Dziadek zawsze puka w kapelusz. Najpierw się śmiałem, teraz robię to samo

Klucz do udanego grzybobrania nie leży w wielkości kosza, lecz w prostym rytuale. Pamiętam, jak mój dziadek zawsze pukał w grzyby. Śmiałem się, ale z czasem zrozumiałem, że ten mały gest ma ogromne znaczenie.

Dlaczego warto pukać w kapelusz grzyba? Dlaczego warto pukać w kapelusz grzyba?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jesień od zawsze kojarzy mi się z koszykiem wiklinowym, kaloszami i porannymi wyprawami do lasu. W domu rodzinnym grzyby były traktowane jak skarb – suszone, marynowane, dodawane do zup i sosów. Ale zanim jeszcze zacząłem je zbierać na serio, dziadek Stanisław nauczył mnie pewnego zwyczaju, który początkowo wydawał mi się dziwaczny. Zawsze, zanim wyjął grzyb z ziemi, delikatnie stukał w jego kapelusz. "Zrób tak samo, a zobaczysz, że ma to sens" – mówił. Dziś wiem, że to nie tylko rodzinna tradycja, ale praktyczna wskazówka dla każdego grzybiarza.

Języki teściowej w słoikach. Przetwory o dziwnej nazwie są pyszne w smaku

Grzyby i rozsiewanie zarodników – dziadkowa szkoła cierpliwości

Dziadek Stanisław zawsze powtarzał, że las odda ci tyle, ile ty mu zostawisz. Gdy pytałem, po co stuka w kapelusz, odpowiadał, że to "sianie na przyszłość". I faktycznie, zarodniki grzybów znajdują się pod kapeluszem – w rurkach albo blaszkach. Wystarczy lekko postukać, a część z nich opada na ściółkę. Dzięki temu grzybnia ma większą szansę się rozrastać i w przyszłym roku w tym samym miejscu można znaleźć nowe okazy.

Drugim powodem stukania w kapelusz była dla dziadka szybka kontrola jakości. Tłumaczył mi, że zdrowe grzyby wydają dźwięk – taki pusty, głuchy, trochę jak arbuz na targu, w który pukasz, żeby sprawdzić, czy dojrzał. Jeśli odgłos był tępy, a kapelusz miękki, dziadek zostawiał grzyb w ziemi. Dzięki temu w domu było mniej rozczarowań, bo nie musiałem wyrzucać robaczywych, rozpadających się okazów.

Lekkie stukanie w kapelusz sprawiało również, że odpadały drobne zanieczyszczenia – resztki igliwia, ziemi albo maleńkie robaki. Dzięki temu po powrocie do domu oczyszczanie grzybów zajmowało mniej czasu. Oczywiście i tak trzeba je obrać, dokładnie umyć czy zamoczyć w wodzie z solą, ale ten prosty nawyk naprawdę ułatwia życie.

Pukanie w kapelusz stało się moim rytuałem, a zarazem symbolem cierpliwości i szacunku do natury. Kiedyś uważałem to za zabobon, dzisiaj wiem, że dziadek miał rację. To trzy w jednym: rozsiewanie zarodników, sprawdzanie jakości i wstępne oczyszczenie. A do tego poczucie, że powtarzam gest, którego nauczył mnie człowiek, dla którego grzyby były nie tylko jedzeniem, ale częścią życia.

Wybrane dla Ciebie
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇