WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Do tych kotletów dorzucam 2 dodatki, które podbijają smak. Nikt nawet nie pyta o mięsne

Napakowane białkiem, wyraziste i pyszne, a równocześnie bez grama mięsa. Te kotlety szybko znajdą swoje miejsce pomiędzy ziemniakami i klasyczną surówką, i nikt nawet nie domyśli się, czym różnią się od klasycznej wersji.

Do tych kotletów dorzucam 2 dodatki, które podbijają smakDo tych kotletów dorzucam 2 dodatki, które podbijają smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotleciki z soczewicy, marchewki i imbiru, to pełna smaku alternatywa dla klasycznych i znanych nam wszystkim kotletów mięsnych. W tej wersji, dzięki soczewicy, są napakowane białkiem, a przez dodatek imbiru nabierają wyrazistego smaku. To świetny przepis dla osób, które z różnych powodów rezygnują lub ograniczają spożywanie mięsa, albo chcą przemycić do swojej diety więcej roślinnego białka i warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowe orzo z kurczakiem. Jak nie mam pomysłu na obiad, ten przepis mnie ratuje

Porady na idealne roślinne kotleciki

Dobre roślinne kotleciki to kwestia nie tylko smaku, ale też odpowiedniej konsystencji. Warto sięgnąć po warzywa naturalnie zawierające skrobię albo dodać składnik, który dobrze wiąże masę, np. ugotowaną kaszę, ryż czy namoczony chleb. Kluczowe jest też to, aby warzywa były naprawdę miękkie i drobno posiekane lub starte – dzięki temu kotleciki będą gładkie i przyjemne w strukturze, bez twardych kawałków, które mogą przeszkadzać przy jedzeniu.

Sos sojowy to świetny sposób na dodanie umami i lekkiej głębi, szczególnie jeśli zależy ci na bardziej wyrazistym smaku. Nie bój się sięgać po przyprawy nawet te, które kojarzą się z mięsem. Pamiętaj, że dobrze doprawione kotleciki potrafią zaskoczyć nawet tych, którzy zwykle omijają roślinne dania.

Przepis na kotleciki z soczewicy

Składniki:

  • 120 g soczewicy,
  • 2 marchewki,
  • 60 g mąki owsianej,
  • 15 g płatków drożdżowych,
  • pół pęczku natki pietruszki,
  • około 10 g świeżego imbiru,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros,
  • 1 łyżeczka papryki mielonej,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • olej roślinny (do smażenia),
  • bułka tarta (do panierowania).

Sposób przygotowania:

  1. Przepłucz dokładnie surową soczewicę na sitku pod zimną wodą.
  2. Następnie ugotuj ją w świeżej wodzie do miękkości i odcedź.
  3. W tym czasie obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce; powtórz czynność z imbirem.
  4. Natkę pietruszki umyj pod bieżącą wodą, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, a potem drobno posiekaj.
  5. Obierz i wyciśnij przez praskę czosnek.
  6. Gdy ugotowana soczewica i marchew przestygną, przełóż je do miski razem z czosnkiem, imbirem i pietruszką.
  7. Zblenduj wszystko na gładką, jednolitą masę.
  8. Dodaj sos sojowy, paprykę słodką, paprykę mieloną, przyprawę gyros, szczyptę soli i pieprzu, wsyp płatki drożdżowe oraz mąkę owsianą.
  9. Dokładnie wymieszaj do uzyskania zwartej konsystencji.
  10. Z masy uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
  11. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład kaszą i buraczkami.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser