Na obiad robię medaliony drobiowe. Wychodzą tak pyszne, że każdy prosi o dokładkę
Kiedy po raz kolejny razem z dzieckiem przeżyliśmy rozczarowanie nuggetsami z fast foodu, postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce. Kupiłam piersi kurczaka w dobrym sklepie mięsnym i przygotowałam medaliony, które w końcu smakowały jak należy.
Medaliony drobiowe są bardzo łatwe do przygotowania, a jeśli poprosisz o zmielenie filetów w sklepie, zrobisz je na obiad w niecałe 30 minut – i to nawet z usmażeniem ich na złoty kolor. Dodaj do nich garść ulubionych przypraw, a nabiorą smaku, który docenią również dorośli domownicy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz
Przepis na medaliony z kurczaka
Jeśli nie udało ci się zmielić mięsa w sklepie i nie masz maszynki w domu, możesz użyć blendera ręcznego. Pokrój filety na mniejsze kawałki i rozdrabniaj partiami, używając trybu pulsacyjnego.
Składniki:
- 2 duże piersi kurczaka,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie,
- bułka tarta do obtoczenia,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub przy pomocy blendera ręcznego.
- Wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami.
- W zwilżonych dłoniach uformuj okrągłe, ale spłaszczone kotleciki.
- Obtocz w bułce tartej i umaż partiami na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem.