Wcale nie rosół. Oto najlepsza na świecie zupa na kurczaku

W rankingu serwisu Taste Atlas nasz polski rosół zajął wysokie 5. miejsce. Na pierwszej pozycji znalazł się przysmak z Tajlandii. Myślę, że ranking wiernie odzwierciedla bieżące trendy kulinarne. Osobiście lubię i doceniam naszą tradycyjną kuchnię, ale uważam, że najwyższe miejsce na podium dla tej zupy jest w pełni zasłużone.

Pierwsze miejsce zajęła zupa z TajlandiiPierwsze miejsce zajęła zupa z Tajlandii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W każdym roku serwis Taste Atlas publikuje listę najlepszych i najgorszych potraw na świecie. Ranking jest tworzony na podstawie ocen i opinii tysięcy użytkowników. Kiedy zostaje podany do opinii publicznej, wywołuje szeroką dyskusję wśród wielbicieli dobrego smaku. Niektórzy wzruszają ramionami mówiąc, w myśl łacińskiej sentencji, że "o gustach się nie dyskutuje". Innym lista najlepszych potraw budzi krew w żyłach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Jakie zupy z kurczaka sięgnęły podium?

Na drugim miejscu znalazła się rumuńska Ciorba radauteana, a na trzecim Soto Lamongan z Indonezji. W Rumunii termin Ciorba oznacza wiele różnych zup, do których wrzucane jest prawie wszystko, co akurat znajduje się w kuchni. Jednak Ciorba radauteana to konkretna zupa na bazie rosołu z kwaśną śmietaną. Przepis został stworzony przez Cornelię Dumitrescu w 1979 roku.

Zupa soto przygotowana jest z bulionu drobiowego, którym zalewane są szalotki podsmażane z trawą cytrynową, imbirem i liśćmi kaffiru (rodzaj limonki). Zupa nabiera ostrości po dodaniu pieprzu syczuańskiego. Jej żółty kolor to zasługa dużej ilości kurkumy. Podawana jest z pomidorkami i cebulką.

Pierwsze miejsce dla Tom kha gai

Niekwestionowanym zwycięzcą jest tajlandzka zupa z kurczaka Tom kha gai, która przygotowywana jest na bazie bulionu z domieszką ostrych przypraw. Zupa zabielana jest mleczkiem kokosowym. Autorzy rankingu podkreślają jej zalety:

"Zupa jest bardzo odżywcza i ma świetne właściwości lecznicze, m.in. łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego" (za: smaki.pl).

Podstawą Tom kha gai jest wolno gotowany bulion z kurczaka i włoszczyzny – dokładnie w taki sam sposób jak w przepisie na nasz tradycyjny rosół. Pod koniec gotowania do wywaru wrzucane są pachnące przyprawy, takie jak galangal, liście limonki, czy trawa cytrynowa. Na koniec dodawane jest mleczko kokosowe i papryczka chili. Zupa podawana jest z grzybkami moon lub shitake i piersią kurczaka, pokrojoną w cienkie plasterki. Obok zawsze znajduje się miseczka ryżu.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć