WAŻNE
TERAZ

Bartosz Zmarzlik szósty raz mistrzem świata

Ten sos pasuje niemal do każdego dania. Zrobisz go w 2 minuty

Sos jogurtowo-pomidorowy to jeden z tych dodatków, który w kilka chwil potrafi odmienić smak całego dania. Jest lekki, kremowy i pełen świeżości, a przy tym nie dostarcza wielu kalorii, więc świetnie pasuje do zdrowego menu.
Sos jogurtowo-pomidorowy zrobisz w 2 minutySos jogurtowo-pomidorowy zrobisz w 2 minuty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker

Bazą sosu jest skyr naturalny, czyli gęsty, bogaty w białko jogurt, który ma delikatny smak i niską zawartość tłuszczu. To powoduje, że sos jest nie tylko lekki, ale też sycący i odżywczy.

Koncentrat pomidorowy dodaje mu wyrazu, ponieważ wnosi wyrazisty, lekko kwaskowaty smak oraz piękny kolor. Aby złagodzić jego intensywność, wystarczy odrobina słodzika bez kalorii, który podkreśli smak, ale nie zmieni sosu w typowo słodką wersję. Całość doprawiona solą nabiera głębi i uniwersalności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem

Przepis na sos jogurtowo-pomidorowy

Taki sos świetnie pasuje do świeżych warzyw, grillowanego mięsa, pieczonych ziemniaków, a nawet w formie dipu do chrupiących przekąsek lub kanapek. To szybki, zdrowy i prosty sposób, by podkreślić smak wielu potraw bez dodatku ciężkich i tłustych sosów. Jak zrobić dietetyczny sos jogurtowo-pomidorowy? Poznaj prosty przepis na sos pomidorowo-jogurtowy!

Składniki:

  • 1/2 opakowania jogurtu naturalnego skyr (75 g),
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (30 g),
  • 1 łyżeczka słodzika (5 g),
  • sól.

Sposób przygotowania:

Sos jogurtowo-pomidorowy przepis
Wymieszaj wszystkie składniki

Krok 1. W miseczce umieść jogurt i koncentrat. Dopraw słodzikiem i szczyptą soli. Dokładnie wymieszaj.

Sos jogurtowo-pomidorowy przepis
Przełóż do wygodnego naczynia

Krok 2. Przełóż do wygodnego naczynia.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik