapeluszu? Powiemy wprost: to mit i nic więcej. Badania jasno wskazują, że jedzenie grzybów ma dobry wpływ na zdrowie ze względu na duże pokłady białka, kwasów, błonnika i składników mineralnych w nich zawartych.

Oczywiście stopień właściwości prozdrowotnych jest różny w zależności od gatunku. Jakie są najlepsze grzyby? Jeśli uważasz, że są to trufle, to jesteś w błędzie. Właściwie, to w ich poszukiwaniu musisz przenieść się na inny kontynent.

Najlepsze grzyby kupisz bez problemu

Obrazek
Najlepsze grzyby - Pyszności; foto: Canva

Chociaż shiitake pochodzą z Azji, to zapotrzebowanie na nie na europejskim rynku jest na tyle duże, by producenci postarali się o podreperowanie kwestii ich dostępności. To pochodna olbrzymiej popularności kuchni japońskiej w Polsce, w której shiitake są niezwykle częstym dodatkiem do zup czy sushi.

Na polskim rynku shiitake występują zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Co ciekawe, ten drugi rodzaj nie traci swoich właściwości, a wręcz przeciwnie. Kupując je, możesz za to nie martwić się o ewentualne kwestie przeterminowania.

Co zawierają shiitake?

Twardnik japoński ma szereg właściwości wykorzystywanych zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu schorzeń. Charakteryzuje się silnym działaniem przeciwwirusowym i bakteriobójczym, a za sprawą zwalczania wolnych rodników hamuje proces starzenia się organizmu. Dodatkowo pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i zmniejsza stany zapalne.

Obrazek
Najlepsze grzyby - Pyszności; foto: Canva

Najlepsze grzyby świata to kopalnia witamin i minerałów. W shiitake odnajdziesz dużo fosforu, selenu, potasu i magnezu, a także witaminy z grupy B oraz D. Jak informuje portal ogrzybach.pl, grzyby te stosowane są nawet w leczeniu HIV, a niektórzy uważają, że płukanie jamy ustnej płynem z shiitake usuwa płytkę nazębną.

Shiitake są bardzo proste w przygotowaniu, a jeść je możesz na surowo. Również cena, w porównaniu z truflami, to błahostka. Czy może być lepiej?

Obejrzyj też ten filmik z przepisem na chleb ze starej niemieckiej receptury. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej