Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie

Ten owoc wygląda niecodziennie, a charakterystyczna skórka może robić wrażenie niejadalnej. W środku skrywa się jednak wyjątkowy miąższ, który dostarczy cennych składników odżywczych

To mało znany owoc w PolsceTo mało znany owoc w Polsce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Salak potocznie nazywa się owocem węża ze względu na grubą skórkę przypominającą tę u gadów. Pochodzi z krajów Azji Południowo-Wschodniej, a szczególnie często pojawia się na targowiskach w Malezji i Indonezji. W tych krajach uprawiane są od pokoleń, trafiają na talerze nie tylko jako przekąska, ale też składnik tradycyjnych dań. Ma wyjątkowy smak i cenne właściwości odżywcze, co przyciąga zarówno mieszkańców, jak i turystów.

Owoce rosną w kiściach u podstawy palmy, która osiąga wysokość do 6 metrów. Palma ma charakterystyczny, kolczasty pień oraz długie, pierzaste liście. Zbiory salaku odbywają się ręcznie, co bywa utrudnione ze względu na liczne kolce.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Jak wygląda salak?

Pod twardą, brązową skorupką salaka kryje się biały, galaretowaty miąższ o wyjątkowym smaku. Aby się do niego dostać, wystarczy przełamać łamliwą skórkę. W środku znajduje się duży, segmentowy miąższ, który zachwyca białym, galaretowatym kolorem i kruchą konsystencją. Smak salaka to orzeźwiająca, słodko-kwaskowata mieszanka, którą niektórzy opisują jako połączenie nut ananasa, banana i truskawki z agrestem. W niektórych odmianach można wyczuć dodatkowo lekko fermentowany posmak.

Smoczy owoc - salak
Smoczy owoc - salak © Adobe Stock

Salak zajadać można za surowo, ale sprawdzi się także jako dodatek do deserów i owocowych sałatek. W Indonezji popularne są przetwory z tego owocu, na przykład marynowany salak w occie, podobnie jak gruszki. Można go także dodawać do ciast i innych słodkich dań, wzbogacając ich smak o egzotyczną nutę.

Właściwości owocu smoka

Salak jest bogatym źródłem witamin C, A oraz z grupy B. Dzięki dużej zawartości błonnika może pozytywnie wpływać na układ trawienny, wspierając perystaltykę jelit. W tradycyjnej medycynie owoc ten wykorzystywany jest jako naturalny środek wspomagający trawienie i wzmacniający odporność. Włączenie salaku do diety może być pomocne w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, co jest istotne dla osób z zaburzeniami metabolicznymi. Salak jest także naturalnym źródłem potasu. Potas jest kluczowym elektrolitem, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi poprzez równoważenie sodu i rozluźnianie ścian naczyń krwionośnych. Wspiera również prawidłową pracę serca.

Chociaż salak dostarcza około 82 kcal na 100 g, więc nie straszy ilością kalorii, to warto zachować umiar. Zaleca się spożywanie 1–2 owoce dziennie, nadmierne ilości mogą prowadzić do niepożądanych skutków, takich jak biegunki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach