Najzdrowsza fasola. Po niej brzuch nie będzie jak balon, a skok cukru we krwi ci nie grozi

Jaś, fasola czerwona, a nawet edamame to odmiany fasolki, które w polskich domach są już dość znane. Jednak fasola pinto z samej nazwy może pozostawać nadal zagadką. Poniżej wyjaśniam, dlaczego warto ją jeść i jak jej użyć w kuchni.

Fasolka pinto to wciąż niedoceniany produktFasolka pinto to wciąż niedoceniany produkt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Fasola pinto, choć mało znana w Polsce, zdobywa coraz większą popularność dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Bogata w składniki odżywcze, pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi i wspiera zdrowie serca. Wbrew pozorom nie jest trudno dostępna, w sklepach internetowych ze zdrową żywnością dostaniesz ją bez problemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Właściwości odżywcze fasoli pinto

Fasola pinto to prawdziwy skarb wśród roślin strączkowych. Jest bogata w białko, błonnik, witaminy i minerały, takie jak kwas foliowy, tiamina, magnez, cynk i wapń. Fasola pinto ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym wyborem dla osób dbających o poziom cukru we krwi. Regularne spożywanie fasoli pinto może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Zawartość białka i żelaza sprawia, że jest doskonałym wyborem dla osób na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Błonnik zawarty w fasoli wspomaga zdrowie przewodu pokarmowego, a przeciwutleniacze, takie jak kemferol, wykazują właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne.

Jak przygotować fasolę pinto?

Fasola pinto jest kulinarnie wszechstronna. Można ją gotować na dwa sposoby: z moczeniem, co skraca czas gotowania, lub bez moczenia, co wymaga dłuższego gotowania. Fasola pinto doskonale nadaje się do zup, gulaszy, potraw z ryżem czy sałatek. Jej kremowa konsystencja sprawia, że świetnie sprawdza się w dipach i farszach. Fasola pinto jest klasycznym składnikiem chili con carne, gdzie w połączeniu z mielonym mięsem, pomidorami i przyprawami tworzy sycące danie. Można ją również wykorzystać w meksykańskich burrito czy jako dodatek do sałatek. Fasola pinto jest również świetnym składnikiem do wegetariańskich burgerów. To co, kolejny grill już z fasolowym specjałem?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat