Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Każdego dopada czasem nieodparta ochota na sycący, tłusty posiłek, zwłaszcza na kultowego kebaba. Zwykła, nudna sałatka nie jest w stanie sprostać temu wyzwaniu, ale ten przepis to zupełnie inna historia.
Masz ochotę na coś sycącego, intensywnie doprawionego i przypominającego ulubiony fast food, ale bez poczucia winy? Ta sałatka jest odpowiedzią na te potrzeby. Jej przygotowanie jest proste i szybkie, nie wymaga za dużo wysiłku. Sprawdzi się jako prosty lunch lub ciekawa przekąska na imprezę.
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Sałatka kebabowa w zdrowszym wydaniu
Ta sałatka to świetna alternatywa dla fast foodów. Przede wszystkim jest znacznie zdrowsza, tańsza, a na dodatek tak smaczna, że zadowoli kubki smakowe wszystkich domowników. Łączy w sobie chrupiące warzywa i soczystego kurczaka w stylu gyros. Dodatek czerwonej fasoli nie tylko zwiększa sytość, ale także wprowadza nutę słodyczy i dostarcza cennego białka roślinnego i błonnika. Jeśli jednak nie przepadasz za tym dodatkiem, możesz go pominąć.
Całość spina domowy sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego i odrobiny majonezu, który jest o wiele lżejszy i bardziej wyrazisty niż gotowe dressingi. Miód świetnie przełamuje smak i równoważy ostrość czosnku. Czas przygotowania to zaledwie kwadrans, więc nie pozostaje nic innego, jak zacząć przygotowania.
Składniki:
- pół główki małej czerwonej lub białej kapusty,
- 1 ogórek,
- 1 papryka,
- 2 pomidory,
- pół czerwonej cebuli,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 400 g piersi z kurczaka,
- 2 łyżki przyprawy do gyrosa,
- olej do smażenia.
Sos czosnkowy:
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego,
- 50 g majonezu,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, przełóż do miski i dodaj przyprawę gyros.
- Dokładnie wymieszaj.
- Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż kurczaka.
- Kapustę poszatkuj bardzo cienko.
- Ogórka, paprykę, pomidory i cebulę pokrój w kostkę lub paski.
- W małej miseczce połącz jogurt naturalny i majonez.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę miodu.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszaj.
- Wszystkie pokrojone warzywa oraz ostudzonego kurczaka przełóż do dużej miski. Dorzuć odsączoną kukurydzę oraz fasolę. Ich ilość możesz dopasować do preferencji, nie muszą to być pełne puszki.
- Polej sosem i dokładnie wymieszaj, aby dressing pokrył wszystkie składniki.
Podawaj od razu, gdy sałatka jest najświeższa i najbardziej chrupiąca. Smacznego!