Kotlety robię z warzywa z puszki. Bez grama mięsa, a pyszne i zdrowe

Gdy nachodzi mnie ochota na kotlety, zazwyczaj sięgam po wersję z warzywa z puszki, które zawsze mam w kuchennej szafce. Są zdrowe, pełne białka i świetnie zastępują mięso w codziennym obiedzie.

Kotlety z czerwonej cebuliKotlety z czerwonej cebuli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Fasola z puszki nie służy tylko do sosów — doskonale sprawdza się również jako baza kotlecików, które strukturą delikatnie przypominają tradycyjne mielone. Ich wyrazisty kolor przyciąga wzrok, a smak sprawia, że trudno przejść obok nich obojętnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grochówka po częstochowsku

Fasola to wartościowe warzywo

Fasola, świetnie wpisuje się zarówno w dietę wegetariańską, jak i tradycyjną. Dzięki dużej zawartości białka z powodzeniem może zastępować mięso w codziennych posiłkach, nie tracąc przy tym na sytości i wartości odżywczej. Fasola czerwona dostarcza sporo błonnika, który wspiera pracę układu trawiennego, oraz witamin z grupy B, istotnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawiera też żelazo, magnez, cynk i potas – minerały ważne dla odporności, koncentracji i ogólnej kondycji organizmu. Dzięki temu jest świetnym produktem nie tylko w diecie roślinnej, ale również w tradycyjnej.

Fasola surowa czy z puszki?

Fasola w ziarnach, choć wartościowa, wymaga wcześniejszego namoczenia i długiego gotowania, co zajmuje sporo czasu. Dlatego wiele osób sięga po wygodniejszą wersję z puszki. To spore ułatwienie w kuchni, jednak warto pamiętać, by dokładnie ją odsączyć i przepłukać – dzięki temu danie będzie smaczniejsze i lżejsze. Jedna i druga fasola świetnie sprawdzi się w kotletach, a wybór zależy jedynie od osobistych preferencji i tego co akurat mamy w kuchennej szafce.

Przepis na kotlety z fasoli

Składniki na kotlety:

  • 400 g czerwonej fasoli (nieugotowana lub z puszki),
  • 60 g bułki tartej,
  • 50 g kajzerki namoczonej w mleku,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 30 g mąki pszennej,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Składniki do smażenia i obtoczenia:

  • 50 g bułki tartej do obtoczenia,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używasz suchej fasoli, namocz ją na noc, a następnie ugotuj do miękkości, natomiast fasolę z puszki przepłucz i dokładnie odsącz.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Następnie podsmaż je na łyżce oleju do zeszklenia.
  4. Fasolę rozgnieć tłuczkiem lub pulsacyjnie zblenduj, by część ziaren pozostała w całości.
  5. Dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą, odciśniętą kajzerkę, mąkę, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy, a na końcu wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. Uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟