Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza

Każdego dopada czasem nieodparta ochota na sycący, tłusty posiłek, zwłaszcza na kultowego kebaba. Zwykła, nudna sałatka nie jest w stanie sprostać temu wyzwaniu, ale ten przepis to zupełnie inna historia.

Sałatka kebabowaSałatka kebabowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Masz ochotę na coś sycącego, intensywnie doprawionego i przypominającego ulubiony fast food, ale bez poczucia winy? Ta sałatka jest odpowiedzią na te potrzeby. Jej przygotowanie jest proste i szybkie, nie wymaga za dużo wysiłku. Sprawdzi się jako prosty lunch lub ciekawa przekąska na imprezę.

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Sałatka kebabowa w zdrowszym wydaniu

Ta sałatka to świetna alternatywa dla fast foodów. Przede wszystkim jest znacznie zdrowsza, tańsza, a na dodatek tak smaczna, że zadowoli kubki smakowe wszystkich domowników. Łączy w sobie chrupiące warzywa i soczystego kurczaka w stylu gyros. Dodatek czerwonej fasoli nie tylko zwiększa sytość, ale także wprowadza nutę słodyczy i dostarcza cennego białka roślinnego i błonnika. Jeśli jednak nie przepadasz za tym dodatkiem, możesz go pominąć.

Całość spina domowy sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego i odrobiny majonezu, który jest o wiele lżejszy i bardziej wyrazisty niż gotowe dressingi. Miód świetnie przełamuje smak i równoważy ostrość czosnku. Czas przygotowania to zaledwie kwadrans, więc nie pozostaje nic innego, jak zacząć przygotowania.

Składniki:


  • pół główki małej czerwonej lub białej kapusty,
  • 1 ogórek,
  • 1 papryka,
  • 2 pomidory,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa,
  • olej do smażenia.

Sos czosnkowy:

  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 50 g majonezu,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, przełóż do miski i dodaj przyprawę gyros.
  2. Dokładnie wymieszaj.
  3. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż kurczaka.
  4. Kapustę poszatkuj bardzo cienko.
  5. Ogórka, paprykę, pomidory i cebulę pokrój w kostkę lub paski.
  6. W małej miseczce połącz jogurt naturalny i majonez.
  7. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę miodu.
  8. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszaj.
  9. Wszystkie pokrojone warzywa oraz ostudzonego kurczaka przełóż do dużej miski. Dorzuć odsączoną kukurydzę oraz fasolę. Ich ilość możesz dopasować do preferencji, nie muszą to być pełne puszki.
  10. Polej sosem i dokładnie wymieszaj, aby dressing pokrył wszystkie składniki.

Podawaj od razu, gdy sałatka jest najświeższa i najbardziej chrupiąca. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy