Kotlety robię z warzywa z puszki. Bez grama mięsa, a pyszne i zdrowe

Gdy nachodzi mnie ochota na kotlety, zazwyczaj sięgam po wersję z warzywa z puszki, które zawsze mam w kuchennej szafce. Są zdrowe, pełne białka i świetnie zastępują mięso w codziennym obiedzie.

Kotlety z czerwonej cebuliKotlety z czerwonej cebuli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Fasola z puszki nie służy tylko do sosów — doskonale sprawdza się również jako baza kotlecików, które strukturą delikatnie przypominają tradycyjne mielone. Ich wyrazisty kolor przyciąga wzrok, a smak sprawia, że trudno przejść obok nich obojętnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grochówka po częstochowsku

Fasola to wartościowe warzywo

Fasola, świetnie wpisuje się zarówno w dietę wegetariańską, jak i tradycyjną. Dzięki dużej zawartości białka z powodzeniem może zastępować mięso w codziennych posiłkach, nie tracąc przy tym na sytości i wartości odżywczej. Fasola czerwona dostarcza sporo błonnika, który wspiera pracę układu trawiennego, oraz witamin z grupy B, istotnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawiera też żelazo, magnez, cynk i potas – minerały ważne dla odporności, koncentracji i ogólnej kondycji organizmu. Dzięki temu jest świetnym produktem nie tylko w diecie roślinnej, ale również w tradycyjnej.

Fasola surowa czy z puszki?

Fasola w ziarnach, choć wartościowa, wymaga wcześniejszego namoczenia i długiego gotowania, co zajmuje sporo czasu. Dlatego wiele osób sięga po wygodniejszą wersję z puszki. To spore ułatwienie w kuchni, jednak warto pamiętać, by dokładnie ją odsączyć i przepłukać – dzięki temu danie będzie smaczniejsze i lżejsze. Jedna i druga fasola świetnie sprawdzi się w kotletach, a wybór zależy jedynie od osobistych preferencji i tego co akurat mamy w kuchennej szafce.

Przepis na kotlety z fasoli

Składniki na kotlety:

  • 400 g czerwonej fasoli (nieugotowana lub z puszki),
  • 60 g bułki tartej,
  • 50 g kajzerki namoczonej w mleku,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 30 g mąki pszennej,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Składniki do smażenia i obtoczenia:

  • 50 g bułki tartej do obtoczenia,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używasz suchej fasoli, namocz ją na noc, a następnie ugotuj do miękkości, natomiast fasolę z puszki przepłucz i dokładnie odsącz.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Następnie podsmaż je na łyżce oleju do zeszklenia.
  4. Fasolę rozgnieć tłuczkiem lub pulsacyjnie zblenduj, by część ziaren pozostała w całości.
  5. Dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą, odciśniętą kajzerkę, mąkę, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy, a na końcu wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. Uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące.

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis