WAŻNE
TERAZ

Domen Prevc zwyciężył w Wiśle. Polak dopiero piąty

Wcale nie rosół. Oto najlepsza na świecie zupa na kurczaku

W rankingu serwisu Taste Atlas nasz polski rosół zajął wysokie 5. miejsce. Na pierwszej pozycji znalazł się przysmak z Tajlandii. Myślę, że ranking wiernie odzwierciedla bieżące trendy kulinarne. Osobiście lubię i doceniam naszą tradycyjną kuchnię, ale uważam, że najwyższe miejsce na podium dla tej zupy jest w pełni zasłużone.

Pierwsze miejsce zajęła zupa z TajlandiiPierwsze miejsce zajęła zupa z Tajlandii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W każdym roku serwis Taste Atlas publikuje listę najlepszych i najgorszych potraw na świecie. Ranking jest tworzony na podstawie ocen i opinii tysięcy użytkowników. Kiedy zostaje podany do opinii publicznej, wywołuje szeroką dyskusję wśród wielbicieli dobrego smaku. Niektórzy wzruszają ramionami mówiąc, w myśl łacińskiej sentencji, że "o gustach się nie dyskutuje". Innym lista najlepszych potraw budzi krew w żyłach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Jakie zupy z kurczaka sięgnęły podium?

Na drugim miejscu znalazła się rumuńska Ciorba radauteana, a na trzecim Soto Lamongan z Indonezji. W Rumunii termin Ciorba oznacza wiele różnych zup, do których wrzucane jest prawie wszystko, co akurat znajduje się w kuchni. Jednak Ciorba radauteana to konkretna zupa na bazie rosołu z kwaśną śmietaną. Przepis został stworzony przez Cornelię Dumitrescu w 1979 roku.

Zupa soto przygotowana jest z bulionu drobiowego, którym zalewane są szalotki podsmażane z trawą cytrynową, imbirem i liśćmi kaffiru (rodzaj limonki). Zupa nabiera ostrości po dodaniu pieprzu syczuańskiego. Jej żółty kolor to zasługa dużej ilości kurkumy. Podawana jest z pomidorkami i cebulką.

Pierwsze miejsce dla Tom kha gai

Niekwestionowanym zwycięzcą jest tajlandzka zupa z kurczaka Tom kha gai, która przygotowywana jest na bazie bulionu z domieszką ostrych przypraw. Zupa zabielana jest mleczkiem kokosowym. Autorzy rankingu podkreślają jej zalety:

"Zupa jest bardzo odżywcza i ma świetne właściwości lecznicze, m.in. łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego" (za: smaki.pl).

Podstawą Tom kha gai jest wolno gotowany bulion z kurczaka i włoszczyzny – dokładnie w taki sam sposób jak w przepisie na nasz tradycyjny rosół. Pod koniec gotowania do wywaru wrzucane są pachnące przyprawy, takie jak galangal, liście limonki, czy trawa cytrynowa. Na koniec dodawane jest mleczko kokosowe i papryczka chili. Zupa podawana jest z grzybkami moon lub shitake i piersią kurczaka, pokrojoną w cienkie plasterki. Obok zawsze znajduje się miseczka ryżu.

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀