Wcale nie rosół. Oto najlepsza na świecie zupa na kurczaku
W rankingu serwisu Taste Atlas nasz polski rosół zajął wysokie 5. miejsce. Na pierwszej pozycji znalazł się przysmak z Tajlandii. Myślę, że ranking wiernie odzwierciedla bieżące trendy kulinarne. Osobiście lubię i doceniam naszą tradycyjną kuchnię, ale uważam, że najwyższe miejsce na podium dla tej zupy jest w pełni zasłużone.
W każdym roku serwis Taste Atlas publikuje listę najlepszych i najgorszych potraw na świecie. Ranking jest tworzony na podstawie ocen i opinii tysięcy użytkowników. Kiedy zostaje podany do opinii publicznej, wywołuje szeroką dyskusję wśród wielbicieli dobrego smaku. Niektórzy wzruszają ramionami mówiąc, w myśl łacińskiej sentencji, że "o gustach się nie dyskutuje". Innym lista najlepszych potraw budzi krew w żyłach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu
Jakie zupy z kurczaka sięgnęły podium?
Na drugim miejscu znalazła się rumuńska Ciorba radauteana, a na trzecim Soto Lamongan z Indonezji. W Rumunii termin Ciorba oznacza wiele różnych zup, do których wrzucane jest prawie wszystko, co akurat znajduje się w kuchni. Jednak Ciorba radauteana to konkretna zupa na bazie rosołu z kwaśną śmietaną. Przepis został stworzony przez Cornelię Dumitrescu w 1979 roku.
Zupa soto przygotowana jest z bulionu drobiowego, którym zalewane są szalotki podsmażane z trawą cytrynową, imbirem i liśćmi kaffiru (rodzaj limonki). Zupa nabiera ostrości po dodaniu pieprzu syczuańskiego. Jej żółty kolor to zasługa dużej ilości kurkumy. Podawana jest z pomidorkami i cebulką.
Pierwsze miejsce dla Tom kha gai
Niekwestionowanym zwycięzcą jest tajlandzka zupa z kurczaka Tom kha gai, która przygotowywana jest na bazie bulionu z domieszką ostrych przypraw. Zupa zabielana jest mleczkiem kokosowym. Autorzy rankingu podkreślają jej zalety:
"Zupa jest bardzo odżywcza i ma świetne właściwości lecznicze, m.in. łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego" (za: smaki.pl).
Podstawą Tom kha gai jest wolno gotowany bulion z kurczaka i włoszczyzny – dokładnie w taki sam sposób jak w przepisie na nasz tradycyjny rosół. Pod koniec gotowania do wywaru wrzucane są pachnące przyprawy, takie jak galangal, liście limonki, czy trawa cytrynowa. Na koniec dodawane jest mleczko kokosowe i papryczka chili. Zupa podawana jest z grzybkami moon lub shitake i piersią kurczaka, pokrojoną w cienkie plasterki. Obok zawsze znajduje się miseczka ryżu.