Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto

Często jest tak, że kupujemy bardzo dużo bananów i ostatecznie nie jesteśmy w stanie ich przejeść. Koniec marnowania, bo możesz wykorzystać je do zrobienia prostego ciasta. I nie musisz włączać miksera ani robota kuchennego.

Chlebek bananowy wpisuje się w filozofię zero wasteChlebek bananowy wpisuje się w filozofię zero waste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Co prawda, koktajl bananowy jest łatwiejszy i szybszy do zrobienia, ale to właśnie chlebek bananowy bardziej zasługuje na uwagę. Ten wypiek uchroni cię przed wyrzuceniem bananów, ale to nie zero waste jest tutaj najważniejsze. Ciasto jest aromatyczne, miękkie i wilgotne. Do tego smakuje lepiej niż wiele ciast z kremem, a nie musisz niczego ucierać.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Jak zrobić chlebek bananowy?

Składniki (na 10 porcji):

  • 4 jajka,
  • szklanka cukru,
  • 200 ml oleju roślinnego lub 200 g roztopionego masła,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 4 dojrzałe banany,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu
  • szklanka posiekanych orzechów,
  • szklanka wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  2. Do dużej miski wbij jajka i roztrzep.
  3. Dodaj cukier, olej lub masło, masło orzechowe oraz rozgniecione banany – całość zmiksuj lub dobrze wymieszaj.
  4. W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  5. Wymieszaj suche składniki z mokrymi, a następnie dorzuć orzechy i wiórki (jeśli używasz).
  6. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy keksowej.
  7. Piecz przez ok. godzinę, aż patyczek będzie suchy.

Jak "poprawić" chlebek bananowy?

Zamiast mąki pszennej możesz użyć pełnoziarnistej lub bezglutenowej. Dobrze sprawdzi się też teff. Do środka możesz wrzucić też owoce, czekoladę i chia. Wszystko zależy od twojej wyobraźni. Jeśli chcesz, by chlebek bananowy wyglądał bardziej "bogato" polej go czekoladową lub karmelową polewą i ozdób orzechami.

Tę drugą zrobisz z cukru, masła, śmietanki 30 proc. i szczypty soli. Zacznij od roztopienia cukru na suchej patelni, następnie dodaj masło i szybko wymieszaj. Powoli wlewaj śmietankę, cały czas mieszając. Uważaj, bo polewa może pryskać. Gotuj przez kilka minut, aż polewa zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj szczyptę soli i polej tym chlebek bananowy.



Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach