Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to jedno z tych dań, które kojarzy się nam z kuchnią naszych mam i babć. Nic więc dziwnego, że przepis ten musiał znaleźć się również w naszych zbiorach. Ślinka cieknie od samego patrzenia 😍

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 600 g biała fasola ugotowana
  2. 200 g boczek
  3. 1 łyżeczka cukier
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. 400 g pomidory krojone
  7. 400-500 g kiełbasa podwawelska
  8. 1 szt. cebula
  9. 1 łyżeczka słodka papryka
  10. 500 ml woda z ugotowanej fasoli
  11. 2 łyżki koncentrat pomidorowy
  12. 1 łyżka suszony majeranek
  13. 1 łyżka suszony cząber

Sposób przygotowania:

1. Białą fasolę mocz przez całą noc w wodzie. Następnie gotuj ją ok. 50 minut, pamiętaj aby zachować wodę po ugotowaniu. W garnku połącz ze sobą boczek i kiełbasę. Po chwili dodaj cebulę.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj: pokrojone pomidory, majeranek, cząber i słodką paprykę.

Obrazek

3. W osobnej misce połącz wodę po ugotowanej fasoli z koncentratem pomidorowym. Mieszankę przelej do garnka.

Obrazek

4. Jako ostatnie składniki dodaj białą fasolę, sól, pieprz i cukier. Gotuj 10-15 minut.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Fasolka po bretońsku - Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇