Fasolka po bretońsku to jedno z tych dań, które kojarzy się nam z kuchnią naszych mam i babć. Nic więc dziwnego, że przepis ten musiał znaleźć się również w naszych zbiorach. Ślinka cieknie od samego patrzenia 😍
Pyszności
Składniki:
600 g biała fasola ugotowana
200 g boczek
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka sól
1/2 łyżeczki pieprz
400 g pomidory krojone
400-500 g kiełbasa podwawelska
1 szt. cebula
1 łyżeczka słodka papryka
500 ml woda z ugotowanej fasoli
2 łyżki koncentrat pomidorowy
1 łyżka suszony majeranek
1 łyżka suszony cząber
Sposób przygotowania:
1. Białą fasolę mocz przez całą noc w wodzie. Następnie gotuj ją ok. 50 minut, pamiętaj aby zachować wodę po ugotowaniu. W garnku połącz ze sobą boczek i kiełbasę. Po chwili dodaj cebulę.
2. Jako kolejne składniki dodaj: pokrojone pomidory, majeranek, cząber i słodką paprykę.
3. W osobnej misce połącz wodę po ugotowanej fasoli z koncentratem pomidorowym. Mieszankę przelej do garnka.
4. Jako ostatnie składniki dodaj białą fasolę, sól, pieprz i cukier. Gotuj 10-15 minut.