WAŻNE
TERAZ

Zwrot ws. wybuchu w Rembertowie. Ewakuacja mieszkańców

Wcale nie rosół. Oto najlepsza na świecie zupa na kurczaku

W rankingu serwisu Taste Atlas nasz polski rosół zajął wysokie 5. miejsce. Na pierwszej pozycji znalazł się przysmak z Tajlandii. Myślę, że ranking wiernie odzwierciedla bieżące trendy kulinarne. Osobiście lubię i doceniam naszą tradycyjną kuchnię, ale uważam, że najwyższe miejsce na podium dla tej zupy jest w pełni zasłużone.

Pierwsze miejsce zajęła zupa z TajlandiiPierwsze miejsce zajęła zupa z Tajlandii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W każdym roku serwis Taste Atlas publikuje listę najlepszych i najgorszych potraw na świecie. Ranking jest tworzony na podstawie ocen i opinii tysięcy użytkowników. Kiedy zostaje podany do opinii publicznej, wywołuje szeroką dyskusję wśród wielbicieli dobrego smaku. Niektórzy wzruszają ramionami mówiąc, w myśl łacińskiej sentencji, że "o gustach się nie dyskutuje". Innym lista najlepszych potraw budzi krew w żyłach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Jakie zupy z kurczaka sięgnęły podium?

Na drugim miejscu znalazła się rumuńska Ciorba radauteana, a na trzecim Soto Lamongan z Indonezji. W Rumunii termin Ciorba oznacza wiele różnych zup, do których wrzucane jest prawie wszystko, co akurat znajduje się w kuchni. Jednak Ciorba radauteana to konkretna zupa na bazie rosołu z kwaśną śmietaną. Przepis został stworzony przez Cornelię Dumitrescu w 1979 roku.

Zupa soto przygotowana jest z bulionu drobiowego, którym zalewane są szalotki podsmażane z trawą cytrynową, imbirem i liśćmi kaffiru (rodzaj limonki). Zupa nabiera ostrości po dodaniu pieprzu syczuańskiego. Jej żółty kolor to zasługa dużej ilości kurkumy. Podawana jest z pomidorkami i cebulką.

Pierwsze miejsce dla Tom kha gai

Niekwestionowanym zwycięzcą jest tajlandzka zupa z kurczaka Tom kha gai, która przygotowywana jest na bazie bulionu z domieszką ostrych przypraw. Zupa zabielana jest mleczkiem kokosowym. Autorzy rankingu podkreślają jej zalety:

"Zupa jest bardzo odżywcza i ma świetne właściwości lecznicze, m.in. łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego" (za: smaki.pl).

Podstawą Tom kha gai jest wolno gotowany bulion z kurczaka i włoszczyzny – dokładnie w taki sam sposób jak w przepisie na nasz tradycyjny rosół. Pod koniec gotowania do wywaru wrzucane są pachnące przyprawy, takie jak galangal, liście limonki, czy trawa cytrynowa. Na koniec dodawane jest mleczko kokosowe i papryczka chili. Zupa podawana jest z grzybkami moon lub shitake i piersią kurczaka, pokrojoną w cienkie plasterki. Obok zawsze znajduje się miseczka ryżu.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser