Na obiad robię medaliony drobiowe. Wychodzą tak pyszne, że każdy prosi o dokładkę

Kiedy po raz kolejny razem z dzieckiem przeżyliśmy rozczarowanie nuggetsami z fast foodu, postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce. Kupiłam piersi kurczaka w dobrym sklepie mięsnym i przygotowałam medaliony, które w końcu smakowały jak należy.

Domowe medaliony smakują o wiele lepiej niż gotowe nuggetsyDomowe medaliony smakują o wiele lepiej niż gotowe nuggetsy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Medaliony drobiowe są bardzo łatwe do przygotowania, a jeśli poprosisz o zmielenie filetów w sklepie, zrobisz je na obiad w niecałe 30 minut – i to nawet z usmażeniem ich na złoty kolor. Dodaj do nich garść ulubionych przypraw, a nabiorą smaku, który docenią również dorośli domownicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Przepis na medaliony z kurczaka

Jeśli nie udało ci się zmielić mięsa w sklepie i nie masz maszynki w domu, możesz użyć blendera ręcznego. Pokrój filety na mniejsze kawałki i rozdrabniaj partiami, używając trybu pulsacyjnego.

Składniki:

  • 2 duże piersi kurczaka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub przy pomocy blendera ręcznego.
  2. Wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami.
  3. W zwilżonych dłoniach uformuj okrągłe, ale spłaszczone kotleciki.
  4. Obtocz w bułce tartej i umaż partiami na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem.  

Wybrane dla Ciebie

Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach