Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Przerabianie wczorajszego rosołu na inną zupę nie jest typowo polskim pomysłem. Podobne podejście mają Włosi – jednak, zamiast koncentratu, wolą wrzucić do garnka trochę szpinaku i swoje ulubione kluseczki. Całość zabielają słodką śmietanką.
Wiele osób wyjmuje mięso kurczaka z rosołu i zjada na drugie danie. Rzadko podajemy zupę na rosole z mięsem w środku – wolimy dodać makaron, ryż lub ziemniaki. Tymczasem nie tylko Włosi, ale też Amerykanie, wprost uwielbiają zupę z kawałkami kurczaka i warzywami. Zabielona słodką śmietanką wychodzi gęsta, kremowa, a dzięki wyrazistym przyprawom nabiera ostrości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zielona jarzynowa jak u mamy. Przed podaniem dodaję 1 dodatek dla kremowości
Na jaką zupę warto przerobić rosół?
Rosół można bardzo łatwo przekształcić w klasyczną pomidorówkę. Jeśli chcesz dodać jej orientalnego sznytu, wrzuć do środka także czerwoną soczewicę. W ten sposób wzbogacisz zupę o białko roślinne i żelazo, więc będzie jeszcze bardziej pożywna i sycąca. Do takiej kompozycji dodaj wyraziste przyprawy, takie jak kumin czy wędzona papryka, aby uzyskać bardziej intensywny smak.
Rosół może posłużyć również jako baza do zup kremów z dodatkiem różnokolorowych warzyw. Wystarczy dorzucić marchew, pietruszkę czy seler, a następnie zmiksować całość na gładko. Krem możesz podać z prażonymi pestkami dyni, słonecznika lub migdałami, aby wyglądał elegancko i dostarczał wartościowych składników odżywczych.
Przepis na zupę kurczakową we włoskim stylu
Zupę z kurczakiem i szpinakiem możesz podać z mini grzankami z chleba tostowego lub większymi grzankami ziołowymi z piekarnika. Włosi wrzucają do środka kluseczki gnocchi.
Składniki:
- 1 litr rosołu,
- ugotowane mięso z kurczaka,
- marchewka z rosołu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 g świeżego szpinaku,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 1 łyżka oliwy,
- sól, pieprz, kurkuma.
Sposób przygotowania:
- Rosół z wczorajszego obiadu wstaw na kuchenkę do zagotowania.
- Wyjmij mięso i warzywa. Mięso oddziel od kości, marchewkę pokrój w plasterki. Wrzuć z powrotem do zupy.
- Na patelni z rozgrzaną łyżką oliwy zeszklij posiekaną cebulę, po chwili dodaj pokrojony w plasterki czosnek i szpinak. Smaż przez kilka minut, aż szpinak całkowicie "zwiędnie" i odparuje nadmiar wody, po czym przełóż do zupy.
- Na koniec wymieszaj ze śmietanką. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą do smaku i dla uzyskania ładniejszego koloru.