Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole

Przerabianie wczorajszego rosołu na inną zupę nie jest typowo polskim pomysłem. Podobne podejście mają Włosi – jednak, zamiast koncentratu, wolą wrzucić do garnka trochę szpinaku i swoje ulubione kluseczki. Całość zabielają słodką śmietanką.

Włosi podają zupę kurczakową ze szpinakiem i kluseczkami gnocchiWłosi podają zupę kurczakową ze szpinakiem i kluseczkami gnocchi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób wyjmuje mięso kurczaka z rosołu i zjada na drugie danie. Rzadko podajemy zupę na rosole z mięsem w środku – wolimy dodać makaron, ryż lub ziemniaki. Tymczasem nie tylko Włosi, ale też Amerykanie, wprost uwielbiają zupę z kawałkami kurczaka i warzywami. Zabielona słodką śmietanką wychodzi gęsta, kremowa, a dzięki wyrazistym przyprawom nabiera ostrości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielona jarzynowa jak u mamy. Przed podaniem dodaję 1 dodatek dla kremowości

Na jaką zupę warto przerobić rosół?

Rosół można bardzo łatwo przekształcić w klasyczną pomidorówkę. Jeśli chcesz dodać jej orientalnego sznytu, wrzuć do środka także czerwoną soczewicę. W ten sposób wzbogacisz zupę o białko roślinne i żelazo, więc będzie jeszcze bardziej pożywna i sycąca. Do takiej kompozycji dodaj wyraziste przyprawy, takie jak kumin czy wędzona papryka, aby uzyskać bardziej intensywny smak.

Rosół może posłużyć również jako baza do zup kremów z dodatkiem różnokolorowych warzyw. Wystarczy dorzucić marchew, pietruszkę czy seler, a następnie zmiksować całość na gładko. Krem możesz podać z prażonymi pestkami dyni, słonecznika lub migdałami, aby wyglądał elegancko i dostarczał wartościowych składników odżywczych.

Przepis na zupę kurczakową we włoskim stylu

Zupę z kurczakiem i szpinakiem możesz podać z mini grzankami z chleba tostowego lub większymi grzankami ziołowymi z piekarnika. Włosi wrzucają do środka kluseczki gnocchi.

Składniki:

  • 1 litr rosołu,
  • ugotowane mięso z kurczaka,
  • marchewka z rosołu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g świeżego szpinaku,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól, pieprz, kurkuma.

Sposób przygotowania:

  1. Rosół z wczorajszego obiadu wstaw na kuchenkę do zagotowania.
  2. Wyjmij mięso i warzywa. Mięso oddziel od kości, marchewkę pokrój w plasterki. Wrzuć z powrotem do zupy.
  3. Na patelni z rozgrzaną łyżką oliwy zeszklij posiekaną cebulę, po chwili dodaj pokrojony w plasterki czosnek i szpinak. Smaż przez kilka minut, aż szpinak całkowicie "zwiędnie" i odparuje nadmiar wody, po czym przełóż do zupy.
  4. Na koniec wymieszaj ze śmietanką. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą do smaku i dla uzyskania ładniejszego koloru.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥