Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole

Przerabianie wczorajszego rosołu na inną zupę nie jest typowo polskim pomysłem. Podobne podejście mają Włosi – jednak, zamiast koncentratu, wolą wrzucić do garnka trochę szpinaku i swoje ulubione kluseczki. Całość zabielają słodką śmietanką.

Włosi podają zupę kurczakową ze szpinakiem i kluseczkami gnocchiWłosi podają zupę kurczakową ze szpinakiem i kluseczkami gnocchi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób wyjmuje mięso kurczaka z rosołu i zjada na drugie danie. Rzadko podajemy zupę na rosole z mięsem w środku – wolimy dodać makaron, ryż lub ziemniaki. Tymczasem nie tylko Włosi, ale też Amerykanie, wprost uwielbiają zupę z kawałkami kurczaka i warzywami. Zabielona słodką śmietanką wychodzi gęsta, kremowa, a dzięki wyrazistym przyprawom nabiera ostrości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielona jarzynowa jak u mamy. Przed podaniem dodaję 1 dodatek dla kremowości

Na jaką zupę warto przerobić rosół?

Rosół można bardzo łatwo przekształcić w klasyczną pomidorówkę. Jeśli chcesz dodać jej orientalnego sznytu, wrzuć do środka także czerwoną soczewicę. W ten sposób wzbogacisz zupę o białko roślinne i żelazo, więc będzie jeszcze bardziej pożywna i sycąca. Do takiej kompozycji dodaj wyraziste przyprawy, takie jak kumin czy wędzona papryka, aby uzyskać bardziej intensywny smak.

Rosół może posłużyć również jako baza do zup kremów z dodatkiem różnokolorowych warzyw. Wystarczy dorzucić marchew, pietruszkę czy seler, a następnie zmiksować całość na gładko. Krem możesz podać z prażonymi pestkami dyni, słonecznika lub migdałami, aby wyglądał elegancko i dostarczał wartościowych składników odżywczych.

Przepis na zupę kurczakową we włoskim stylu

Zupę z kurczakiem i szpinakiem możesz podać z mini grzankami z chleba tostowego lub większymi grzankami ziołowymi z piekarnika. Włosi wrzucają do środka kluseczki gnocchi.

Składniki:

  • 1 litr rosołu,
  • ugotowane mięso z kurczaka,
  • marchewka z rosołu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g świeżego szpinaku,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól, pieprz, kurkuma.

Sposób przygotowania:

  1. Rosół z wczorajszego obiadu wstaw na kuchenkę do zagotowania.
  2. Wyjmij mięso i warzywa. Mięso oddziel od kości, marchewkę pokrój w plasterki. Wrzuć z powrotem do zupy.
  3. Na patelni z rozgrzaną łyżką oliwy zeszklij posiekaną cebulę, po chwili dodaj pokrojony w plasterki czosnek i szpinak. Smaż przez kilka minut, aż szpinak całkowicie "zwiędnie" i odparuje nadmiar wody, po czym przełóż do zupy.
  4. Na koniec wymieszaj ze śmietanką. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą do smaku i dla uzyskania ładniejszego koloru.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów