Ten sos pasuje niemal do każdego dania. Zrobisz go w 2 minuty
Bazą sosu jest skyr naturalny, czyli gęsty, bogaty w białko jogurt, który ma delikatny smak i niską zawartość tłuszczu. To powoduje, że sos jest nie tylko lekki, ale też sycący i odżywczy.
Koncentrat pomidorowy dodaje mu wyrazu, ponieważ wnosi wyrazisty, lekko kwaskowaty smak oraz piękny kolor. Aby złagodzić jego intensywność, wystarczy odrobina słodzika bez kalorii, który podkreśli smak, ale nie zmieni sosu w typowo słodką wersję. Całość doprawiona solą nabiera głębi i uniwersalności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem
Przepis na sos jogurtowo-pomidorowy
Taki sos świetnie pasuje do świeżych warzyw, grillowanego mięsa, pieczonych ziemniaków, a nawet w formie dipu do chrupiących przekąsek lub kanapek. To szybki, zdrowy i prosty sposób, by podkreślić smak wielu potraw bez dodatku ciężkich i tłustych sosów. Jak zrobić dietetyczny sos jogurtowo-pomidorowy? Poznaj prosty przepis na sos pomidorowo-jogurtowy!
Składniki:
- 1/2 opakowania jogurtu naturalnego skyr (75 g),
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (30 g),
- 1 łyżeczka słodzika (5 g),
- sól.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W miseczce umieść jogurt i koncentrat. Dopraw słodzikiem i szczyptą soli. Dokładnie wymieszaj.
Krok 2. Przełóż do wygodnego naczynia.