Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza

Każdego dopada czasem nieodparta ochota na sycący, tłusty posiłek, zwłaszcza na kultowego kebaba. Zwykła, nudna sałatka nie jest w stanie sprostać temu wyzwaniu, ale ten przepis to zupełnie inna historia.

Sałatka kebabowaSałatka kebabowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Masz ochotę na coś sycącego, intensywnie doprawionego i przypominającego ulubiony fast food, ale bez poczucia winy? Ta sałatka jest odpowiedzią na te potrzeby. Jej przygotowanie jest proste i szybkie, nie wymaga za dużo wysiłku. Sprawdzi się jako prosty lunch lub ciekawa przekąska na imprezę.

Pinsa z grzybami, karmelizowaną cebulą i serowym kremem. Sprawdzi się jako przekąska i kolacja

Sałatka kebabowa w zdrowszym wydaniu

Ta sałatka to świetna alternatywa dla fast foodów. Przede wszystkim jest znacznie zdrowsza, tańsza, a na dodatek tak smaczna, że zadowoli kubki smakowe wszystkich domowników. Łączy w sobie chrupiące warzywa i soczystego kurczaka w stylu gyros. Dodatek czerwonej fasoli nie tylko zwiększa sytość, ale także wprowadza nutę słodyczy i dostarcza cennego białka roślinnego i błonnika. Jeśli jednak nie przepadasz za tym dodatkiem, możesz go pominąć.

Całość spina domowy sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego i odrobiny majonezu, który jest o wiele lżejszy i bardziej wyrazisty niż gotowe dressingi. Miód świetnie przełamuje smak i równoważy ostrość czosnku. Czas przygotowania to zaledwie kwadrans, więc nie pozostaje nic innego, jak zacząć przygotowania.

Składniki:


  • pół główki małej czerwonej lub białej kapusty,
  • 1 ogórek,
  • 1 papryka,
  • 2 pomidory,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa,
  • olej do smażenia.

Sos czosnkowy:

  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 50 g majonezu,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, przełóż do miski i dodaj przyprawę gyros.
  2. Dokładnie wymieszaj.
  3. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż kurczaka.
  4. Kapustę poszatkuj bardzo cienko.
  5. Ogórka, paprykę, pomidory i cebulę pokrój w kostkę lub paski.
  6. W małej miseczce połącz jogurt naturalny i majonez.
  7. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę miodu.
  8. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszaj.
  9. Wszystkie pokrojone warzywa oraz ostudzonego kurczaka przełóż do dużej miski. Dorzuć odsączoną kukurydzę oraz fasolę. Ich ilość możesz dopasować do preferencji, nie muszą to być pełne puszki.
  10. Polej sosem i dokładnie wymieszaj, aby dressing pokrył wszystkie składniki.

Podawaj od razu, gdy sałatka jest najświeższa i najbardziej chrupiąca. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥